VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
TRANSFERI U BJELIČINOJ ERI

Bjelica i Osijek u lovu na pojačanja! U Gradskom vrtu zakopčani, evo u kojoj liniji traže nove igrače

U Wilsonovoj ulici još ne otkrivaju svoje planove na nadolazećoj zimskoj nogometnoj tržnici
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. prosinac 2021. 14:00

Prijelazni rok je pred vratima, ali u Gradskom vrtu je tiho. Zasad. Premda, nije da se baš ništa ne događa u Wilsonovoj ulici...

Nije tajna kako u Osijeku u nastavak sezone žele ući još jači i svoje ambicije u nacionalnom prvenstvu i Hrvatskom nogometnom kupu dodatno argumentirati. Bijelo-plavima je navodno i pred početak novog prijelaznog roka ponuđeno dosta igrača, nema nikakve sumnje kako je Gradski vrt postao intrigantna i izazovna nogometna sredina, a jak adut sigurno je i Nenad Bjelica. Traže se, međutim, ciljana pojačanja, koja u posljednjih 16 prvenstvenih kola mogu dati instant impuls i prije svega ofenzivni doprinos u borbi za bodove i trofej u Kupu u kojem su Bijelo-plavi na dva koraka do pokala.

Slanje na posudbe

Istovremeno, postoji nemali interes klubova iz inozemstva za nekolicinom igrača u kadru Gradskog vrta koji, doduše, zasad nije otišao dalje od inicijalnog kontakta i još uvijek nije sročen u konkretnu ponudu o kojoj bi se klub iz Wilsonove mogao odrediti, odnosno, prihvatiti je ili odbiti. Nedavna iskustva potvrđuju koliko Bjelica cijeni svoj kadar i kako neće prodavati igrače za iznose koji ne vrednuju adekvatno njihov doprinos na terenu ili ne odgovaraju njihovom talentu, pa su u zadnjih godinu dana iz Wilsonove odaslane odbijenice i na milijunske ponude. Osijek je pritom u odličnoj pregovaračkoj poziciji jer više ne živi isključivo od transfera, a odluče li se zainteresirani klubovi na idući korak, u prilog klubu iz Gradskog vrta ide i što su gotovo svi nogometaši vezani dugogodišnjim ugovorima koji ne završavaju prije ljeta 2023. godine, većini tek 2024. i 2025. Također, vrlo je izvjesno kako će se brojnost svlačionice rasteretiti slanjem na posudbe igrača koji nisu u prvom planu, odnosno, igraju malo ili nimalo.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Na pitanje kako će zimski prijelazni rok u Gradskom vrtu izgledati, Bjelica zasad ne daje konkretan odgovor.

- Vidjet ćemo, ovisi o ponudama za naše igrače. Zasad ima jako puno upita, ali konkretnih ponuda nema. Postoji mogućnost da nas neki igrači napuste, a onda da te pozicije popunimo s drugim igračima. Mi sada imamo kadar od 28 nogometaša. Dovodit ćemo ako nam budu odlazili igrači - veli menadžer Osijeka, u čijim rukama je i transfer politika kluba.

Ostao je Bjelica zakopčan do grla oko planova na transfer-tržištu. Otkrio je, doduše, kako ipak neće baš svi dolasci biti uvjetovani eventualnim odlascima.

- Možda se samo na jednoj-dvije pozicije probamo pojačati i ako odlazaka ne bude - dao je Osijekov šef struke naznačiti kako u Gradskom vrtu ipak neće mirovati u prijelaznom roku.

Ostao je zagonetan i kod pitanja može li na zimskoj nogometnoj tržnici računati na konkretan transfer proračun.

Rekordna odšteta

- Kada nađemo nama zanimljivog nogometaša na tržištu vidjet ćemo može li se isfinancirati njegov dolazak i ako bude moguće onda ga i dovesti.

Menadžer Osijeka, naravno, nije želio o imenima, ali ni o pozicijama na kojima želi osnažiti svoju momčad. Nije, očito, još vrijeme da se otvore sve karte.

- Ne bih volio govoriti koje konkretno pozicije gledamo, mogu samo reći da su ofenzivne - zaključio je Bjelica.

Od dolaska u Gradski vrt, u kojem ima ulogu i sportskog direktora, Nenad Bjelica je - ne računajući isplaćenu rekordnu odštetu za Ramona Miereza, koji ga je dočekao u momčadi - krvnu sliku Osijeka promijenio potpisivanjem 13 igrača, od čega je samo za dvojicu isplaćena odšteta, te je još dvojicu doveo na posudbu s mogućnošću otkupa ugovora po njezinom istjeku (Jevhen Čeberko i Darko Nejašmić). Dvojica igrača koji su prošle zime potpisala kratkoročne ugovore, Ivan Santini i Adam Gyurcso, odavno, pak, nisu dio Osijekove svlačionice. Ukupno je, pritom ne računajući otkup Miereza, u ulazne transfere Nenad Bjelica uložio 1,1 milijun eura.

Po dolasku u Gradski vrt u ljeto 2020. godine, u trenutku kada se prijelazni rok primicao kraju, Bjelica je imao malo vremena za osnaživanje momčadi. Iz Zaglebieja, statusom jednog od najboljih igrača poljske lige, doveden je Damjan Bohar. Danima su trajali pregovori, poljski klub je odugovlačio i na koncu prihvatio ponudu iz Gradskog vrta. A prema Transfermarktu ona je iznosila 850.000 eura što je četvrti najveći ulazni transfer u Gradskom vrtu.

Caro tek protiv Bednje

Istog ljeta došli su bez odšteta Mario Jurčević koji je u dresu Osijeka postao slovenskim reprezentativcem te Jose Antonio Caro koji se jedini ne može smatrati pojačanjem. Odigrao je, naime, Španjolac u nešto više od godinu dana svega osam utakmica za Bijelo-plave od čega su tri bile protiv niželigaša u Kupu, a ove sezone dobio je na travnjaku svega 22 minute i to protiv trećeligaša Bednje.

Nadogradnja momčadi nastavljena je na zimu dovođenjem šestorice nogometaša, također bez odšteta. Za Osijek su potpisali Petar Brlek, Mihret Topčagić i Mato Miloš, potencijalni ukrajinski reprezentativac Jevhen Čeberko doveden je na posudbu iz austrijskog LASK-a na sezonu i pol s mogućnošću otkupa ugovora u ljeto 2022. godine, dok je dubina momčadi osigurana kratkoročnim ugovorima za Adama Gyurcsa i Ivana Santinija.

Znaju što traže

Igrači potpisani prošlo ljeto zato su dali ključni doprinos u rezultatima momčadi ove jeseni. Opet Bjelica nije mogao računati na izdašniji transfer proračun, koji je ostao u granicama iz posljednjih nekoliko sezona i koji je u gotovo čitavom iznosu potrošen na otkup Mierezova ugovora za 2,5 milijuna eura, pa je orijentacija uglavnom bila na igrače “čistih papira”. I prije početka priprema dogovoreni su Šime Gržan, Slavko Bralić i Amer Hiroš, Ivan Fiolić (trenutno najbolji strijelac momčadi) vratio se u HNL iz belgijskog Genka, dok je za nekadašnjeg reprezentativca Hrvatske, 26-godišnjeg Karla Bartoleca, Kopenhagen obeštećen za 250.000 eura. To je bila i jedina isplaćena odšteta. Na posudbu je, pak, do kraja sezone iz Hajduka doveden Darko Nejašmić, a Osijek se do idućeg ljeta treba odrediti hoće li aktivirati klauzulu o njegovom otkupu fiksno određenu na milijun eura.

U idućem prijelaznom roku u Osijeku znaju što traže, s kakvim profilom igrača žele nadograditi momčad, a idealno bi bilo da ga i pronađu do početka ili barem u početnom stadiju priprema jer sezona se nastavlja već za četrdesetak dana.

Nova utakmica, novi rekord

Osijek pod Nenadom Bjelicom nastavlja ispravljati klupske rekorde. I nakon utakmice protiv Hajduka na Poljudu u klupske knjige korigirane su s novim postignućem. Posljednja utakmica prije zimske stanke bila je, naime, već 13. uzastopna prvenstvena koju Osijek nije izgubio. Prethodni rekord od 12 utakmica u HNL-u bez poraza iz jeseni 2000. držala je generacija Bijelo-plavih u kojoj je Bjelica bio lider na terenu. Trener Osijeka tada je u niz nepobjedivosti ugradio devet pogodaka.

Jubileji Pilja i Žapera

Dvojica nogometaša Osijeka na Poljudu su ušla u klub 100. Marin Pilj zabilježio je već stoti prvenstveni nastup za Bijelo-plave i tako postao 37. nogometaš s trocifrenim brojem utakmica otkako je Hrvatske nogometne lige. Zanimljivo, Pilj je u igru ušao u sudačkoj nadoknadi umjesto dokapetana Mihaela Žapera, kojemu je, pak, utakmica na Poljudu bila i stota u dresu Osijeka u svim natjecanjima.

Gradski vrt prazan do 3. siječnja

Tiho je u Gradskom vrtu, momčad je poslana na zasluženi odmor do 3. siječnja, kada je Nenad Bjelica zakazao novo okupljanje. Prvi dio zimskih priprema Bijelo-plavi će odraditi u Osijeku, odigrat će i utakmicu protiv drugoligaša BSK-a, a onda se 10. zaputiti u Poreč. U 12 dana priprema za završni juriš u sezoni odigrat će nogometaši Osijeka i tri pripremna ogleda, a zasad nema potvrde tko će im biti sparing partner.

U Bjeličinoj eri tek jedan, ali vrijedan odlazni transfer

Što se tiče odlaznih transfera u eri Nenada Bjelice u Gradskom vrtu i nije ih bilo puno, zapravo, tek jedan unatoč ponudama prije svih za Ramona Miereza, koji je prošlo ljeto kao najbolji igrač i strijelac Prve HNL bio "vruća roba".

Prva ponuda za Argentinca glasila je pet milijuna eura i otvorila licitaciju koja je stala na 8,5 milijuna uz bogate bonuse koliko je ponudio Beijing Guoan kojeg trenutačno vodi nekadašnji hrvatski izbornik Slaven Bilić. Posao između dva kluba bio je dogovoren, ali birokracija i promjene u propisa u kineskom nogometu stopirale su taj transfer, koji bi bio uvjerljivo najveći u povijesti kluba iz Gradskog vrta.

Prošlo ljeto je ipak ostvaren jedan milijunski odlazni transfer. Igor Silva, koji se karakterom ionako nikako nije uklapao u momčad, transferiran je u francuski Lorient za dva milijuna eura, uz još potencijalnih milijun i pol eura bonusa. Pola milijuna je već jesenas aktivirano. S početkom prijelaznog roka će, pak, biti aktivirana klauzula za Stjepana Radeljića. Između Osijeka i Šerifa prilikom posudbe 24-godišnjeg braniča dogovorena je zanimljiva klauzula prema kojoj će ga moldavski klub otkupiti izbori li plasman u skupinu nekog europskog natjecanja. Kako je klub iz Tiraspola senzacionalno dospio u skupinu Lige prvaka, klauzula će se automatski aktivirati. Bijelo-plavi neće, doduše, puno uprihoditi na tome poslu, tek nešto više od 200.000 eura. (gđ)

Ulazni transferi pod Bjelicom

Damjan Bohar (850.000 eura), Karlo Bartolec (250.000 eura), Mario Jurčević, Jose Antonio Caro, Mihret Topčagić, Adam Gyurcso, Ivan Santini, Petar Brlek, Mato Miloš, Šime Gržan, Amer Hiroš, Slavko Bralić, Ivan Filić (svi bez odštete), Jevhen Čeberko i Darko Nejašmić (posudba)

Odlazni transferi pod Bjelicom

Igor Silva (2,5 milijuna eura)

13

nogometaša potpisao je Bjelica otkako je menadžer Osijeka

1,1

milijuna eura ukupno je izdvojeno za nove igrače u Bjeličinoj eri

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 05:53