Karlo Bartolec (desno)

 VLADO KOS Cropix
NOVI ODLASCI

Bivši Vatreni odlazi iz Osijeka, u klubu jasni: ‘Rasprodaja? Ma ni blizu, to je daleko od istine‘

Nastavlja se redukcija igračkog kadra u klubu iz Gradskoga vrta, imena je i dalje previše.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. siječanj 2023. 19:09

Posao koji su planirali napraviti još ljetos, nakon ranog ispadanja iz Europe od anonimnog kazahstanskog Kizilžara, u Gradskom vrtu rade ove zime. Reducira se broj igrača u svlačionici koji je prevelik, posljedično i preskup za nastavak sezone isključivo u domaćim natjecanjima.

U jednom danu sportski direktor Ivica Kulešević odradio je dva posla, s Karlom Bartolecom i Antonijom Manceom raskinuti su ugovori, a do konca tjedna trebala bi biti zaključena i posudba Amera Hiroša u Šibenik. Kako smo i najavili, Bartolec će karijeru nastaviti u Puskas Akademiji, a Mance u Debrecenu. Niti jedan od njih ove sezone nije se pretjerano naigrao, pogotovo otkako je Rene Poms trener, i za sve je strane najbolje rješenje bilo rastanak. Sva trojica na prste mogu izbrojati utakmice u kojima su ove sezone nastupili, pa će u drugim sredinama potražiti minute na koje u Osijeku nisu mogli računati.

image

Karlo Bartolec

MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

- Išli smo u sporazumni raskid ugovora s Manceom i Bartolecom. Idemo u racionalizaciju kadra i ostavljanje prostora mladim igračima. Pokušat ćemo dati više prilike igračima iz naše omladinske škole koji to svojom kvalitetom zaslužuju - kazao je sportski direktor Ivica Kulešević.

Kada je u ljeto 2019. u Osijek stigao iz slovačkog Trenčina za 1,3 milijuna eura, Antonio Mance bio je najskuplja akvizicija kluba iz Gradskog vrta u povijesti, prvi nogometaš za čiji je transfer plaćena milijunska odšteta. Isprva je izgledalo kako će se ta investicija Osijeku brzo vratiti jer Mance je u tandemu s Mirkom Marićem počeo odlično, u uvodnih 12 utakmica u ofenzivne kolone upisao po pet golova i asistencija, ali onda je stao. Već sezonu kasnije poslan je na posudbu u Puskas Akademiju, lani je polusezonu odigrao za tadašnjeg njemačkog drugoligaša Erzgebirge Aue (u međuvremenu su ispali u treću ligu), a na proljeće je bio džoker Bijelo-plavih s obzirom na to da je zabio pet golova nakon što je ušao s klupe. Ove sezone, međutim, na njega se nije ozbiljno računalo, nastupio je na svega deset utakmica i niti jednom dulje od 15 minuta. Osijek je na koncu napustio nekoliko mjeseci prije istjeka ugovora.

Karlo Bartolec u Gradski vrt je stigao u ljeto 2021. iz Kopenhagena sa statusom velikog pojačanja, ali bivši reprezentativac nikako se nije uspio nametnuti. U svojoj prvoj sezoni među Bijelo-plavima imao je dvije dulje stanke zbog ozljeda, aktualnu je počeo kao starter, ali u međuvremenu je pao u drugi plan, a prednost na desnom boku dobio je Šime Gržan iako je po profilu desno krilo. Bartolecovim odlaskom Osijek je ostao bez drugog rješenja uz desnu aut-liniju i za tu poziciju će se morati tražiti alternative unutar vlastitih redova. Na desnom boku prinudno može odigrati Jurčević, a znali su je igrati Lončar i Barišić.

Ranije ove zime transferirani su Beljo u transferu koji će s potencijalnim bonusima biti i najveći u klupskoj povijesti, Osijek je ozbiljan novac zaradio i na Kleinheisleru, koji je bio u zadnjoj godini ugovora kojeg nije kanio produljiti, dok su Bralić, Fućak i Petković poslani na posudbu u Goricu. Bralić, a pogotovo Fućak, u prvom dijelu sezone nisu se naigrali za Bijelo-plave, a Petković je jesen proveo u Istri gdje je počeo odlično, no status mu se kako je jesen odmicala na Aldu Drosini bitno promijenio na gore, zbog čega je odlučio potražiti novu privremenu sredinu.

- Ove zime zasad su napravljena dva velika transfera, isto tako su odbijene milijunske ponude za Nejašmića i Barišića baš zbog sportske politike koju vodimo i smjera u kojem idemo, a odbili smo i još neke ponude za naše igrače o kojima nismo htjeli ni raspravljati. Tvrdnje kako rasprodajemo igrače daleko su od istine, nismo ni blizu toga. Naravno da se nekima, kada prodaš Belju i Kleinheislera, to tako čini. Čitam kako smo prodali najboljeg igrača. Pa, teško je najlošijeg igrača transferirati u Bundesligu... - zaključio je Kulešević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:27