Marko Dabro (lijevo)

 NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
‘KAO DA IGRA U LIGI PRVAKA‘

‘Zarađivat će nekoliko stotina puta više nego sada!‘ Ubojiti HNL golgeter odlazi u bivši klub Slavena Bilića

Raspucani napadač kluba s Kajzerice potpisao je četverogodišnji ugovor s velikim kineskim klubom
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. travanj 2022. 06:58

Kao što smo prošloga tjedna i najavili, napadač Lokomotive, Marko Dabro (25), odlazi u Kinu! Dva postignuta pogotka Slavenu Belupu, bili su zapravo i posljednji Dabrini zgodici u majici Lokosa, jer je ubojiti napadač potpisao ugovor s Beijingom Guoanom, klubom koji je donedavno trenirao Slaven Bilić! Lokomotiva i Beijing Guoan također su sve dogovorili i potpisali, pa će klubu s Kajzerice pripasti odšteta od 800.000 eura, plus možebitni bonusi. Podsjetimo da je Dabro ljetos došao iz drugoligaša Bijeloga Brda kao slobodni igrač...

Liga kreće 1. svibnja

Dabro, dakle, više neće igrati za Lokose, praktički je već napustio Kajzericu i uskoro putuje u Kinu, prvenstvo tamo počinje za nešto manje od tri tjedna, 1. svibnja. Posrednik u ovome poslu bio je menadžer Andy Bara...

- Ovo je doista odličan posao, za oba kluba i za našeg nogometaša. Beijing Guoan je jedan od najvećih kineskih klubova i Dabro će riješiti egzistenciju, zarađivat će nekoliko stotina puta više nego što sad zarađuje! Potpisao je četverogodišnji ugovor, a bit će plaćen kao da igra u nekom klubu sudioniku Lige prvaka - rekao nam je Bara, koji je bio posrednik i pri odlasku Franka Andrijaševića i Sammira u Kinu.

Kinezi mu vjeruju i još je jedan hrvatski nogometaš otišao na Daleki istok, a dodajmo da je prije nekoliko dana još jedan bivši Lokomotivin napadač, Dejan Radonjić (31), potpisao za kineski klub Tianjin Jinmen Tiger, nakon što je nedavno napustio Qingdao.

Dabro je podsjetimo, ove sezone za Lokose postigao ukupno 14 pogodaka (13 u prvenstvu, jedan u Kupu) i imao je jednu asistenciju. Treći je na popisu najboljih strijelaca Prve HNL, bio je i u lovu na trojicu nekadašnjih napadača Lokomotive koji su u jednoj sezoni Prve HNL postigli više pogodaka od njega. Prvi je Andrej Kramarić, koji je postigao 15 pogodaka u sezoni 2012./13., slijede Nino Bule (2009./10.) i Ante Budimir (2013./14.), s po 14 pogodaka, Dabro će, eto, ostati četvrti...

U Splitu samo loš dan

Najbolji strijelac Lokomotive odlazi s Kajzerice, ali ostaju najbolji ovosezonski asistenti, Branimir Cipetić i Ivan Milićević. Bočni braniči jak su i napadački adut trenera Silvija Čabraje, obojica imaju po sedam asistencija (najbolji je asistent Prve HNL Bočkaj s devet dodavanja, slijedi Murić s osam), po jednom su asistirali i u 3:1 pobjedi protiv Slavena Belupa...

- Trebala nam je ta pobjeda za povratak na pozitivnu stazu. Željno smo čekali taj dvoboj i nadam se da se želja vidjela na travnjaku, pokazali smo da je u Splitu bio samo loš dan - rekao je Milićević i nastavio:

- Iako u prvom dijelu nismo iskoristili nekoliko prilika, pa nas je Slaven Belupo kaznio i poveo, nismo se predali i u nastavku smo još žešće pritisnuli i zabili smo tri gola. Opet smo pokazali da smo karakterna momčad, u poluvremenu smo u svlačionici bili rezignirani, ali nas je trener podignuo, uvjerio nas je da možemo sve preokrenuti nastavimo li igrati u jakom ritmu. Tako je, srećom, i bilo, na kraju je naša dobra igra materijalizirana s tri pogotka.

Asistirali ste za treći pogodak, strijelac je bio Aliyu, bila vam je to ukupno sedma asistencija. Jeste li zadovoljni sezonom?

- Naravno! Zna li se da sam uoči ljetnih priprema bio u drugom planu, moram biti prezadovoljan svime što sam napravio. I te me asistencije samo guraju prema naprijed, poticaj su mi za još bolje igre.

Kvalitetniji od HD-a

U subotu ste domaćini obnovljenom Hrvatskom dragovoljcu, koji je svima znatno “tvrđi orah” nego što je bio jesenas...

- Točno je to, “dragovoljci” dobro igraju, bolji su nego u prvom dijelu sezone. Pokazali su to u dosadašnjim proljetnim utakmicama i pred nama je teških 90 minuta. Ali, kvalitetniji smo od njih, zanima nas samo pobjeda i vjerujem da ćemo osvojiti sva tri boda i zadržati petu poziciju. Ovim smo uspjehom protiv Slavena Belupa, u izravnom okršaju za to peto mjesto, eliminirali Koprivničance, sad im bježimo devet bodova. U utrci za petom pozicijom suparnik nam je samo Gorica, imamo isti broj bodova i nadam se da ćemo mi na kraju biti bolji - kaže 23-godišnji Milićević, koji se ove sezone afirmirao i na meti je nekih inozemnih klubova.

Hrvati u kineskoj Super ligi

Franko Andrijašević (Zhejiang)

Ante Majstorović (Shanghai Port)

Dejan Radonjić (Tianjin Jinmen)

Dabro za Lokomotivu

30 utakmica

1995 minuta

14 golova

1 asistencija

Svi Dabrini klubovi

Cibalia (Hrvatska)

Fiorentina (Italija)

Gorica (Hrvatska)

Bravo (Slovenija)

BSK Bijelo Brdo (Hrvatska)

Lokomotiva (Hrvatska)

Beijing Guoan (Kina)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 22:46