MARKO MRKONJIC Cropix
RUŽAN KRAJ

Bjelica i Osijek idu na sud! Mađari mu ne žele isplatiti ni euro otpremnine, objasnili su i zašto!

Osijek i Bjelica ipak se neće gospodski rastati, a debi novog trenera očekuje se s nestrpljenjem
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 03. rujan 2022. 16:57

Sve je u Osijeku posljednjih dana u drugom planu. Naprasni rastanak s glavnim menadžerom kluba Nenadom Bjelicom potpuno je zapećak gurnuo važnu i dugo čekanu pobjedu koju su "bijelo-plavi" teškom mukom prošle nedjelje iskopali protiv Hajduka, a također i sutrašnji novi HNL dvoboj u Gradskom vrtu protiv Šibenika.

Cijeli tjedan protekao je u znaku Bjeličina odlaska, odnosno potrage za njegovim nasljednikom, koja u biti nije bila prava potraga, nego ciljani pregovori sa samo jednim čovjekom - Goranom Tomićem. Iako se činilo da je stvar definirana, jer, konačno klub i Tomić su se dogovorili "u roku odmah", zapelo je na odšteti koju šibenski trener sa životnom adresom u Salzburgu mora platiti Rijeci ako do kraja ove godine postane trener nekog hrvatskog prvoligaša. I Osijek se okrenuo rješenju iz svojih redova, Austrijancu Reneu Pomsu, dosadašnjem Bjeličinom pomoćniku, a 47-godišnjak iz Graza spremno je prihvatio najveći izazov u svojoj trenerskoj karijeri, koju je u najvećem dijelu proveo baš kao pomoćnik Bjelici unatrag deset godina. Iako već dvije godine u Osijeku, a računajući staž iz Dinama četiri godine u hrvatskom nogometu, Poms je ipak za sve nas velika trenerska nepoznanica.

Šibenik će sve pokazati

U ono malo utakmica u kojima je samostalno vodio Dinamo i Osijek, kada Bjelica to nije mogao zbog raznih razloga, nije se mogao steći nikakav uvid u njegovu nogometnu filozofiju, stil i model igre, jer je te utakmice vodio prema Nenadovim napucima. Sada, pak, prvi put nakon 2013. godine, kada je vodio momčad Wolfsberga II, gdje je u 30 utakmica upisao 20 pobjeda, 9 remija i samo jedan poraz, Poms samostalno odlučuje o svemu. Znamo da je Rene u Bjeličinom stožeru bio zadužen za obrambenu fazu igre, što može, ali i ne mora puno značiti. Igračku karijeru, koju je uglavnom proveo u nižerazrednim austrijskim klubovima, zaključio je 2012. godine. Igrao je veznjaka, "osmicu". U sezoni 2000./01. igrao je u austrijskoj 2. ligi za Leoben, gdje mu je trener bio Milan Đuričić, osječka trenerska nogometna legenda. Upisao je tada čak 34 utakmice.

- Rene je bio izuzetan momak, vrijedan timski igrač. Trkač samo takav. Znao je nogomet i bio je vrlo zahvalan, s fenomenalnom radnom etikom. Zato ga je Bjelica, konačno, i uzeo za pomoćnika - prisjetio se Đuričić igrača Pomsa. O njemu kao treneru, pak, ne može puno reći.

- To ćemo vrlo brzo vidjeti. Nama koji smo u nogometu, dovoljna je već prva utakmica da vidimo konture onoga što momčad radi, i da možemo procijeniti ide li to u dobrom smjeru ili ne. Dobio je priliku, znam da se već ranije htio osamostaliti, i sada je na njemu da pokaže je li za to ili nije. Puno je tu posla. Dosad je radio samo obranu, a sada treba raditi sve, iznošenje lopte, napadačke trokute, da se vidi kompaktnost, plitkoća, po širini, po dubini, tranzicija, kako to funkcionira, što se radi nakon izgubljene, što nakon oduzete lopte... Sve to mora biti usmjereno, i mora se vidjeti ruka trenera - veli Đuričić, koji je unatrag dvije godine pratio gotovo svaki trening Osijeka.

- Na žalost, nije napravljen pomak. Dugo se igralo na autoritet Bjelice, i to je trajalo do trenutka kada te igrači "prokljuve", a kada te "prokljuve", sve ode k vragu. Žao mi je. Nudio sam im se da pomognem, onako ljudski, sa svojim zapažanjima, ali nisu htjeli. Nakon toga, ni ja nisam inzistirao. Nedostajalo je usmjerenosti i u napadu i u obrani, da dobiješ veći učinak od igrača, kojima je previše prepuštano da odlučuju sami u igri, što nije uvijek dobro. Ne može zadnja linija voditi igru, nedostajalo je tu dosta toga - osvrnuo se malo Đuričić i na Bjeličin opus. Poms, kao prvi trener stranac u povijesti Osijeka, dakle, debitira protiv Šibenika. Bio je protiv njih na klupi i u svojoj prvoj utakmici koju je vodio umjesto Bjelice, kada se slavilo 2-0 na Šubićevcu. Svi sada s nestrpljenjem očekuju vidjeti kakav će sastav izvesti, koji sustav odabrati... Inače, Osijek je napustio i Nino Bule. Bjeličin asistent za napadačku igru sporazumno se razišao s klubom, poručivši kako za njega "to nije to" bez Bjelice. Poželio je Osijeku svu sreću, ali i rekao kako on zna kome pripada. Ostatak ekipe iz stožera, pak, ostaje uz Pomsa, a sve to dovodi do zaključka kako u Bjeličinom stožeru i nisu bili baš tako homogeni odnosi kako se činilo...

Bez gospodskog rastanka

Osijek i Bjelica ipak se neće gospodski rastati. O odšteti koja Bjelici prema ugovoru pripada, a koja je oko 1,4 milijuna eura bez PDV-a, ipak će odlučivati Arbitražni sud HNS-a, jer su u klubu odlučili pravnim putem pobiti ono što su s Bjelicom potpisali. Pozvali su se na Pravilnik o statusu trenera HNS-a, članak 9. stavak 1, u kojem piše: "Kad postoji opravdani razlog svaka strana može raskinuti ugovor bez plaćanja naknade". U Wilsonovoj smatraju da imaju opravdane razloge u tome što je Bjelica, kako drže, opstruirao rad kluba, odbijajući komunikaciju s direktorom i članom Uprave Vladimirom Čoharom te da je svojim medijskim istupima nanio štetu ugledu kluba...

Zanimljivo je ipak kako su ti razlozi egzistirali već nekoliko mjeseci, što znači da je, prema tome, već ranije bilo itekako razloga da se Bjelici uruči otkaz, ali tada to očito nije bila takva smetnja... Sada, kada Bjelici treba platiti odštetu, u klubu su se odlučili na to pozvati, a Bjelica, naravno, nema namjeru, oprostiti ni cent. U svakom slučaju, ova će priča na kraju imati vrlo ružan kraj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 20:14