MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
NE SKRIVA VISOKE AMBICIJE

Bjelica otkrio: ‘Glavni fokus će nam biti na Europi, a evo zašto nema velike potrebe za dovođenjem igrača‘

Trener i sportski direktor Nenad Bjelica o ambicijama Bijelo-plavih za iduću sezonu
Piše: JL.Objavljeno: 04. srpanj 2022. 16:50

Iza nogometaša Osijeka su tri tjedna napornog rada, pogotovo u središnjem dijelu priprema u Međimurju, pet odigranih sparing utakmica i pet pobjeda (uz gol razliku 17:2), a ostalo je još malo vremena za onaj "završni glanc". Jer nova sezona je iza ugla, Bijelo-plavi je već za desetak dana otvaraju prvenstvenim ogledom protiv Gorice u Gradskom vrtu nakon čega će odletjeti put Kazahstana gdje im na azijskom tlu počinje nova europska avantura. Trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica sumirao je do sada odrađeno. I ne krije kako je zadovoljan.

- Moram pohvaliti sve dečke kako su radili unatoč velikim vrućinama ovog drugog tjedna boravka u Svetom Martinu na Muri. Dobro su to podnijeli i prošli taj proces što je vrlo važno. Vjerujem da ćemo, ako ne bude nekih ozljeda, spremno startati u sezonu i 16. srpnja biti već na 80 - 90 posto od idealnog fizičkog stanja. Kroz sljedeće tjedne ćemo polirati formu u svakom smislu. Osim Fiolića i Žapera svi su sve odradili, Žaper se vraća u trenažni proces, Barišić se uspješno vratio. U biti ovo su uspješne pripreme. Laszlo Kleinheisler će nam se priključiti u utorak bez ikakvih problema, imao je za ova dva tjedna odmora plan i program rada - veli trener Osijeka.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Kadar s kojim će Bjelica krenuti u nove izazove gotovo da je nepromijenjen u odnosu na prošlu sezonu i to bi mogla biti velika prednost. Momčad su napustili igrači koji ionako nisu imali veliku ulogu (Erceg kojem je završila posudba, Daku koji je poslan na novu posudbu te Bohar koji je transferiran) dok je istovremeno u momčad stigao potentni crnogorski reprezentativac Janjić čiji je dolazak dogovoren još prošle zime te Beljo koji se vratio s posudbe.

- Zimus smo napravili temelj za ovo ljeto i nema velike potrebe za dovođenjem igrača. Na svim pozicijama imamo po dva - tri kvalitetna igrača. Proljetos smo imali problema jer Lovrić, Caktaš i Leovac nisu s nama prošli pripreme, onda su se dogodile ozljede Bartoleca, Škorića i Lončara, Nejašmić je drugi dio sezone igrao nedovoljno zaliječen, Brlek, Fiolić i Kleinheisler nisu dali maksimum, da ne govorim o napadačima... Imamo unutar momčadi jako puno prostora za napredak i cilj je podići svakoga u formi, ako to uspijemo opet ćemo biti konkurentni.

Teško planirati

A kad je već spomenuo napadače... Niti jedan od njih, a u rosteru su bili Mierez, Mance, Topčagić i Daku, nije se prošle sezone proslavio. Niti jedan od njih nije zabio više od četiri prvenstvena gola.

- S napadačima smo radili isto što i prve sezone. Treniramo i ponašamo se na isti način, igramo sličan sustav kao i prvu godinu, ali s napadačima je to tako. Jedan iskoči jedne, drugi druge godine. Prve godine smo imali Miereza, druge Belju... Iako u drugom klubu - nasmijao se Bjelica pa nastavio:

- To je tako. Danas opet ne možemo planirati što će biti u novoj sezoni. Možda ovo bude sezona Mancea? Ja to ne mogu sada znati, ali svi dobro rade i radimo na tome da budu u optimalnoj formi. Mierez se vratio raspoložen i dobro radi, bit će velika konkurencija između njih četvorice i neka se bore. Svi su oni drugačiji tipovi, naravno Mierez i Mance isključivo za prvu špicu, Topčagić i Beljo mogu igrati i povučenije, tu gdje igra Caktaš, tako da s njima imamo dosta varijanti. Možda će se dogoditi utakmice gdje ćemo igrati s dva napadača i jednim povučenim u nekom sustavu 3-4-1-2. Imamo u njima dosta kvalitete i sada je treba dovesti na visoki nivo. Tu smo, pomažemo im da što prije dođu do dobre forme - poručio je trener Osijeka.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Neefikasnost je prošle sezone skupo koštala Osijek.

- Generalno nismo puno zabili. Doveli smo izuzetno efikasno krilo kao što je Lovrić, ali opet mislimo i očekujemo da može više nego što je dao na proljeće. Svatko je od njih drugačiji, treba im prići na drugi način, ali generalno mislim da su dečki koji su došli na zimu prošli period adaptacije i da su spremniji i u glavi i u nogama.

Mogu pomoći

Konkretniji doprinos očekuje se od krilnih igrača, a dojam je kako je desna strana Osijekova napada nešto "tanja" od lijeve.

- Imamo šest krilnih igrača. Fućak i Lovrić mogu igrati desno i ne bih se sada pretrpavao. Želim vjerovati tim igračima, jer su stvarno vrijedni u treningu i svi pokazuju da nam mogu pomoći. Vidjet ćemo kada dođu natjecateljske utakmice. Sada svi mladi igrači dobro izgledaju, ali vidjet ćemo kako će se nositi s pritiskom. Možda i bude dovođenja, ali dovođenjem igrača na tu poziciju iskazao bih nepovjerenje prema tim igračima koje sam na kraju krajeva ja i doveo. Vjerujem u sve njih, da i Gržan, Petković, Janjić... mogu bolje. Vidjet ćemo još, krenut ćemo ovako u sezonu, a ako se dogodi odlazak nekog od njih razmišljat ćemo o alternativi. Za sada sam zadovoljan s ovime što imamo - kazao je Bjelica.

Jedan od ciljeva u idućoj sezoni je i konačni kontinentalni iskorak. Plasman u skupinu Konferencijske lige za Bijelo-plave bi bio povijesni uspjeh. Financijski benefiti koje donosi plasman u europske skupine čak je i zanemariv u odnosu na prestiž kojem u Osijeku teže.

- Bit će isprva jači fokus na Europu. Pokušat ćemo proći prvog protivnika, pa vidjeti što će biti dalje. Želimo ući u grupnu fazu, ali puno ovisi i o tome koga ćemo dobiti. Sada je fokus na Kazahstance, želimo se pripremiti i prilagoditi na njih, na vremensku razliku, umjetni teren... Dobro bi nam došlo da se naš boravak u Europi dodatno produži zbog niza okolnosti i zbog širine kadra i zbog kompletne atmosfere. Zato i kalkuliram sada s odlascima, puno je upita za posudbe naših igrača, a ako budemo trajali u Europi, trebat će nam širina. Ja vjerujem u svoje igrače, da mi svaki može pomoći. I u drugim klubovima sam rotirao igrače, davao svima šansu. Daj Bože da uđemo u grupnu fazu, da imamo taj izazov i podražaj svaka tri dana.

Bjelica je na pripreme poveo 35 igrača, ali neće brzati s redukcijom kadra. Za europski ritam, za koji se u Gradskom vrtu nadaju kako će dugo trajati, nužna je dubina rostera.

- Cijelo vrijeme funkcioniram s puno igrača u kadru. Nema nikakvih trzavica, svakom igraču pokazujem poštovanje, a oni moraju shvatiti da ne mogu u jednom trenutku svi biti u 11 ili u 20 koliko će ih se naći u zapisniku za utakmicu. Njihovo je da treniraju, a moje da donosim odluke. Mislim da je to dobro za momčad, tjera ih na bolji i veći rad i vjerujem da ćemo svi oko toga profitirati.

Pakleni program

Rasterećenje kadra možda će se, doduše, riješiti posudbama, prije svih mladih nogometaša kojima su potrebne minute u kontinuitetu.

- Za Cvijanovića i Barešića bismo tražili prvoligaški klub. Bakića i Janjića bih ostavio do zime kod sebe u treningu, jer imaju mogućnost igranja za Osijek II. Zebec će na posudbu, a Barišić će ili ostati ili ćemo ići u transfer. Ne bih više išao na posudbu. Kod njega bismo možda pristali na odštetu od oko dva milijuna eura uz određene postotke od idućeg transfera.

Prošlu sezonu Osijek je do tri kola prije kraja prvenstva još imao matematičke šanse za titulom, u polufinalu Kupa bijelo-plavima se ispriječila Rijeka, a u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu u 3. pretkolu bio koban sofijski CSKA. Na pitanje kakvu sezonu očekuje Bjelica je odgovorio s jednom riječi:

- Uspješnu.

Naravno, uslijedilo je pojašnjenje.

- Očekujem uspješnu sezonu, a vidjet ćemo što će se dogoditi. Grupna faza Konferencijske lige bila bi veliki uspjeh za sve. Bit ćemo do prvenstvene stanke u paklenom programu. Imamo za odigrati 16 utakmica HNL-a, dvije u Kupu i nadamo se šest kvalifikacijskih plus još šest u europskoj skupini. To je ukupno 30 utakmica u četiri mjeseca. To je jako puno i tu treba širok kadar.

I za kraj, kako Bjelica gleda na konkurenciju u Prvoj HNL u idućoj sezoni?

- Svi se ekipiraju. Rijeka je dovela sve dobre igrače i bit će opet konkurentna. Hajduk, Dinamo... Svi smo tu negdje. Ne bih rekao da je itko napravio iskorak naprijed ili nazad - zaključio je trener Osijeka.

Nemamo potrebu za prodajom naših nogometaša

Prijelazni rok u Gradskom vrtu zasad prolazi mirno.

- Nemamo potrebu za prodajom, ali ako dođu zadovoljavajuće ponude onda ćemo prodavati. Ako netko ode, otvorit će se prilika drugom igraču iz kadra. Ne vidim nikakav problem ako bude transfera, a ako to bude neki stožerni igrač, dobit ćemo neki novac i moći dovesti isto kvalitetnog nogometaša. Puno je upita za Belju, svakodnevno za Ivušića, tu su Kleinheisler, Žaper, Lončar... No, tek je početak, svi su dosta uspavani što se tiče transfera, pa i oni na najvišem nivou, a mi smo negdje četvrti - peti red za transfere. Dok se ne pokrene lavina na vrhu neće ni na nižem nivou biti bitnijih transfera.

Osijek je, pritom, u situaciji da ne mora prodavati igrače pod svaku cijenu nego samo u slučaju da dođe pravi iznos.

- Ako se nitko ne proda, to ne ugrožava projekt kluba, jer smo stabilni i nema nikakvih problema što se tiče financija. Jest da gradimo stadion, ali neće biti problema.

Kazahstanci su tvrdi, ne igraju ako ne trebaju

Prvi suparnik bijelo-plavih na europskom putu bit će kazahstanski Kizilžar. Osijeku slijedi dugo putovanje, brz teren i čvrst protivnik kojeg se skautira još otkako je održan ždrijeb 2. pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

- Kazahstanci su iskusna ekipa s dosta stranaca. Dobri su u prekidima, brane se dosta nisko, kompaktno, ne igraju ako ne trebaju. Tvrd su suparnik... - prenosi Bjelica utiske o Kizilžaru.

Uz drugu vremensku zonu, a koja je u Kazahstanu plus četiri sata u odnosu na srednjoeuropsku satnicu, problem za Bijelo-plave bit će i brza podloga na kojoj će se igrati. Od pomoći će biti što Osijek sličnu ima u svojoj blizini.

- Po dolasku ćemo odraditi jedan trening na umjetnoj travi u Astana Areni, a možemo to raditi i u Bijelom Brdu, na terenu BSK-a gdje nam uvijek izađu u susret. Tako je kako je. Neće ni njima biti lako prilagoditi se kada dođu na uzvrat - poručio je šef struke u Gradskom vrtu.

Prvi treninzi na Pampasu već ove godine

Iduće sezone Osijek bi trebao preseliti na novi stadion. Uostalom, upravo iz tog razloga u prodaju su puštene samo polugodišnje ulaznice. Ljetni i jesenski dio sezone Bijelo-plavi će tako odigrati u Gradskom vrtu, a proljeće na obali Drave. Luksuz koji će pružati kompleks na Pampasu, a uz stadion se gradi i kamp sa sedam terena, momčad bi trebala početi koristiti već ove zime.

- Tereni za trening bi mogli biti gotovi i prije samog stadiona tako da bismo terene mogli koristiti i prije. Vidjet ćemo... - veli trener Osijeka.

Okvirni plan priprema za zimu Bjelica je već složio.

- Prvenstvo završava 13. studenoga, a mi ćemo nakon toga još tri tjedna trenirati, igrati prijateljske utakmice. Nakon toga ćemo imati tri tjedna pauze, pa onda krenuti u nove pripreme.

Zbog termina Svjetskog prvenstva koje će se igrati kada mu nije uobičajeno vrijeme, ova sezona bit će nešto drugačija od prethodnih, no trener Osijeka ne smatra kako će zbog toga biti pretjeranih problema.

- Ne vjerujem da će ta neobična sezona nešto negativno utjecati. To je razlika u 10-15 dana, a ne u mjesec-dva. Teško je predvidjeti što će biti, prilagodit ćemo se novim okolnostima, ali ne vidim neki veliki problem. Čak će biti i tjedan dana duže za odmor tijekom zime - kaže trener Osijeka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 08:42