TOM DUBRAVEC Cropix
SLAVLJE BIJELIH

VIDEO: Hajduk srušio Lokose golom Sigura, utakmicu na Poljudu obilježio nevjerojatan kiks Lovre Kalinića

Hajduk je u 11. kolu SHNL-a stigao do pobjede protiv Lokomotive 2:1
Piše: Vito Tomas, Frane MaršićObjavljeno: 26. listopad 2024. 17:52

Hajduk - Lokomotiva 2:1 (Livaja 7., Sigur 76. / Čop 27.)

HAJDUK: Kalinić🟨 - Hrgović, Uremović, Šarlija🟨, Diallo (od 73. Melnjak) - Krovinović (od 61. Pukštas), Rakitić - Bamba (od 46. Sigur⚽), Kalik (od 61. Trajkovski), Biuk (od 61. Dajaku) - Livaja⚽

LOKOMOTIVA: Šubarić - Boune, Karačić, Kolinger🟨, Leovac - Fetai🟨(od 66. Bošković🟨), Smakaj (od 66. Mudražija) - Vranjković (od 78. Vuković), Vrbančić, Goričan - Čop⚽

Pogotke pogledajte OVDJE.


Generalno ne baš dobra predstava Hajduka protiv Lokomotive nije bila kobna i bijeli su ipak ostvarili željeni cilj upisavši tri boda na pogon igrača s klupe Melnjaka i Sigura.

Gennaro Gattuso od početka svog mandata na klupi Hajduka redovito uoči utakmice pripremi poneko iznenađenje, odnosno promjene. Tako je na vrata postavio Lovru Kalinića, dok je Dajaku nakon slabe izvedbe u Koprivnici priliku čekao s klupe. Njegovo je mjesto zauzeo potpuno oporavljeni Abdoulie Sanyang. Ostatak momčadi je bio sada već standardan. Bliži se i rođendan Torcide, a dobro ispunjeni Poljud očekivao je nova tri boda. Talijan na klupi Hajduka svaku utakmicu pobere gromoglasne ovacije, a tako je bilo i ovoga puta. Utakmica je krenula paralelno s Torcidinom koreografijom koja je opet oduševila.

Prvi je na terenu zaprijetio Marko Livaja u 6. minuti, da bi iz tog kornera zabio gol na asistenciju Ivana Rakitića. Bio je to kirurški precizan ubačaj i Hajdukova desetka nije imala težak posao matirati Zvonimira Šubarića. To je poremetilo goste koji su griješili, a nakon krivog pasa Vrbančića Livaja se u 12. minuti sjurio prema Šubariću, ali tukao je preko gola. Nedugo potom gosti su probali preko Čopa koji mlako tuče u Kalinića. Zaredala je u tom periodu Lokomotiva par sramežljivih pokušaja, no sve je to bilo bezopasno po bijele.

image
JOSKO PONOS Cropix

Hajduk je nakon prvih 20 minuta prepustio posjed Lokomotivi. To je rezultiralo izjednačujućim zgoditkom u 27. minuti nakon katastrofalne pogreške Lovre Kalinića koji je bio preopušten kod ispucavanja, odnosno napucao je Duju Čopa od kojeg se lopta odbila u mrežu. Domaćini su nakon vodstva potpuno nestali, a pogreška njihovog vratara kao da im je poljuljala samopouzdanje. U drugom dijelu prvog poluvremena Hajduk se potpuno ugasio i nije ličio na ekipu od zadnjih par kola.

Ipak, priliku utakmice imao je u 40. minuti Stipe Biuk koji je nakon driblinga pokušao provući loptu ispod Šubarića, ali je ona otišla pored gola. Upravo je Biuk bio najraspoloženiji Hajdukovac u prvom dijelu pa je tako tri minute kasnije izbacio u priliku Marka Livaju, ali Šubarić je bio uspješniji.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Dojam prvog dijela obilježen je ozbiljnom greškom vratara Hajduka koja je unijela nervozu u cijelu ekipu. Iako su nakon toga domaći stvorili izgledne prigode na odmor se otišlo s rezultatom 1:1. Mnogi su u prvom dijelu podbacili kod bijelih. U svlačionici je stoga ostao Bamba, dok je njegovo mjesto zauzeo Sigur.

Livaja je u 50. minuti pokazao zašto je ove sezone drugačiji i povratnom trkom ispravio grešku Dialla. Pet minuta kasnije bijela desetka promašila je sa 7 metara veliku priliku, točnije obranu je upisao Šubarić. Veliku obranu. Nakon sat vremena igre u igru su ušli Trajkovski, Dajaku i Pukštas umjesto Krovinovića, Kalika i Biuka. Prije toga je opasno zaprijetio Čop iz slobodnjaka, Kalinić je odbio nesigurnom intervencijom.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Hajduk je pritiskao i nekako stvarao prigode, ali je Šubarić bio nesavladiv. U 64. minuti obranio je situaciju oči u oči sa Sigurom.Kako se utakmica bližila kraju rasla je nervoza i Hajdukovci su interpretirali sve više individualnih pogrešaka. Probao je Gattuso s Melnjakom umjesto Dialla i to je urodilo plodom jer je upravo Melnjak asistirao za vodeći pogodak, a strijelac je bio Niko Sigur.

Gattuso je uvođenjem Sigura i Melnjaka ispravio pogrešku s Diallom i prvenstveno Bambom, a dvojac s klupe donio mu je preokret. Bijeli su tako ipak začinili proslavu Torcidinog rođendana pobjedom i što je još važnije upisali nova tri boda unatoč ne odveć blistavoj partiji i to je jedino važno za Hajduk iz ovog susreta.

image

Grafika: Sofascore

SOFASCORE

Kraj utakmice

90. 🕖

Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

Nije se Torcida 'zadovoljila' koreografijom s početka utakmice, pa su u drugom dijelu priredili još jedan spektakl, ovaj put u vidu dimne zavjese.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

90. Opasnu je loptu u šesnaesterac poslao Mudražija, međutim Vuković se nije najbolje snašao te je propustio tu loptu u gol-aut.

86. Nastavljaju prijetiti gosti, sada se Bošković nakon kornera izdignuo iznad svih i pucao glavom, ali nije bio precizan.

85. Centimetri su sada Lokose dijelili od novog izjednačenja, Leovac je prošao po lijevoj strani i ubacio u šesnaesterac, a Vuković zakasnio na tu loptu za djelić sekunde.

82. Ne predaju se ni Lokosi samo tako, odmah su gostujući igrači pohrlili u novi napad na poravnanje rezultata, međutim umor je zasigurno učinio svoje te za sada nismo vidjeli opasniji pokušaj ka domaćim vratima.

76. ⚽GOOOOL!

Hajduk vodi 2:1, zabio je Niko Sigur!

Izmjene talijanskog stratega režirale su novi pogodak Bijelih, Melnjak je s lijeve strane ubacio u šesnaesterac, a Sigur nakon mlake i nepostojane reakcije gostujuće obrane odmjerenim udarcem loptu poslao u mrežu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

73.

Gattuso vuče posljednju izmjenu, umjesto Dialla u igru je ubacio Melnjaka.

72. Lijepa akcija Hajduka, Sigur je sjajnim pasom probio gostujuću obranu, međutim Trajkovski je loše reagirao i propustio loptu ispod noge.

69. Pao je vidno intenzitet na Poljudu, a uvelike se povećao i broj pogrešaka s obje strane. Najveća bitka sada se vodi na sredini terena.

66.

Izmjene u gostujućim redovima. Izašli su Smakaj i Fetai, a ušli Mudražija i Bošković.

64.

Nova stopostotna prilika za Hajduk!

Akcija u tri poteza Bijelih, Rakitić za Livaju, a napadač Bijelih za Sigura. Kanađin je izašao sam ispred Šubarića, ali vratar Lokosa upisao je još jednu sjajnu obranu i ponovno spasio svoju momčad.

61.

Trostruka izmjena u domaćim redovima. Iz igre su izašli Kalik, Krovinović i Biuk, a ušli Trajkovski, Pukštas i Dajaku.

59. 🟨

Šarlija je povukao Vrbančića s leđa i zradio žuti karton. Stoper Bijelih neće biti u konkurenciji za nedjeljni dvoboj Varaždina i Hajduka u idućem kolu.

22.784 gledatelja prati današnji sraz na Poljudu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

54.

Velika prilika za Hajduk!

Izigrali su domaći gostujuću obranu, Rakitić je u konačnici servirao loptu za Livaju, a udarac napadača Bijelih pod gredu s pet metara fantastično brani Šubarić!

51. 🟨

Drugi žuti u redovima Lokomotive, opomenu je sada zaradio i Denis Kolinger.

50. Nova nesigurnost Lovre Kalinića, pucao je s velike distance Vrbančić, a udarac koji je trebao samo pokupiti u naručje, vratar Hajduka ispustio je iz ruku i unio nemir u svoju obranu. Na sreću domaćih, stoperi Bijelih tu se loptu u konačnici uspjeli očistiti.

48. 🟨

Prvi žuti karton zaradio je Feta Fetai, nakon što je s leđa povlačio Kalika.

48. Velika pogreška Dialla koji je na svojoj polovici 'prodao' loptu kumovala je opasnom napadu Lokosa. Pokušali su gosti u nekoliko navrata uputiti udarac, no domaća obrana uspjela se obraniti.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Gattuso je na predahu povukao prvu zamjenu, umjesto Bambe u igru je ubacio Sigura.

Pravi spektakl i prekrasnu koreografiju na početku utakmice priredila je domaća navijačka skupina, Torcida, povodom svog 74. rođendana.

image
JOSKO PONOS Cropix

'Ludo' prvo poluvrijeme odigrali su igrači Hajduka i Lokomotive u 11. kolu SuperSport HNL-a na Poljudu. Iako se činilo da će mo, nakon pogotka Livaje u 7. minuti, gledati još jednu domaću 'rapsodiju' Bijelih, a i idućih dvadesetak minuta dalo je naslutiti isti scenarij, Lovre Kalinić imao je drugačije planove. Nevjerojatan kiks vratar Hajduka napravio je u 27. minuti, poklonivši ispred gola pogodak Čopu, i Lokomotivu iz ničega vratio u utakmicu. Do kraja prvog dijela uslijedio je pravi run-gun nogomet, gostujućim igračima vidno je pao teret s leđa te su napokon počeli 'igrati' nogomet. Ipak, ozbiljnije ponovno nisu zaprijetili domaćem golu, dok je Hajduk imao dvije stopostotne šanse, kreirane od strane izrazito raspoloženog Stipe Biuka, međutim iste nisu uspjeli realizirati.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kraj prvog dijela

45. 🕖

Igrat će se jedna minuta sudačkog dodatka.

44. Kanonada udaraca prema gostujućim vratima, vratili su se domaćini u život i sada bili jako blizu vraćanju prednosti. Nakon nekoliko udaraca i polu-prilika, koje su mahom završavale u bloku, konačni udarac je na kraju uputio Kalik, ali njegov pokušaj nije bio precizan.

42. Nova velika prilika za Bijele, ponovno je u glavnoj ulozi bio Stipe Biuk. Krilni napadač Bijelih probio se kroz sredinu i sjajno uposlio Livaju, čiji udarac ipak brani Šubarić.

40.

Stopostotna prilika za Hajduk!

Biuk je fenomenalnim driblingom izbacio Karačića, našao se 'oči u oči' sa Šubarićem, ali pucao je malo pokraj desne vratnice.

38. Biuk je svakako među raspoloženijim domaćim igračima danas, nerijetko bez većih problema probija lijevu stranu, međutim njegovi ubačaji za sada ne pronalaze 'metu'.

35. Kao da se u domaće redove uvukla nervoza nakon šokantno primljenog pogotka, lakoća s kojom su Bijeli u prvih 25 minuta izlazili na protivničku polovicu sada je u potpunosti nestala te Lokomotiva trenutno izgleda kao puno sigurnija i bolja momčad na terenu.

32. Opustili su se igrači Lokomotive i preuzeli loptu u svoje noge, sada su se u nekoliko navrata opasno približili vratima Bijelih, međutim domaća je obrana zadnjim naporima uspjela to očistiti.

27. ⚽GOOOOL!

Lokomotiva izjednačuje, zabio je Duje Čop!

Poravnanje rezultata praktički iz ničega! Lovre Kalinić dočekao je loptu u svom petercu, spremao se istu ispucati, no uvelike je zakasnio i napravio veliki kiks, jer je Duje Čop samo postavio nogu i zabio za izjednačenje.

24. Livaja je na desnoj strani izvozao Kolingera i ubacio u peterac, Kalik je imao zadatak tu loptu 'dotaknuti' u mrežu, no zakasnio je te na kraju nije niti uputio udarac.

19. Prvi nešto 'konkrentiji' pokušaj gostiju, pucao je s dvadesetak metara Vranjković, ali bilo je to slabašno i bezopasno po domaći gol.

17. Lijepa akcija domaćih igrača, Krovinović je prošao po lijevoj strani i u šesnaestercu uposlio Livaju, no prizemna lopta napadača Bijelih nije pronašla nikog od njegovih suigrača.

Utakmicu s tribine prate i izbornici mlađih selekcija hrvatske reprezentacije, Marijan Budimir (U17) i Ivica Olić (U21).

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

12.

Velika prilika za Bijele!

Kalik je oduzeo jednu loptu na sredini terena i produžio je do Livaje, potonji se našao u gotovo stopostotnoj šansi, no pucao je, uz potencijalni dodir gostujućeg braniča, visoko iznad gola.

7. ⚽GOOOOOL!

Hajduk vodi 1:0, zabio je Marko Livaja!

Ono što nije uspio nekih tridesetak sekunda prije, najboljem strijelcu SuperSport HNL-a sada je pošlo za rukom. Rakitić je ubacio iz kornera, a Livaja glavom poslao loptu iza Šubarića.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

6. Prva prilika na susretu, Livaja se nakon slbodnog udarca izborio za prostor i loptu u gostujućem šesnaestercu, pucao je u prvi kut, ali Šubarić je to obranio.

2. Biuk je dao iskoristivu loptu u prostor Sanyangu Bambi, ali mu je ponestalo terena.

1. 🕖

Počela je utakmica na Poljudu!

Najavu piše: Frane Maršić

Sve se češće Gennaro Gattuso na konferencijama uoči utakmica hvata pojma konkurencije. Vruća je tema statusa Rokasa Pukštasa, ali Talijan će navesti kako ne igraju niti drugi igrači poput Moufija ili Benrahoua. Upravo je konkurencija možda i bila najveći problem lošijeg ulaska u sezonu - nije je baš bilo, kadar je bio tanak. Sada je situacija bitno drugačija, često je Gattuso u posljednje vrijeme govorio da ima glavobolje oko slaganja ekipe, a slično je ponovio i uoči utakmice protiv Lokomotive.

Svi, kaže, treniraju i izgledaju dobro i isključivo je njegov odabir tko će igrati, a tko ne. Sve tri linije izgledaju stabilno i svugdje postoje oni koji čekaju kao zapete puške. Na krilu se četiri igrača koja nominalno pokrivaju tu poziciju bore za dvije pozicije, u vezi je također gužva. A kakva je situacija u obrani? Nije teško za primijetiti da je Hajduk u posljednje vrijeme jako stabilan i baš je to pojam koji se može najčešće čuti u kontekstu Bijelih. Ono najvažnije za Gattusa jest da mu momčad kontinuirano raste.

Možda i ključan dio jesu izvedbe obrane. Talijan na klupi Bijelih, osim što gleda kako da momčad zabije gol više od protivnika, razmišlja i kako ne primiti zgoditak. I jako mu dobro ide. Posljednji puta je Ivan Lučić loptu iz svoje mreže vadio prije nešto više od mjesec dana protiv Gorice na Poljudu. Bilo je 21. rujna, 355 minuta je čista splitska mreža u SHNL-u. Bijeli su tu utakmicu uvjerljivo dobili, a preokret je režirao Bruno Durdov. Taj je pogodak zapravo upisan kao autogol Dominika Prpića, a cijela ta situacija je stigla kao posljedice individualne pogreške zadnje linije. I to je bio posljednji kiks dvojca Prpić - Uremović.

Pozicija nije slučajna

Nedugo nakon toga se mladi reprezentativac ozlijedio i njegovo mjesto je, za sada, zauzeo Šarlija. Posljednji protivnički igrač koji je uspio nadigrati obranu bijelih bio je Marcel Heister u prvoj minuti utakmice na Aldo Drosini još tamo u četvrtom kolu prije dva mjeseca. Taj izvadak iz kalendara govori sam za sebe o tome kako se Hajduk postepeno dizao. Danas Bijeli na konkurenciju gledaju s vrha i to nije slučajno. Gattuso je, kao i uostalom većina trenera s Čizme, zacementirao prilaze Lučiću, a to u djelo sprovode većinom Uremović, Hrgović, Diallo i donedavno Prpić. Manje važni nisu niti Melnjak, Moufi, Elez i Šarlija. Možemo tu ubaciti i Niku Sigura koji još uvijek traži svoj ritam, ali i poziciju na kojoj bi se ustalio.

Hajduk je u prošlosti često znao imati problema baš sa zadnjom linijom, ali je tu boljku prvo zaliječio Ivan Leko. Kasnije se na to nadovezao i Mislav Karoglan, ali s obzirom na neslavan kraj prošle sezone Gattusov zadatak je bio graditi postulate s tvorničkih postavki. I on je uspio zaključati, zabetonirati obrambeni dio. Generalno bijeli protivniku ne dopuštaju veliku količinu prigoda, najopasniji je bio Kovačevićev Belupo, ali tek prvih 20 minuta. Kad je Hajduk došao sebi, Farmaceuti su istjerani iz kaznenog prostora Bijelih. Nakon Heistera nitko, osim Nestorovskog i Caimacova iz zaleđa, nije uspio zabiti Hajduku. Sljedeći stižu Lokosi predvođeni Goričanom. Kakvog će uspjeha biti i hoće li uopće uspjeti saznat ćemo u subotnje predvečerje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. listopad 2024 18:05