GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
BORBA ZA OSTANAK

VIDEO: Još nije sve gotovo? Lokosi zabili u posljednjim sekundama i vratili malu nadu Dragovoljcu

Domaći su vodili do 95. minute kada je Kulenović pogodio za bod Lokomotive na Drosini.
Piše: Robert Matteoni/Sportske novostiObjavljeno: 23. travanj 2022. 18:58

ISTRA 1961 - LOKOMOTIVA 2:2 (Beljo 16', Caseres 67' / Marić 27', Kulenović 90+5')

Pula - Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 500 Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćni suci: Keglević i Janić. Četvrti sudac: Matić. VAR: Bebek. AVAR: Pajić. Delegat: Ilijašev.

ISTRA 1961: Lučić - Hujber, Galilea, J. Silva, Perković - Perera, Blagojević (od 63. Caseres) - Ivančić (od 90' Moura), Abdallahi (od 75. Mlinar), Mišković (od 63. Bande) - Beljo (od 90' Kapitanović) Trener: Gonzalo Garcia.

LOKOMOTIVA: Nevistić - Cipetić, Mersinaj, Soldo, Miličević (od 46. Pivarić) - Marić, Cokaj - Aliyu (od 42. Vasilj), Kačavenda, Stojković (od 46. Goričan) - Kulenović Trener: Silvijo Čabraja.

Žuti kartoni: Perera (37 - preoštar start), Mersinaj (48 - preoštar start), Perković (85' preoštar start).

Golom Kulenovića u petoj minuti sučeve nadoknade Lokomotiva je uskratila radost pobjede Istri. Tako je povišeno na broj 11 utakmica u kojima Zeleno-žuti nisu ostvarili pobjedu. Slijedom viđenog dojam je da je remi i najobjektivniji omjer ove utakmice. Problem je samo što se uvijek Istri dogodi 95. minuta, a nikad suparniku...

Dok je gostujući trener Čabraja na teren poslao više manje očekivanu postavu, domaći strateg Gonzalo Garcia iznenadio je izborima. Nakon što je dugo bio u drugom planu, prvo zbog oporavka od bolesti a onda i na klupi, Antonio Ivančić dobio je prednost pred Hassaneom Bandeom. Garcia je i promijenio sustav, umjesto 4-3-3 odabrao je 4-2-3-1, sa duplim pivotom, Blagojevićem uz Pereru, te Abdallahijem na desetki. Očito je Garcia bio oprezniji obzirom da je Lokomotiva agresivna momčad, koja visoko napada, a u središnjici ima vrlo jake igrače koji mogu stvoriti višak.

Istra je dobro krenula, a već je u 16.minuti došla u vodstvo nakon odlične akcije Hujber-Abdallahi-Beljo. Najbolji strijelac Zeleno-žutih je manirom pravog napadača povukao loptu u kazneni prostor i onda vrlo smireno svladao gostujućeg vratara Nevistića. BIo je to 13.pogodak Belje u prvenstvu, čime se izjednačio sa donedavnim strijelcem Lokomotive, Dabrom...


Dobar start Istre nije bio znak da je Lokomotiva bila podređena. Štoviše, Lokosi su uzvraćali napadima, kako je u njihovom stilu. U 26. minuti odlično je pred golom domaćih reagirao opasni Kačavenda, čiji je šut glavom Lučić paradom odbio. Bila je to najava poravnanja jer su gosti minutu kasnije postigli gol. Domaći su petljali nakon centaršuta, nisu uspjeli odbiti loptu, a to je iskoristio Marić i lijepo pogodio gol prizemnim udarcem.


Sukladno viđenom u prvih 45 minuta bio je to pravedan omjer. Gosti su u 42.ostali bez ozlijeđenog Aliyua, a već u poluvremenu Čabraja je uveo još dva igrača, Pivarića i Goričana, očito želeći konkretnije ofenzivne akcije svoje momčadi...

U nastavku smo gledali, kao i u prvom dijelu, otvorenu igru. Ona nije bila na nekoj visokoj tehničkoj razini, ali oba trenera su pobornici "igrane igre", dakle kombinatorike i nadigravanja. Konretnije je to prva iskoristila domaća momčad. Garcia je taman ubacio Bandea i Caceresa, i oni su u tandemu, uz odličan pas Perkovića, složili akciju za 2:1. Bilo je to u 67.minuti, nakon čega su očekivano pritisak pojačali gosti.


Istra se možda previše spustila u obrambeni blok i tako je olakšala gostima napadački pritisak. Garcia je u posljednjoj minuti ubacio dva svježa igrača, Kapitanovića i Mouru, te izvukao pomalo umorne Belju i Ivančića. Igralo se napetih pet minuta sučeve nadoknade, i kao u dobra stara vremena i opća nepisana pravila Istre, ona je primila pogodak u posljednjim sekundama. Umjesto slavlja na Drosini se opet spustio "mrak". Rezultat je to koji znači konačni ostanak na devetoj poziciji, ali i dodatno narušavanje atmosfere. Istra nije pobjedila 11 utakmica, a bila je praktično na par sekundi od iste...



PRIJENOS UŽIVO:

90+5' GOOOOOL! 2:2 je! Kulenović u 95. minuti! Kakva završnica utakmice, Lokomotiva je izjednačila! Duga lopta prema naprijed, Nevistić je nabacio, u akciji su sudjelovali Soldo, Kulenović, Vranjković, Kačavenda, pa ponovno Kulenović... Prvi put Lučić brani, no lopta u nastavku ipak završava u mreži za 2:2.

90+1' Počinje teći sudačka nadoknada u trajanju od 5 minuta.

89' Umjesto Ivančića ulazi Kapitanović, umjesto Belje ulazi Moura za sami kraj dvoboja.

85' Umjesto Cokaja kod Lokomotive u igru ulazi Vranjković, a žuti karton u momčadi Istre dobio je Mauro Perković.

82' Trebala bi uskoro krenuti završna ofenziva Lokomotive u potrazi za izjednačenjem, no reći treba i da je Istrina obrana danas vrlo dobro postavljena. Bilježimo sada udarac Vasilja koji ide preko gola.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

77' Liječnička se pomoć sada pruža Abdallahiju, a trebao bi ga uskoro zamijeniti Mlinar.

74' Nova dobra akcija Istre, točnije Bandea, koji je na lijevoj strani dosta dugo, ispostavilo se i predugo, čekao što napraviti u konačnici. Odlučio se na dodavanje za Pereru, koji je pucao visoko preko gola Nevistića.

71' Dva udarca Cokaja, jedan ubačaj Pivarića, na kraju tek - aut za Istru. Ima problema s ozljedom Caseres, igra će zakratko biti prekinuta.

67' GOOOOOL! Caseres zabija za 2:1 na asistenciju Bandea s lijeve strane. Krasno su to odigrali džokeri s Garcijine klupe, Istra je opet u prednosti. I Caseres i Bande s klupe su ušli prije nepune tri minute.

64' Prva promjena kod Istre, ide van Blagojević, a umjesto njega ući će Caseres. U igru umjesto Miškovića ide Bande.

61' Siromašno je drugo poluvrijeme sadržajem, nema udaraca, tek jedan u ovih petnaestak minuta nastavka. Kao da su obje momčadi zadovoljne aktualnim rezultatom...

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

59' Centaršut Cipetića završio je tek na glavi Silve. Malo izlaze jedni prema naprijed, malo drugi...

55' Nekoliko opasnih pokušaja Lokomotive, Kačavenda je i pao na rubu kaznenog prostora, ali sudac Bel nije se oglašavao.

53' Nešto mirnije razdoblje igre, tako je bilo i u prvim minutama prvog poluvremena, no teško je za vjerovati da se tempo igre neće podebljati.

48' Prvi žuti karton danas za Lokomotivu, Mersinaj na sredini terena ruši Abdallahija i završava u bilježnici Darija Bela.

46' Kreće nastavak dvoboja! Dvije promjene kod Lokomotive. Ulaze Pivarić i Goričan, a izašli su Stojković i Miličević.

>>> Atmosfera na Drosini

Prekrasno sunčano vrijeme, napokon rekli bi proljeće, privuklo je na Drosinu nekoliko stotina gledatelja. U odnosu na prošlu domaću utakmicu, protiv Rijeke, ambijent je bio kudikamo siromašniji, ali je opet publika, a pogotovo Demoni, bila raspoložena za navijanje. U VIP loži primijetilo se Župana Borisa Miletića sa suradnicima, a na drugoj strani i više menadžera za talijanske i njemačke klubove, koji su došli pogledati dvoboj dvije momčadi sličnog stila igre te mlade igrače. Jedan od onih sa pulske strane koji je zanimljiv inozemnom tržištu je i Dion Drena Beljo. On je pokazao i zašto je zanimljiv jer je već u 16.minuti sjajno pogodio mrežu Nevistića, nakon što je umakao posljednjoj liniji Lokomotive. BIo je to inače prvi gol Istre 1961 iz odigrane akcije nakon više od 5 utakmica, odnosno od gostovanja u Šibeniku. I tamo je strijelac bio Beljo, a novu akciju-gol dočekalo se nakon 512 minuta.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

POLUVRIJEME: Po jedan pogodak sa svake strane vidjeli smo u prvih 45 minuta. Izjednačena utakmica, obje su momčadi uz golove imale još pokoju prigodu za promjenu rezultata. Nadamo se jednako uzbudljivom drugom poluvremenu na Drosini.

44' Pokušaj Miškovića odlazi pored vrata, nije to bila loša Istrina akcija u početku, no nedostajala je preciznija završnica domaće 'desetke'.

42' Prva promjena na današnjoj utakmici. Ne može zbog ozljede nastaviti Aliyu, a u igru će kod Lokomotive ući Vasilj.

39' Stojković je sada oprobao svoj udarac s lijeve strane, i to iz dosta velike daljine, no nije problema s time imao Lučić.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

36' Žuti karton za Antonija Pereru. Ove sezone mu je to već 15. javna opomena... Neće igrati u sljedećem kolu protiv Osijeka.

33' Lijepa akcija gostiju, Stojković ostavlja na lijevo petom za Miličevića, a oštar ubačaj u sredinu kupi Lučić.

29' Sjajan nogomet gledamo u Puli, a nekako bismo rekli da ovih 1:1 neće biti konačni rezultat! Ne bismo se kladili ni za poluvrijeme, a pogotovo ne na krajnji ishod utakmice.

27' GOOOOOL! Nakon kornera - pogodak! Marić zabija za poravnanje na Drosini s 13-14 metara, ništa nije mogao Lučić ovoga puta...

26' Kačavenda! Sjajan trzaj glavom nakon Cipetićevog ubačaja s desne strane, ali Lučić to skida krasnom paradom. Najbolja prilika za Lokomotivu danas...

24' Zna i Istra mečirati pritisak gostiju, zna i Gonzalo Garcia što bi današnja pobjeda donijela za njegovu momčad. Kupila bi si zeleno-žuta momčad prijeko potrebnu, možda i ključnu dozu mira pred sami kraj sezone.

19' Okret Aliyua i udarac nakon istog, obranio je to Lučić. Nedvojbeno je, sada će Lokomotiva stisnuti ne bi li čim prije stigla do izjednačenja, ne želi Samir Toplak nikada potpisati kapitulaciju u slučaju kad njegova momčad prva primi gol.

16' GOOOOOL! Istra vodi 1:0! Kakva asistencija Abdallahija za Belju, sjajna lopta u prostor, a ovaj ne griješi iz takvih situacija. Ovo je 13. gol u HNL-u ove sezone za Belju. Gledao je to i VAR jedno vrijeme, gledalo se je li Beljo bio u zaleđu na poslanoj lopti, no pogodak je na koncu ipak priznat.

14' Beljo! Sjajna, velika prilika za Istru. Sve je sam napravio, imao je tri igrača oko sebe, nije dodavao, zavaljao je Mersinaja i onda ga je u posljednji trenutak blokirao Cipetić. Sada i korner s druge strane.

13' Prvi ozbiljniji pokušaj, pucao je Mersinaj nakon što mu je Kačavenda sve priredio na kakva 22-23 metra od Lučićeva gola. Lopta od bloka odlazi u korner.

12' Novi prekršaj za Lokomotivu, Blagojević i Cokaj bili su u duelu, a kapetan Istre malko je pretjerao sa svojim startom.

9' Dobar centaršut Belje, lopta se odbila od jednog igrača Lokomotive dosta nezgodno, no Nevistić natrčava na nju prije Abdallahija i otklanja opasnost.

7' Srećom, sa Stojkovićem je sve u redu, a igra se nastavlja u istom, dosta žustrom početnom tonu.

5' Čvrst zračni duel i sudar glavama Galilee i Stojkovića! Mora se mladom veznjaku Lokomotive ukazati pomoć, ovo je izgledalo baš ružno...

3' Već na startu Mišković dobro ubacuje loptu u peterac, no ispred Nevistića nije bilo nikoga od domaćih napadača pa je vratar Lokomotive mogao mirno uhvatiti loptu.

17.00 Utakmica je počela! Ukoliko bi domaćin stigao do troboda, izjednačio bi se sa Šibenikom na 29 bodova. A to znači da bi Hrvatski dragovoljac imao 11 bodova zaostatka za njima, uz 12 bodova koje maksimalno može osvojiti do kraja sezone..

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj u Kranjčevićevoj. Kod Istre ima dosta promjena u odnosu na najave. Na poziciji lijevog beka startat će Perković, u sredini je uz Pereru dvoja Abdallahi - Blagojević, dok bi prema naprijed trebao ordinirati Ivančić. Najavljeni za prvi sastav - Mlinar, Caseres, Rovis i Bande kreću s klupe.

Lokomotiva? Istih 11 koje smo najavili u našem tiskanom izdanju će i krenuti u dvoboj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 11:53