Marko Soldo

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SREDIŠNJA FIGURA

Bivši dinamovac igra najbolju sezonu karijere. Oliću je ‘strašan‘, a takvog nisu imali od Miéreza

Zbroje li se golovi i asistencije, Soldo je (in)direktno zaslužan za polovicu golova Osijeka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 25. listopad 2024. 22:32

Marko Soldo bio je prvi igrač kojeg je Osijek potpisao ovoga ljeta i u rekordnom roku dokazao zašto je njegovo ime još prije godinu dana bilo podcrtano u Opus Areni i zašto se požurilo već u veljači načelno dogovoriti uvjete transfera za igrača na kojeg u Maksimiru nisu računali.

Nije trebalo proći puno vremena da se 400.000 eura, s koliko je Osijek prema Transfermarktu ovog ljeta obeštetio Dinamo za transfer, počne isplaćivati jer je veznjak postao središnja figura Bijelo-plavih. Doveden je kao igrač zadatka, “šestica” kojoj je glavna uloga razgradnja protivničkih napada, uostalom tako se i sam predstavio u uvodnom javnom nastupu po dolasku u Opus Arenu, ali...

- Šestica mi je optimalno radno mjesto na terenu, u veznoj liniji. U toj ulozi zadnjeg veznog se najbolje osjećam. No, ukoliko trener bude od mene tražio da zaigram i na nekoj drugoj poziciji, neće mi biti problem - kazao je Soldo nakon što je potpisao trogodišnji ugovor s Bijelo-plavima.

Prvi strijelac i asistent

I vrlo brzo dokazao svoje riječi. U postavkama Federica Coppitellija, Soldi je namijenjena puno ofenzivnija uloga od one na kojoj smo ga gledali prethodnih sezona u Šibeniku i Gorici gdje je igrao kao posuđeni igrač Dinama, trener Osijeka približio ga je protivničkim vratima gdje će njegove prednosti doći do još većeg izražaja. U21 reprezentativac Hrvatske trenutno je najbolji ofenzivac Bijelo-plavih, na vrhu klupske ljestvice strijelaca izjednačen s Jakupovićem, ali i najbolji asistent. Istovremeno predvodi momčad i po broju kreiranih velikih prilika i ključnih dodavanja, a u obje te kategorije je također među vodećim igračima lige.

image

Marko Soldo

MARIN FRANOV Cropix

Nakon svega 10 odigranih utakmica u dresu Osijeka Marko Soldo već ima pet postignutih golova (okvir vrata pritom mu je “ukrao” dva pogotka) uz tri asistencije. Sezona tek što je počela, a već mu je golgeterski najbolja u karijeri!? U SuperSport HNL-u, zajedno s još šestoricom igrača koji su postigli po tri gola, dijeli treće mjesto na ljestvici strijelaca, a istovremeno je i u top tri asistenta lige. Drugim riječima, zabio je ili asistirao za polovicu Osijekovih prvenstvenih golova ove sezone, odnosno za njih šest od 12.

Bio je strijelac u posljednja tri nastupa, zabio je inače u četiri od šest prethodnih utakmica, a u zadnje dvije je bio konkretna prevaga u korist Bijelo-plavih. Prvo je na Šubićevcu sjajno asistirao za 1:1 nakon što je prethodno izdržao duel s protivničkim igračem pa onda zabio i za konačnih 3:1 protiv Šibenika, a tri dana kasnije golom požeškoj Slavoniji u Kupu prekinuo je mučenje Bijelo-plavih i kasnim pogotkom osigurao plasman među osam najboljih momčadi natjecanja.

Sve za bodove u Zagrebu

U bliskoj prošlosti teško da bismo mogli naći primjer igrača koji je odmah po dolasku u Osijek dao doprinos kao Soldo. Od Ramona Miereza, koji je zabio sedam golova u uvodnih deset utakmica, nije bilo takvog.

- Ne mogu reći da sam tako razmišljao kada sam dolazio jer sam doveden kao zadnji vezni, a ne osmica ili desetka. No, eto mogu biti konkretan i u igri prema naprijed, kada imam tu slobodu na terenu. Uvijek sam bliže golu i bude tu situacija kada dolazim u šanse, samo je pitanje hoću li ga zabiti ili ne. Opet sam bio strijelac i sretan sam zbog toga - kazao je nakon što je zabio gol vrijedan četvrtfinala Kupa.

image

Marko Soldo

VLADO KOS Cropix

To samopouzdanje koje je posljedično dobio s odličnom formom u klubu prenio je i na svoje nastupe za mladu reprezentaciju. Ove jeseni bio je starter u sve četiri kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo, a nakon Grčke i pobjede koja je osigurala play off izbornik Ivica Olić istakao je posebno veznjaka Osijeka.

- Odradio je odlično Soldo, koji je strašno iskontrolirao sredinu terena, dobio beskonačan broj dvoboja u zraku i stvarno kapa dolje. To je primjer kako se treba boriti za Hrvatsku - kazao je Olić prije desetak dana.

Osijeku slijedi gostovanje na Maksimiru i utakmica u kojoj će uskoro 21-godišnji igrač imati motiv više.

- Dat ćemo sve od sebe da uzmemo bodove na Maksimiru, to nam je prioritet - poručio je mladi veznjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. listopad 2024 22:32