VLADO KOS Cropix
NOVI IZAZOVI

Arhitekt s Opus Arene je sve posložio, Talijan ima sjajnu situaciju, ali jedno je sigurno - svi kreću od nule

U iščekivanju početka rada novog trenera kluba s Opus Arene
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. lipanj 2024. 16:21

Potvrdu onoga što je sportski direktor Jose Boto pripremio u prijelaznom roku saznat ćemo za desetak dana. Kada 26. lipnja i službeno bude otvoren ljetni transferni period, Osijek će promovirati igrače koji su već dogovoreni.

- Tada, naravno, nećemo početi raditi nego objaviti ono što smo napravili - odlučio je arhitekt sportske politike u Opus Areni skrivati karte sve dok ne dođe vrijeme da službeno obznani pojačanja.

Za razliku od prošlog ljeta, kad je većina novih igrača stizala pred sami početak ili kada je sezona već počela, Bijelo-plavi će tako pripreme početi s više-manje već formiranim rosterom, iako je izvjesno kako će tijekom ljeta u svlačionicu još doći pokoji igrač, pa će borba za pozicije i mjesto u momčadi početi već s prvim treningom.

Kod novog trenera Federica Coppitellija svi opet počinju od nule, ali i to je nešto na što su se u svlačionici Osijeka već i naviknuli s obzirom na to da je Talijan peti trener Bijelo-plavih u posljednje dvije godine, odnosno, treći unazad godinu dana.

Coppitelli je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri uglavnom ustrajao na dvije formacije - 4-3-3 te 4-2-3-1. One nisu nepoznanica igračima Osijeka jer u takvim taktičkim postavkama su često i igrali, ali kraj prošle sezone donio je promjenu formacije na trojicu igrača u posljednjoj liniji, odnosno, dvojicu u vrhu napada, pri čemu su Ramon Mierez (19 prvenstvenih golova prošle sezone) i Anton Matković (pet HNL pogodaka u svojoj premijernoj seniorskoj sezoni) odlično surađivali. Na promociji smo novog trenera Bijelo-plavih upravo iz tog razloga pitali na kojoj poziciji vidi Matkovića, u tandemu s Mierezom u napadu, a što bi podrazumijevalo promjenu formacije u kojoj je talijanski stručnjak do sada najčešće igrao ili više kao krilnog napadača što je igrao u većem dijelu proljeća?

image
VLADO KOS Cropix

- Jako lijepo pitanje... Proučavao sam ga i nakon što ga budem trenirao nekoliko tjedana moći ću dati bolji odgovor nego u ovom trenutku - ostao je Coppitelli neodređen u odgovoru kojeg ćemo doznati kroz nekoliko tjedana, na prvim pripremnim utakmicama u Austriji za koje, inače, popis protivnika još nije potvrđen.

A zapravo u kakvoj formaciji Coppitelli vidi Osijek manje je bitno od onoga što želi od njega. A to je nešto što je novi trener Bijelo-plavih jasno iskomunicirao.

- Želimo što više biti konkurentni. Temelj svega će biti naša zajednička ambicija, a gdje će nas odvesti ovaj put kojim smo zajedno krenuli – vidjet ćemo. Prije svega ću tražiti hrabrost, a uz to će se i intenzitet morati vidjeti na terenu. Želim imati proaktivnu i ofenzivnu momčad i taj stil ćemo preferirati. Proučavao sam karakteristike naših igrača i za par tjedana bit ću u mogućnosti dati neke konkretnije odgovore, kada neposredno budem radio s njima - pojasnio je Coppitelli svoju nogometnu filozofiju.

Od Osijeka će se u idućoj sezoni očito imati što za vidjeti, ali zasad smo osuđeni na strpljenje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. lipanj 2024 16:25