Lukas Kačavenda

 GORAN MEHKEK/CROPIX
DRAGULJI U IZLOGU

‘Za njih dvojicu ponuđeno nam je 11 milijuna eura. Sad čekamo Dinamo, ali nemamo namjeru spuštati cijenu‘

Želi li dovesti dva najveća talenta Lokomotive, hrvatski prvak morat će srušiti rekord HNL-a
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. travanj 2023. 16:13

Volimo uvijek popričati s Lokomotivinim glavnim čovjekom Božidarom Šikićem, čovjekom koji je cijeli život u nogometu i koji nema dlake na jeziku kad govori o bilo kojem događaju vezanim uz naš nogomet. Njegova Lokomotiva je na premijeri Igora Bišćana doživjela poraz, ali kad smo jučer pričali s njim, prije nego što smo ga išta drugo pitali, startao je s ovom rečenicom:

- Dinamo ne smije prodati Dominika Livakovića, bez njega su mrtvi! On je najbolji golman koji je ikad bio u Maksimiru! Ne bih ga pustio za ništa na svijetu - kazao nam je Šikić.

Naravno, bio je pod dojmom sjajnih obrana reprezentativne “jedinice” u gradskom derbiju, Livaković je Modrima sačuvao tri boda. Inače, pričali smo zapravo o jednoj sasvim drugoj temi. Naime, na Dinamovom radaru su dvije mlade zvijezde Lokomotive, Lukas Kačavenda i Luka Stojković. Odmah smo krenuli “u glavu” i pitali ga koliko bi Lokomotiva tražila od Dinama za ta dva dragulja?

- Ne mogu vam to kazati jer ponude za njih dvojicu stižu sa svih strana. Sigurno neću spuštati cijenu. Znam jedino da sam za njih dvojicu ukupno imao ponudu od oko 11 milijuna eura! Prošle godine. Mi živimo samo od prodaje igrača, nemam iza sebe niti sponzore, niti grad, niti državu... Nemamo nikoga. Prodaja igrača nam je 90 posto prihoda.

Kulenović i Vasilj kao kompenzacija?

Dobro, bi li Dinamo mogao imati kakav popust ako bi dovodio Kačavendu i Stojkovića?

- Dinamu su bili nuđeni i Kačavenda i Stojković. Vrlo povoljno. Prošlo ljeto sam nudio Kačavendu za 3 milijuna eura plus PDV naravno, a sad na zimu sam nudio Stojkovića za 2,5 milijuna eura plus 10 posto od budućeg transfera. Imao sam istu ponudu od Groningena, ali njima ga nisam želio prodati za taj novac.

image

Martin Baturina

Paul Chesterton/imago Sportfotodienst/profimedia

Može li se nešto kompenzirati s igračima koji su kod vas na posudbi, Kulenovićem i Vasiljom?

- Ta dvojica su Dinamovi igrači na posudbi. Dalo bi se pričati o kompenzaciji. Međutim, ima tu jedan problem. Mogu Kulenović i Vasilj postati moji igrači, ali ja im ne mogu davati takve plaće kakve im daje Dinamo. Pogotovo bih htio Vasilja, on je ozbiljan talent, makar je stalno ozlijeđen. Ali kažem, ne mogu ja davati takve plaće.... Mi smo mali i siromašan klub, mi možemo plaćati u našim okvirima. Dinamo je prevršio sve mjere u plaćanju igrača. Ne mislim na Kulenovića i Vasilja, ali u Maksimiru svaki poluigrač za kojeg se niti ne zna gdje igra i na kojim je posudbama ima preveliku plaću. To je inače Dinamov veliki problem.

Antolić je pametan i jako kuži nogomet

Šikić nastavlja....

- Da bi se nešto dogovorilo, treba se dogovarati. Naime, ako se ne dogovaraš, nikad ne nećeš dogovoriti.

Dobro, je li netko iz Dinama uopće razgovarao s njim u vezi mogućih transfera Kačavende i Stojkovića?

- Da, ali sve je to bilo onako, nazvao bih to neobaveznim razgovorima. Nešto malo sam pričao s predsjednicom Uprave Vlatkom Peras, a i bivši trener i sportski direktor Ante Čačić je nešto dao naznačiti. Međutim, ništa to nije bilo konkretno i službeno. Dinamo nikad nije kazao koliko može ponuditi, kolike postotke može dati od budućih transfera. Nitko iz Dinama nikada nije došao s takvim konkretnim pričama, s bilo kakvom službenom ponudom. Jedino s kim sam prije godinu dana razgovarao jest Zdravko Mamić kad je imao još kakav-takav, ne preveliki utjecaj u Dinamu - kaže Šikić i nastavlja:

image

Božidar Šikić

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

On se složio da Dinamo kupi Kačavendu za 3 milijuna eura. Međutim, gospodin Krešimir Antolić, koji je jako pametan i kuži nogomet, rekao je da je to bez veze. To je, dakle, prošlost. Ono što sam tada tražio bio je minimum jer sam tada vodio bitku za goli život Lokomotive. Kačavenda i Stojković su igrači koji vrijede ozbiljan novac. A vrijedit će još više! Dakle, imao sam 11 milijuna eura za obojicu, ali Stojković je sad prerastao te financijske priče. Evo, kad nam je Groningen prije godinu dana davao 2,5 milijuna eura plus 10 posto od budućeg transfera, njihov nam je glavni čovjek kazao kako zna da ga za godinu dana više neće moći kupiti.

Kad smo ga za kraj pitali bi li onda on od Dinama za njih dvojicu tražio tih 11 milijuna eura koliko je imao prošle godine, samo se nasmijao...

- Ne znam ja koliko bih tražio od Dinama, čekam ponude!

Linker
19. travanj 2024 09:41