Lukas Kačavenda u dresu hrvatske U21 reprezentacije

 Goran Mehkek/Cropix
NAKON ŠEST MJESECI

Vraća se jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa: ‘Rekli su mi da pazim, ali uopće se ne bojim‘

‘Najteže mi je bilo na početku, kad sam iz bolnice izašao na štakama‘, priča nam 19-godišnjak
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 31. siječanj 2023. 19:01

Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, Lokomotivin dragulj, Lukas Kačavenda (19), trebao bi uskoro opet biti na travnjaku! Nakon teške ozljede desnog koljena (ruptura prednjih križnih ligamenata) koju je zaradio na treningu sredinom srpnja tijekom priprema u Nizozemskoj, Kačavenda je bio operiran i uslijedila je polugodišnja rehabilitacija. Oporavak je, po svim parametrima, bio uspješan i Kačavenda će vrlo brzo kandidirati za nastup. Vjerojatno na Lokomotivinom gostovanju u Šibeniku (12. veljače), ili šest dana kasnije, u domaćinstvu Rijeci (18. veljače)...

Ofenzivni veznjak Lokosa i mlade hrvatske reprezentacije (do 21 godine), prisjetio se kao je uopće došlo do teške ozljede...

Bolje od očekivanja

- Sve se to zbilo pred kraj treninga. Dobio sam loptu od Tucija, pokušao sam proći vratara, pogurnuo sam loptu pokraj njega i preskočio sam ga. A u doskoku mi je nastradalo koljeno. Imao sam osjećaj kao da mi je noga u zemlju propala, čuo sam i osjetio nekakvo pucketanje u koljenu. Ali, nakon nekoliko minuta, nastavio sam trenirati, čak sam se poslije treninga biciklom odvezao do hotela, bila je to vožnja od osam-devet minuta. Kad sam došao u hotel, stavio sam led na koljeno i nisam očekivao da je riječ o ozbiljnijoj ozljedi. Sljedećeg sam dana hodao, osjećao sam bol, ali ništa nije ukazivalo da je nešto slomljeno i da je riječ o težoj ozljedi - rekao nam je Kačavenda i nastavio:

image
PRIVATNI ALBUM

- Na žalost, po povratku u Zagreb, pregled magnetskom rezonancijom donio je užasne vijesti i morao sam na operaciju, zahvat su u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti duh uspješno napravili liječnici dr. Saša Janković i dr. Frane Bukvić. Jednosatna je operacija prošla bez problema i počeo je oporavak. Otišao sam u Beograd, u Fitness centar Femur, kod dr. Andreja Milutinovića. u tom su se centru, uz ostale poznate sportaše, oporavljali i Luka Modrić, Ivan Perišić, Mo Salah, Douglas Costa, Gianluigi Buffon, Edin Džeko, kao i reprezentativci Srbije, Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Adem Ljajić, Aleksandar Kolarov... Ukupno sam, u nekoliko navrata, u Beogradu proveo oko 80 dana i svakodnevno sam u fitness centru provodio po desetak sati. I bio sam doista u “punom pogonu”! Radio sam raznovrsne vježbe po pet-šest sati, potom sam vozio bicikl, pravocrtno trčao, šetao, plivao, išao sam na terapiju... Bilo je teško, ali sve sam izdržao - kaže Kačavenda, koji je prošloga tjedna bio na završnom testiranju u Beogradu:

- Svi su bili vrlo zadovoljni mojim oporavkom, dobio sam zeleno svjetlo za izlazak na travnjak i opet sam tu! U ponedjeljak sam odradio prvi pravi trening, punom snagom, nije bilo nikakvih problema i spreman sam za najveće napore - kaže Kačavenda.

Je li vas u nekim trenucima oporavka možda pratila depresija, jeste li pomislili kako postoji mogućnost da se nećete vratiti na travnjak?

- Da, bilo je i takvih situacija. Teško je bilo izbjeći crna razmišljanja, ali brzo sam to prebrodio i iz svega ću ovoga izaći i psihološki jači, “posložio” sam u glavi mnogo toga. A gledajući utakmice Lokosa, dobio sam i dodatni poticaj za povratak na teren. U nekoliko me navrata baš “povuklo”, želio sam pomoći dečkima, ali mogao sam samo navijati iz fotelje. Do ove teške ozljede nikad u životu nisam ni dva tjedna izbivao s travnjaka, a sad sam me nije bilo više od pola godine. No, bio sam strpljiv i vjerujem da sam se potpuno oporavio.

image
RANKO SUVAR Cropix

Kad vam je bilo najteže?

- Odmah nakon ozljede, taj početak oporavka, nakon izlaska iz bolnice na štakama, to je definitivno bio najgori dio oporavka, to sam najteže podnio. Srećom, oporavak je išao bolje od očekivanog, strahovao sam da će biti teže nego što je bilo i sad sam doista prezadovoljan.

Malo oprezniji

Bliži se i dan povratka na teren...

- Uh, jedva čekam! Strpljenja mi ovih pola godine nije nedostajalo, ali sad brojim dane do prve utakmice. Osjećam se izvrsno, kao i prije ozljede, nikakva bol u koljenu ne prati napore i nadam se da ću odmah početi igrati punom snagom! Jasno je da će mi trebati malo vremena za prilagodbu, dugo nisam bio na terenu, ali nadam se da će i to brzo proći. Ne osjećam nikakav strah od nove ozljede, slušam liječnike, rekli su mi da ovaj, prvi tjedan u punom pogonu, budem malo oprezniji, ali nema nikakvog straha.

Dakle, na proljeće opet možemo očekivati vaše vrhunske izvedbe, poput onih prije ozljede?

- Naravno! Siguran sam da će tako i biti - optimistično razmišlja nadareni nogometaš.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 22:00