GORAN MEHKEK Cropix
IZNENAĐENJE U ZAGREBU

VIDEO: Katastrofa Dinama na Maksimiru, Čop hat-trickom šokirao Modre

Sergej Jakirović i društvo doživjeli su težak udarac u prvoj utakmici nastavka sezone
Piše: SN, Predrag JurišićObjavljeno: 23. siječanj 2024. 19:02

DINAMO - LOKOMOTIVA 0:3 (Čop 5., 7., 87.)

DINAMO: Zagorac - Ristovski, Živković ? (od 46. Brodić), Theophile, Perković - Mišić, Ademi, Kaneko, Baturina (od 63. Bulat), Hoxha (od 63. Špikić) - Petković

LOKOMOTIVA: Čavlina - Vranjković ? (od 46. Bartolec), Mersinaj ?, Kalaica, Leovac (od 80. Huskić) - Bubanja, Marić, Šotiček ?, Krivak, Goričan - Čop⚽⚽

>>> GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE<<<


Lokomotiva je protutnjala Maksimirom, na proljetnom je startu, u zaostaloj utakmici 4. kola, svladala Dinamo čak 3:0 (2:0)! Bivši napadač Plavih, Duje Čop, bio je trostruki strijelac, tim je "hat-trickom" materijalizirao odličnu igru svoje momčadi, koja se od prve minute hrabro postavila i potvrdila najave da u Maksimir dolazi barem po bod. Na Kajzericu su se Lokosi vratili sa sva tri boda, posve zasluženo, trener Silvijo Čabraja sjajno je pripremio svoj sastav i otupio je Dinamove napadačke oštrice, a istodobno je pronašao "rupe" u obrani, koje su njegovi igrači (poglavito Goričan i Čop) znali koristiti i iskoristiti.

Čopov će "hat-trick" definitivno uzdrmati Maksimir, zatrest će se plava kuća, koja je na samome proljetnom početku pretrpjela težak udarac. Nitko to nije očekivao, prepuni su optimizma "dinamovci" čekali nastavak prvenstvene utrke, a onda su im se snovi o boljem proljeću od sumorne jeseni, odjednom pretvorili u noćnu moru. I tko zna hoće li trener Sergej Jakirović moći i znati pronaći izlazak iz ovoga tunela u kojeg je naglo upao.

image

Lokomotiva je pobijedila s 3:0

GORAN MEHKEK Cropix

Nakon manje od 400 sekunda igre, ionako hladni Maksimir bio je – "zaleđen"! Semafor je, naime, pokazivao 2:0 vodstvo Lokomotive, zgodicima iskusnog Duje Čopa u 5. i 7. minuti gosti s Kajzerice šokirali su Plave i dohvatili golemu prednost. Dvostruki je asistent bio raspoloženi Silvio Goričan, koji je bio stalna opasnost za vrata Plavih, pa nije bilo nelogično pitanje koje je prostrujalo među gledateljima je li možda Dinamo rješenje za lijevi napadački bok trebao potražiti na Kajzerici, a ne u Koprivnici?

Uglavnom, Čop je "zapaprio" svom bivšem klubu (iz poštovanja prema Dinamu nije proslavio zgoditke) i doveo ga već na samom početku u iznimno neugodnu situaciju. Trebalo je, dakako, proći 15-ak minuta da Dinamo malo dođe k sebi i pokuša organizirati nekakvu smišljenu akciju, no Lokosi su bili odlično organizirani i disciplinirani u obrambenim zadaćama i nije se lako dolazilo do njihova 16-erca.

A u branjenju vrata pomogao im je i Dinamo, koji je jurio rezultat, ali nije imao igrača u – suparničkom kaznenom prostoru!? Osim u prekidima... To je, dakako, posljedica načina igre nominalno prvoga napadača Brune Petkovića, koji ima sve ovlasti na terenu i često se vraća po loptu. I onda ga nema tamo gdje bi zapravo trebao biti, u 16-ercu gostiju.

Situacija iz 15. minute ponajbolje je okarakterizirala Dinamovu jalovost. Kaneko je, naime, pojurio za "dugom" loptom, pokušao ju je stići, ali nije uspio. A najbliži mu je suigrač bio na 40 metara od vrata, dakle čak i da je stigao tu loptu, ne bi je imao kome dodati s desnoga boka.

image
GORAN MEHKEK Cropix

I sve se stoga svelo na pojedinačne pokušaje. Dinamo je do kraja prvoga dijela imao prevlast, stvorio je i dvije-tri polu-prilike, a najbliži je pogotku bio u prvoj minuti sudačke nadoknade. Perković je, naime, tukao s osam metara, no Čavlina je fantastično reagirao, obranio je tu loptu i sačuvao svoju mrežu.

U nastavku je Jakirović iz igre izvadio stopera Živkovića (napravio je mladac više pogrešaka u 45 minuta u Dinamovu dresu, nego cijele jeseni u Lokomotivi!), uveo je napadača Brodića, jasna je bila nakana da se što prije krene po pogodak. I imao je Brodić lijepu priliku već u 47. minuti, no loše je tukao glavom i poslao je loptu pokraj vrata.

Malo se toga u Dinamovoj igri promijenilo u drugom poluvremenu, malo je bilo smišljenih akcija, sve se svelo na stihijske napade i pojedinačne pokušaje. Ušli su i Bulat, Špikić, Kulenović i Ljubičić, nikakav pomak nisu donijeli, nije bilo kombinatorike ni automatizama u igri Modrih. A Lokosi su mirno čuvali prednost, trkački jaki i izvrsno postavljeni zatvarali su prilaze prema Čavlini i znali zaprijetiti u "kontrama".

Ademi je udarcem glavom s pet metara u 66. minuti pogodio gredu i to je bila praktički i najveća, jedina prava Dinamova šansa u drugom dijelu. A Lokosi su još zaprijetili preko Goričana, da bi tri minute prije kraja Duje Čop svojim trećim pogotkom zapečatio više nego zasluženu pobjedu Lokosa...

image
GORAN MEHKEK Cropix


Gotova je utakmica. Lokomotiva je pobijedila s 3:0. Veliki je ovo šok za Sergeja Jakirovića i njegove igrače koji su se nadali da će nakon ove utakmice smanjiti zaostatak za Hajdukom, a sada su se našli u velikim problemima.

Statistiku s utakmice vam donosi Sofascore:

89. ⇔ Izlazi Čop ispraćen pljeskom maksimirskih tribina. Ušao je Smakaj.

87. ⚽ GOOOOOL! Hat-trick Čopa! Lokomotiva je na pragu velike pobjede, a Čopov gol je uslijedio nakon što je Dinamo na drugoj strani imao veliku šansu, ali se Špikić nije usudio pucati iz dobre pozicije.

80. ⇔ Izašao je Leovac, a ušao je 16-godišnji Enes Huskić.

77. ⇔ Još dvije zamjene kod Dinama. Izlaze Kaneko i Ademi, a ulaze Ljubičić i Kulenović.

75. Kako je brz Goričan. Sjurio se po lijevoj strani, ali nije dobro pucao.

72. ? Požutio je Mersinaj nakon prekršaja na Petkoviću.

71. Opet je Kaneko dobro ubacio, ovaj put s lijeve strane, ali Špikić na desnoj nije bio dovoljno brz.

67. ⇔ Dvije zamjene kod Lokomotive. Žilinski je ušao umjesto Šotikeća, a Feta umjesto Krivaka.

67. ⚠ Greda je spasila Lokomotivu! Ademi je bio najviši na lopti nakon jednog ubačaja, ali njegov udarac je ostao na okviru gola.

image

Fabijan Krivak i Arijan Ademi

GORAN MEHKEK Cropix

63. ⇔ Dvostruka zamjena kod Dinama. Ušli su Bulat i Špikić, a van terena su ostali Baturina i Hoxha.

62. U potpunoj je ofenzivi Dinamo. Sada je lijevu stranu probio Hoxha, uposlio Baturinu, ali nije bilo točnog udarca.

image

Jon Mersinaj i Arber Hoxha

GORAN MEHKEK Cropix

61. Dobro je Ristovski iskoristio jednu grešku igrača Lokomotive, ubacio u sredinu, a nikoga nije bilo u petercu od napadača Dinama dok se lopta šetala po njemu.

58. Tražio je Ademi jedanaesterac nakon dvoboja s Leovcem, ali Pajač je ostao miran. Konzultirao se s VAR sobom, ali ni od tamo nije bilo signala da se radi o kaznenom udarcu.

55. Opasan je Kaneko na toj desnoj strani. Sada je izborio korner, ali nakon njega Petković je napravio prekršaj u napadu.

53. Okušao je sada svoj udarac Goričan, ali lopta je otišla pored gola.

52. Pokušao je sada Čop, ali bio je previše iskosa da bi to bila opasna prijetnja.

47. Nije danas dobar dan za Petkovića. Sada nije dobro zahvatio loptu koju mu je poslao Kaneko.

46. Počelo je drugo poluvrijeme. Imamo izmjene na obe strane. Kod Dinama je ušao Brodić, a kod Lokomotive Bartolec. Van terena su ostali Živković i Vranjković.

? Komentar našeg Davorina Olivarija:

Senzacionalno prvo poluvrijeme u Maksimiru! Lokomotiva nakon 45 minuta vodi s 0:2. Dva rana pogotka Duje Čopa dovela su Modre u iznimno tešku situaciju. Modri su djelovali potpuno zbunjeno na startu maksimirskog ogleda, početnički su griješili, a dečki Silvija Čabraje znali su ih kazniti. Lokomotiva se odlično otvarala kod oduzete lopte, brzo je kretala u kontranapade, bilo je još nekih situacija u kojima su mogli opasno priprijetiti. Modri su imali doduše nekih prilika, posebno Ademi i Petković, ali nisu uspjeli zabiti. Bilo je to jako, jako loše poluvrijeme Jakirovićeve momčadi. Može li Dinamo u drugom poluvremenu do preokreta kao u onoj utakmici ove sezone kad je 0:1 u sudačkoj nadoknadi pretvorio u pobjedu 2:1?

image

Navijači Dinama nisu zadovoljni rezultatom nakon poluvremena

GORAN MEHKEK Cropix

Po posljednjem zvižduku suca s tribina su se čuli zvižduci navijača i skandiranje 'Hoćemo pobjedu!'

GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME zagrebačkog derbija u kojem Lokomotiva vodi s 2:0. Oba gola je postigao Duje Čop i to u 5. i 7. minuti pa smo većim dijelom prvog poluvremena gledali pokušaje Dinama da barem smanji zaostatak. No, nisu Modri imali previše pravih prilika te je ostalo 0:2.

45+1. Prilika za Dinamo u posljednjim trenucima prvog poluvremena, ali Kaneko nakon jedne gužve u petercu nije uspio doći do lopte. Prije toga je Čavlina odlično obranio pokušaj Perkovića.

39. Imala je sada Lokomotiva dobar kontranapad s tri igrača u napadu protiv jednog obrambenog igrača Dinama. No, Goričan se odlučio za udarac s nekih 16 metara iskosa, a to nije izgledalo dobro.

31. Pucao je Ademi glavom nakon kornera Mišića, ali opet je obrana Lokomotive dobro postavljena.

29. Dobro je sada Hoxha uposlio Petkovića koji je bio sam na povratnoj lopti, ali nije dobro pucao pa je to Čavlina mirno uhvatio. morao je to centarfor poput Petkovića bolje pucati.

image

Vladan Bubanja i Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

25. Dobru je akciju gradio Dinamo, ali je na kraju Ademi loše uposlio Ristovskog.

24. Dinamo ima 73% posjed lopte, ali sve je to nevažno kada je rezultat 0:2 za Lokomotivu. Nije ovako Sergej Jakirović zamislio početak drugog dijela sezone.

image

Sergej Jakirović

GORAN MEHKEK Cropix

19. ? Žuti karton je dobio Šotiček. Treći je to žuti karton na utakmici. Prije njega su ga dobili Živković i Vranjković.

16. Ubacio je Mišić, prebacio Petković, a pucao Ristovski. No, Vranjković je to blokirao i izbacio loptu u aut.

14. Dinamo je ušao energično u utakmicu, žestoko napao na početku, a imao je i jednu dobru priliku. No, nakon što je Lokomotiva postigla dva gola Modri nisu napravili pravu šansu.

7. ⚽ GOOOOOOOOL! Što se ovo događa? Lokomotiva u 7. minuti vodi s 2:0!!! Opet je strijelac Čop. Dinamo praktično nije ni krenuo s centra, a opet je Čop zabio. Pogriješio je Mišić u veznom redu, Goričan opet asistirao, a Čop majstorski savladao Zagorca.

image
GORAN MEHKEK Cropix

5. ⚽ GOOOOOL! Lokomotiva u 5. minuti vodi 1:0, strijelac je Čop. Ubacio je Goričan iz slobodnog udarca, a Čop je glavom savladao Zagorca koji je mogao bolje reagirati.

image
GORAN MEHKEK Cropix

2. Dobra prilika za Dinamo. Ubacio je Hoxha s lijeve strane, na lopti na petercu s desne strane bio Ademi, ali nije bio precizan, a i ozlijedio se prilikom udarca.

1. Počela je utakmica na Maksimiru. Vratio nam se SuperSport HNL!!!

Dinamov trener, Sergej Jakirović, na travnjak je poslao najavljenu postavu. Zagorac je bio na vratima, a u posljednjem obrambenom redu igrali su Ristovski, Živković, Theophile i Perković. Ozljeda gležnja spriječila je debi Japanca Ogiware, koji je sjedio na klupi.

Zadnji vezni bio je Mišić, ispred njega su u veznom redu ordinirali Ademi i Baturina, dok su na krilnim pozicijama bili Kaneko i debitant Hoxha. U vrhu napada igrao je Petković.

I plava je klupa bila jaka, među pričuvama su bili Nevistić, Bernauer, Ogiwara, Mikić, Buljat, Ljubičić, Špikić, Sučić, Halilović, Vidović, Brodić i Kulenović. Nedostajao je tek ozlijeđeni srednji branič Perić.

Dvije je dvoumice imao trener Lokomotive Silvijo Čabraja uoči okršaja s Dinamom. Razmišljao je koga staviti na desni obrambeni bok, kandidati su bili Vranjković i Bartolec, na kraju je odlučio u sastav uvrstiti Vranjkovića, koji je bio zadužen za Hoxhu.

Druga je dvojba bila vezana uz poziciju ofenzivnog veznog igrača, Čabraja je povjerenje dao tinejdžeru Krivaku, dok je Mudražija ostao na klupi. U odnosu na jesenski okršaj protiv Dinama u Maksimiru, u sastavu Lokosa nije bilo Živkovića, Milićevića i tadašnjeg strijelca Tucija, umjesto njih u utorak su zaigrali Kalaica, Leovac i Čop. A na klupi Lokosa - dječji vrtić! Čak sedmorica juniora, naime, bili su među pričuvama. (pju)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 14:41