Derbi između Hajduka i Osijeka će suditi ciparski sudac

 MARKO MRKONJIC Cropix
STIŽE CIPRANIN

Bivši Hajdukovac o sucu derbija između Splićana i Osječana: ‘Za njega ne postoje imena klubova‘

Bivši napadač Hajduka i Osijeka, Anton Maglica, trenutno je ofenzivac APOEL-a iz Nikozije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. studeni 2022. 21:10

Grije sunce na Cipru, svaki je dan između 27 i 28 stupnjeva Celzija, otkrio nam je Anton Maglica, napadač APOEL-a i stanovnik tog izrazito sunčanog otoka na Mediteranu.

"Vrijeme toplo, pravo ljetno na početku studenoga", na sam poziv odmah je izdiktirao nekadašnji napadač Hajduka.

Slični klimatski uvjeti kao i na Jadranu, stoga se neće ciparski sudac, koji sutra istrčava na Poljud, morati predugo adaptirati na nove okolnosti. Jasno, ukoliko se ne sakrije sunce nad Splitom sljedećih dana. Ali, da ne idemo u širinu o klimi, u fokusu je Antonio Menelaus, mladi ciparski arbitar, koji tek godinu dana sudi tamošnjim prvoligašima.

U subotu će zviždati Hajduku i Osijeku, a prošlog vikenda je bio četvrti sudac na utakmici Apollon - APOEL (0:1).

"Ne poznajem ga, kao ni većinu ciparskih sudaca. Možda je čak bolje reći da ih ne pamtim", kazat će Maglica uz dodatak:

"Trebalo bi to biti dobro jer znači da nisam dosad imao problema sa sucima na Cipru. Nije mi nijedna utakmica ostala upamćena po sudačkim potezima."

Vijest da će Cipranin suditi veliku utakmicu u Hrvatskoj nije na sredozemnom otoku naišla na medijski odjek. Na Cipru je već uobičajeno da suci dolaze sa svih strana Europe, pa tako i da njihovi odlaze na gostovanja. Prošle godine su sudili Portugalci, Talijani i Španjolci, ove sezone je upravo Magličinom APOEL-u pravdu dijelio Talijan Marcenari.

"Moram priznati, nisam bio oduševljen. Puno je sjeckao igru, zaustavljao na svaki blagi prekršaj. Nije mi se dopalo kako je sudio derbi s AEK-om iako smo dobili utakmicu."

Na Cipru su već dugo zagovornici priče kako će inozemni suci bolje odraditi posao od domaćih. Jasno je i zašto:

"Veće je povjerenje u strance, iako ne znači da će bolje odsuditi utakmicu od domaćih sudaca. Na Cipru je stalno strah hoće li sudac povući za neki klub veće tradicije jer mali je životni prostor, svi se poznaju. Zato se ide prema razmjeni sudaca, pa nam najčešće dolaze Talijani."

Što očekivati od Cipranina Menelausa?

"Sudit će kako najbolje zna, a koliko zna to vam, na žalost, ne mogu reći. Znam da se svi pitaju kako će reagirati na atmosferu, kako će se postaviti na terenu, međutim, odgovore zna samo sudac. Uvjeren sam da se nitko, pa ni igrači, ne treba opterećivati njegovom arbitražom. Sigurno će suditi slobodnije nego na Cipru. Sudit će 50-50, za njega u toj utakmici ne postoje imena klubova, nego samo igrači u bijelim i plavim dresovima. Zato je priča o sucu pred samu utakmicu najmanje bitna."

Važnije je kako će se predstaviti momčadi, a Maglica kao i svi najviše vjeruje u Livaju.

"Koliko puta sam slušao “ne može Livaja sam vući Hajduk”. Ali - može! Toliko puta je pokazao da je sposoban dovesti momčad do željenog rezultata, pa će tako i u subotu povesti Hajduk prema pobjedi."

Koliko je psihološkog traga ostavio susret iz Kranjčevićeve? Dva dramatično izgubljena boda, pa zatim sačuvan jedan?

"Istina, velika je to bila drama kao poslastica za neutralne gledatelje. Ali, nakon Lokomotive treba pozitivno gledati prema budućnosti. Dva boda su otišla u nepovrat, međutim, vratio se Livaja. Zato Hajduk za Osijek više dobiva nego li je izgubio tim remijem u prošlom kolu. Bit će jači za Livaju, a to je ključni dobitak."

Je li lakše biti optimist na daljinu ili je pogled s distance uistinu realniji, kazat će subotnji ogled. Ali, ono što je činjenica jest da Maglica drži kako Hajduk nedvojbeno ima jednu od najjačih momčadi u posljednjih desetak godina.

"Podatak da se Biuk s 19 godina može školovati uz starije sve jasno govori. Livaja najviše daje, ali oko sebe ima kvalitetnu ekipu. Krovinović, Nikola i Lovre Kalinić, Sahiti, Elez..., momčad koja ima klasu. Samo da su svi zdravi. U moje doba nisi mogao s 21-22 godine imati nijednu utakmicu predaha u segmentu očekivanja. Svaka je morala biti na najjačoj izvedbi. Danas je ipak puno širi kadar, koji Hajduku jamči da se može boriti za trofeje."

Toliko o Hajduku jer Maglica pred sobom ima i ciparsko prvenstvo. Ako nam Cipranin dolazi suditi, možemo o nešto više saznati kakva je liga iz koje stiže.

"Sve više ruski kapital ulazi u nogomet na Cipru. Nije više dominantan samo APOEL, kojeg svi pamte iz Lige prvaka. Uz APOEL i Apollon, podigao se AEK Larnaca, zatim Paphos, Aris, AEL Limassol. Jedna Omonia, koja ima najveću tradiciju, trenutno je tek osma, ali svi klubovi ulažu što se osjeti i na plaćama igrača."

Ciparski nogomet često gledamo kroz prizmu reprezentacije, koja je po rezultatima još uvijek u europskom podrumu, ali ni klupski nogomet nije se često doživljavao kao visoka kategorija. Hajduk je, primjerice, posljednjih sezona na Cipar prodao Jradija i Jaira, dvojicu inozemaca kojima se prethodno tražio angažman u Europi, a jedan od glavnih igrača AEK-a Larnace jest Adam Gyurcso, također bivši igrač Bijelih.

Međutim, na generalnoj razini može se reći da ulažu Rusi, suce kontrolira Srbin Mažić, a skupe igrače od preko milijun eura godišnje posuđuju talijanski prvoligaši poput Fiorentine.

"Pogrešna je percepcija o Cipru kao nogometnom zaleđu. Ulaganja su podigla kvalitetu klupskog nogometa, nije slučajno da su tri ciparska kluba - AEK, Omonia i Apollon - u skupinama Europa lige i Konferencijske lige."

Zato su Ciprani došli u poziciju da nam njihov sudac arbitrira u derbiju, baš kako je to Hajduk tražio još prije šest godina. Ispunila se Bijelima želja. Nisu, doduše, tražili Ciprane, ali dobili su stranca.

Trener mu je zvezdaš, ugovor ima do kraja sezone

Maglica je poslije dolaska iz Osijeka tri i pol godine proveo u Hajduku, da bi od siječnja 2016. prvi put otišao na Cipar. Tri godine je nosio dres Apollona iz Limassola, odakle je u veljači 2019. preselio u kineski drugoligaš Guizhou Hengeng. Dvije godine je bio u Kini, da bi se u siječnju 2021. zaputio u Kayserispor. Nakon sedam mjeseci u Turskoj, u ljeto 2021., vratio se na Cipar, ovog puta u APOEL iz Nikozije.

"Ugovor je do kraja sezone, ali već od početka 2023. mogu razgovarati o svim opcijama. Moram reći da nemam očekivani status kod novog trenera Vladana Milojevića, ali ozlijedio nam se drugi napadač, pa u zadnje vrijeme dobivam više prigoda. Pet smo bodova iza prvoplasiranog Paphosa nakon devet odigranih kola."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 04:15