Nejašmić protiv Livaje na Poljudu prošlog srpnja

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
‘OSVETNIK‘ NA POLJUDU

Bio je projekt Hajduka, zvali su ga ‘novi Brozović‘, Tudor ga nije volio, a sada je jak Osijekov adut

Tudor ga je maknuo iz prve ekipe, Tramezzani poslao u drugu momčad, a onda se javio Bjelica...
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 19. prosinac 2021. 08:31

Dvadeseto kolo, posljednje u jesenskom dijelu prvenstva, veliki derbi na Poljudu, Hajduk protiv prvoplasiranog Osijeka u nedoživljenom ambijentu prepunih tribina i s imperativom da "bijeli" osvoje tri boda.

Gospar Lukša Jakobušić, pravi meštar režiranja pobjedničke atmosfere povukao je potez za pamćenje: pustio je u prodaju ulaznice po objektivnoj simboličnoj cijeni od 30 kuna, što je izazvalo neviđenu mobilizaciju navijačkog puka Hajduka.

- Kada navijači tako navale - rekao je Dambrauskas - da dva dana prije utakmice pokupuju sve ulaznice, onda se nameće velika odgovornost na momčad, igrači moraju dati sve od sebe i to ne samo da pobijede rivala nego i da svojom igrom pruže zadovoljstvo našim navijačima.

Hajduk je u posljednjih pet kola u silnom naletu, to svjedoči 13 osvojenih bodova od 15 mogućih, još više moćna, pa i superiorna igra u odnosu na protivnike. No, bit će zanimljivo otkriti kako će splitski "bijeli" jurišati na pobjedu protiv tako monolitnog, čvrstog Osijeka, koji već dvanaest kola ne zna za poraz (sedam pobjeda, pet neodlučenih) i koji je do sada svega dva puta poražen, posljednji put od Dinama u Gradskom vrtu 29. kolovoza, dakle praktički još malo pa prije četiri mjeseca.

Uobičajeno je da u odmjeravanju snaga odlučnu riječ imaju vratari (Kalinić i Malenica) i udarni napadači (Livaja i Mierez). Međutim, s posebnom pozornošću će se ovog puta pratiti igra 22-godišnjeg Darka Nejašmića, splitskog tića, sada u osječkom jatu.

Klupske strukture

Nejašmić je na Poljudu tretiran kao projekt kluba. Tome je pridonio i njegov otac, također Darko, inače menadžer čiji je utjecaj u svlačionici, pa i strukturi kluba bio značajan. Mnogi su skloni tvrđenju da je baš Darko senior u prvi plan za trenera izgurao Sinišu Oreščanina

- Dogodila mi se bizarna situacija - ispričao je svojevremeno Zoran Vulić. - A to je da sam želio priključiti, kako ja to volim raditi, u prvu momčad nekoliko talentiranih, koji su takve mogućnosti doživljavali kao počast. Jedino me odbio Darko Nejašmić s obrazloženjem da će on radije ostati u drugoj momčadi s trenerom Oreščaninom, jer mu je važno igrati.

image
VLADO KOS/CROPIX

Poslije kratkog vremena Oreščanin je uzletio na mjesto Vulića, a Nejašmić je automatski postao najstandardniji prvotimac Hajduka. I igrao je solidno, kao kotačić kolektiva, nikako onako kako ga je u talijanskim medijima predstavio Saša Bjelanović, tada bivši sportski direktor Hajduka: - Nejašmić ima sjajne kapacitete, u rangu Marcela Brozovića.

Bjelici je važan

A onda se dogodilo da je Igor Tudor, po preuzimanju Hajduka u siječnju 2020., odmah na pripremama u Turskoj, Nejašmića gurnuo u drugi plan, kasnije se ispostavilo da ga je i šikanirao i to na račun tate menadžera. Naime, krenula je priča kako je tata Nejašmić pokušao od Tudora dobiti objašnjenje "zašto moj mali ne igra", pa je naišao na žestoku reakciju.

Otišao je Tudor s klupe, ubrzo i njegov pomoćnik Hari Vukas, poslije njega i Boro Primorac, stigao je Tramezzani, koji je također otpisao Nejašmića, poslao ga u drugu momčad. No, našlo se rješenje u posudbi mladog reprezentativca u Osijek, uz mogućnost otkupa. U dresu Osijeka Nejašmić igra kao preporođen.

Nejašmić je već igrao protiv Hajduka na Poljudu (pobjeda Osijeka 2-1), ali tada nije impresionirao. Dapače, svi su ostali u uvjerenju kako je Hajduk razmjenom Vukovića i Nejašmića profitirao, sve do uzvrata u Osijeku kada je Nejašmić bio glavni igrač domaćina. Zato će danas biti zanimljivo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 19:24