JAKOV PRKIC Cropix
SLAVLJE BIJELIH

VIDEO: Hajduk tijesno pobijedio Lokomotivu na Poljudu! Majstorija Nigerijca obilježila utakmicu

Bijeli su uoči okršaja s Villarrealom pobjedom nad Lokosima skočili na treće mjesto HNL-a.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. kolovoz 2022. 23:16

HAJDUK - LOKOMOTIVA 2:1 (Awaziem 33‘, Grgić 39‘/Kulenović 74‘ p.)

HAJDUK (4-2-3-1): L. Kalinić - Lovrencsics (od 75. Mikanović), Elez, Awaziem, Melnjak - Grgić, Fossati (od 66. Atanasov) - Mlakar (od 75. Sahiti), Krovinović (od 85. Ćubelić), Biuk (od 85. Čolina) - Livaja

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Čavlina - Cipetić (od 70. Vranjković), Mersinaj, Soldo, Milićević - Marić (od 87. Bubanja), Smakaj (od 46. Stojković) - Vasilj (od 46. Tuci), Cokaj, Goričan (od 84. Šotiček) - Kulenović

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 18,000. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)


Nakon tri poraza u nizu, na domaćim i europskim gostovanjima, Hajduk se vratio pobjedama. Na ovosezonskoj poljudskoj HNL premijeri upisana je treća prvenstvena pobjeda i to je najveći profit iz susreta s Lokomotivom.

Nije Hajduk briljirao, štoviše, Bijeli su strepili posljednjih 20-ak minuta dvoboja, silno su se potrošili da bi iščupali bodove. Puno teže nego u prethodnim prvenstvenim dvobojima s Istrom i Varaždinom. Međutim, koliko god teško izborena, pobjedom je ostvaren primarni cilj pred Villarreal koji u četvrtak stiže na Poljud.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Ali, treba se priznati, strepio je Hajduk u finišu nakon pogotka Kulenovića, ali mučio se i na početku. Nigdje nije bilo Bijelih prvih 25 minuta. Međutim, u maniri velike ekipe, iz dva prekida do kraja poluvremena Bijeli su došli do komforne prednosti. Dva ubačaja za dva pogotka iz ukupno tri udarca u okvir vrata Čavline.

image
SOFASCORE Sofascore

Hajduk je u prvom dijelu teško pronalazio put do šesnaesterca Lokomotive, kroz igru su se Bijeli propisno namučili, poglavito u početku dvoboja. Lokomotiva se nametnula u sredini, nisu gosti dopustili Bijelima da im zasjednu pred kazneni prostor.

Defanzivni blok Zagrepčana djelovao je čvrsto i neprolazno sve do 25. minute kada je Mlakar prvi zaprijetio vratima Nikole Čavline. Minutu poslije Melnjak je iz okreta pokušao iznenaditi gostujućeg vratara, ali svi su udarci ipak odlazili izvan okvira.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

S druge strane Lokomotiva je na startu pritiskala, izveli su Zagrepčani četiri kornera, držali su Lovru Kalinića na oprezu s četiri kornera u prvih pola sata. Ali, nekonkretni su bili igrači Silvija Čabraje u trenucima dok su imali kontrolu utakmice. Nisu iskoristili razdoblje dvoboja u kojem su neutralizirali Bijele, umrtvili su njihove napade.

S druge strane Hajduk je praktički bez prave prigode stvorene iz igre došao do značajnog vodstva. Ono što nije uspjelo napadačima, pošlo je za nogom stoperima. U koordinaciji središnjih braniča potpisan je prvi pogodak, a Elez je pritom asistirao i za drugi kojeg je zabio također defanzivac, ali iz veznog reda. U sjeni strijelaca s obrambenim pečatom ostali su nezamjetni ofenzivci. Tek je Livaja u 38. minuti zapucao glavom što je obranio Čavlina.

image
JAKOV PRKIC Cropix

U nastavku Hajduk nešto aktivniji, ali bez prigode, bez udarca u okvir. I konfuzan u završnici, ali naposljetku će se samo pobjeda pamtiti. Jer, nakon Lokomotive, a i prije susreta, ipak je sve u sjeni Villarreala.

Dok su se Bijeli spremali započeti utakmicu s Lokomotivom, trupe Unaija Emeryja već su počele "harati" Madridom. Na kraju su slavili i Hajduk i Villarreal, s tim da je Žuta podmornica nakon Bijelih torpedirala Atletico na Wanda Metropolitanu potvrdivši najavu Emeryja da ove sezone žele puno bolji rezultat u prvenstvu. Očito je da pritom ne misli Emery zanemariti Europu.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

U svakom slučaju, nakon nedjeljne večeri oba suparnika dočekuju četvrtak s ohrabrujućim pobjedama. Posebno to vrijedi za Bijele koji su u proteklih 12 dana bilježili poraze od Vitorije, Dinama i Villarreala. Navijači su ih naposljetku ispratili pjesmom "Hajduče znaj, još nije kraj"...

Nije kraj, dapače, tek drama počinje, stiže Villarreal.

image
JAKOV PRKIC Cropix


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+1‘ - Livaja je sjajno poslužio Sahitija koji se nije uspio izboriti između dvojice braniča i ozbiljnije zaprijetiti...

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90‘ - Mikanović ruši Stojkovića uz aut-liniju i dobiva žuti karton.

87‘ - Posljednju izmjenu realizira Čabraja. Ušao je Vladan Bubanja umjesto Matea Marića.

85‘ - Završne promjene kod Bijelih. Na klupu će Biuk i Krovinović, ulaze David Čolina i 19-godišnji Ivan Ćubelić.

84‘ - Kod Lokomotive je izišao Silvio Goričan, zamijenit će ga Marin Šotiček.

80‘ - Dvije prilike Hajduka! Prvo je s poludistance šutirao Livaja, udarac mu je blokiran... Na odbijenu loptu naletio je i gađao Krovinović, a njega blokira Mersinaj! U nastavku akcije Biuk centaršutom u petercu traži Livaju, no Čavlina pravovremeno izlazi i i hvata u ruke.

image
JAKOV PRKIC Cropix

79‘ - Prijete Lokosi! Kalinić je spasio sada... Dugačku loptu nisu očistili Elez i Awaziem, Kulenović im se prikrao, ali je vratar Hajduka uspio zaustaviti njegov pokušaj.

75‘ - Dvostruka promjena kod Bijelih. Ulaze Dino Mikanović i Emir Sahiti umjesto Gerga Lovrencsicsa i Jana Mlakara.

74‘ - GOOOL! Sandro Kulenović siguran je realizator... Kalinić je čak pogodio stranu, međutim udarac napadača Lokomotive precizan je i silovit. Na 2:1 smanjuju Lokosi!

73‘ - JEDANAESTERAC ZA LOKOMOTIVU! Indrit Tuci idealno je gurnuo Goričana u prostor, a mladog Lokosa u sendviču između Awaziema i Melnjaka ruši nigerijski nogometaš, da bi sudac Pejin ekspresno pokazao na bijelu točku!

71‘ - Novi dar-mar radi Biuk, prošao je po lijevoj strani i dobro ubacio u peterac gdje nije na vrijeme stigao Lovrencsics...

70‘ - Kod Lokosa izlazi Cipetić, u igru će Marko Vranjković.

68‘ - Opet prijete Bijeli! Melnjak je uputio centaršut s lijeve strane prema Biuku, brži je Čavlina, ali mu lopta ispada iz ruku! Na odbijanac je naletio Lovrencsics, no nije uspio ozbiljnije zaprijetiti istrčalom vrataru Lokosa...

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

66‘ - Reagira sada i Dambrauskas. Izlazi Fossati, mijenja ga 20-godišnji Jani Atanasov za kojega se šuška da bi uskoro mogao završiti u Celticu iz Glasgowa.

62‘ - Traje kraći prekid zbog bakljade Torcide. Čeka se da bura rastjera dimnu zavjesu.

Otprilike jednu minutu trajao je prekid, nastavlja Pejin igru na Poljudu.

60‘ - Nakon kornera Livaja pokušava glavom i prolazi njegov pokušaj pored vratnice.

59‘ - Hajdukova kontra! Krovinović se približio golu Lokosa pa opalio prema Čavlini, od bloka se to odbija u korner.

58‘ - I dalje Lokosi agresivnim pristupom nastoje ugroziti Kalinićeva vrata, međutim hajdukovci strpljivo stoje u obrambenoj liniji i vrebaju svoju šansu. U nekom je trenutku sudac Pejin pokazao Josipu Elezu žuti karton.

image

Tihomir Pejin

JAKOV PRKIC Cropix

53‘ - Plete mrežu Lokomotiva oko vrata Hajduka - pokušavali su Milićević, Stojković i Mersinaj iznenaditi Kalinića, no bezuspješno. U jednom je trenutku Kulenović pao u šesnaestercu Bijelih, Pejin se nije oglasio.

50‘ - Cokaj grubo i neoprezno ruši Mlakara pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

46‘ - Vraćamo se na Poljud. Dambrauskas ništa nije mijenjao, dok je trener Lokosa Silvijo Čabraja u svlačionici ostavio Smakaja i Vasilja, zamijenit će ih Luka Stojković i Indrit Tuci.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Hajduk je uspostavio dominaciju od prve minute, premda su Lokosi u nekoliko navrata opasno zaprijetili. Igra se borbeno, ‘muški‘, s mnoštvom prekršaja i nekolicinom podijeljenih žutih kartona, a uvjete igranja otežava i sve jača poljudska bura. Hajduk vodi pogocima nigerijskog veznjaka Awaziema, kojemu je to prvijenac za Bijele, te Lukasa Grgića čiji se gol u VAR sobi provjeravao punih pet minuta.

image
JAKOV PRKIC Cropix

45‘ - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

39‘ - GOOOL! Ali odmah ga je poništio Pejin... Nakon kornera, koji je inicirao Livaja u prethodnoj akciji, Grgić je s dva metra pospremio loptu u mrežu, međutim čini se da je pritom igrao rukom... Ili koljenom?

Traje VAR provjera...

Dakle, čini se da rukom nije igrao Grgić, ali se provjerava zaleđe. Krovinović je izveo korner, Melnjak prebacio glavom do Grgića i tu je, očigledno, upitno je li pritom došlo do nedozvoljene pozicije...

I dalje traje VAR provjera, već dvije-tri minute...

Nakon gotovo četiri-pet minuta PRIZNAT JE GOL! Strijelac je Lukas Grgić!

38‘ - Strašna šansa za Bijele! Na Lovrencsicsev ubačaj tuče Livaja glavom s pet metara, a Čavlina izbija u korner!

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

35‘ - Jan Mlakar zbog lakta u glavu Mersinaju dobiva žuti karton.

33‘ - GOOOL! Dočekao je 25-godišnji Nigerijac jednu Elezovu ‘svijeću‘ u šesnaestercu pa se atraktivnom minijaturom riješio dvojice čuvara - Mersinaja i Solde - da bi potom smireno poslao loptu iza Čavlininih leđa i zapalio poljudsku publiku... Šesti je ovo pogodak u Awaziemovoj karijeri, a prvi u Hajdukovu dresu - svakako će mu biti najupečatljiviji!

image
JAKOV PRKIC Cropix

32‘ - Zvižduci s poljudskih tribina, Cokaj je zahvatio Fossatija po nogama i prošao ‘samo‘ s usmenom opomenom.

29‘ - Žuti karton za Arta Smakaja zbog faula na Krovinoviću.

27‘ - TRAJE TIHA VAR PROVJERA! Čini se da je Mersinaj u padu dirao loptu rukom, naravno u svom šesnaestercu, pa su sucu Pejinu sugerirali da pričeka s igrom dok se ne pregleda dvojbena situacija...

Ništa od jedanaesterca, poruka iz VAR sobe je da se igra nastavlja.

image
JAKOV PRKIC Cropix

26‘ - Nova prilika za Bijele! Sada tuče Melnjak sa sedam-osam metara nakon što ga je idealno poslužio Biuk, odlazi to preko grede!

25‘ - Šansa za Hajduk! Mlakar se našao na desetak metara iskosa i opalio iz okreta - samo pored gola...

25‘ - Sve je jača ‘poljudska‘ bura, igrači pokazuju da im je sve teže igrati pod takvim uvjetima.

image
JAKOV PRKIC Cropix

22‘ - Novi pokušaj Lokosa nakon još jednog kornera, ovog puta Smakajev šut požrtvovno blokira Melnjak.

21‘ - Jak vjetar na Poljudu utječe na dalekometne ubačaje, razne ‘svijeće‘ te ispucavanja obojice vratara.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

16‘ - Dobar udarac Sandra Kulenovića! Iz okreta si je centarfor Lokosa otvorio prostor za udarac, zatim gađao s 12-13 metara suprotan kut, a vratar Bijelih sjajno obranio!

14‘ - Tri vezana kornera u samo dvije minute! Cokaj je triput izveo udarac iz kuta - bila su to dva bezopasna pokušaja i jedan opasniji koji je Kulenović uspio spustiti nekome u peterac odakle pravovremeno čiste braniči Bijelih. Ljut je Kalinić na svoje suigrače zbog njihove reakcije uslijed kornera...

12‘ - Šansa za Lokomotivu! Nakon slobodnjaka s oko 25 metara iskosa spustila se nezgodna ‘žabica‘ pred Kalinića pa je vratar Hajduka teškom mukom izbio to u korner!

9‘ - Biuk prijeti u šesnaestercu Lokosa, no još su jednom gostujući braniči dovoljno fokusirani.

image
JAKOV PRKIC Cropix

4‘ - Ništa se nije izrodilo iz tog slobodnjaka, obrana Lokosa bila je dovoljno disciplinirana.

3‘ - Prekršaj za Hajduk u zoni udarca! Mersinaj rukama zaustavlja Krovinovića i već u ranoj fazi susreta dobiva žuti karton.

21.05: Počela je utakmica na Poljudu! Glavni je sudac Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca. Marko Livaja je uoči dvoboja dobio trofej za najboljeg strijelca prošle sezone. Prvi je ovo domaći dvoboj Bijelih i eto prilike za malu svečanost.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 16:05