MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
NOVE INFORMACIJE

Bjelica otkrio zašto je Lovrić odbio pucati penal te zašto je i dalje protiv VAR-a iako mu je pomogao!

‘Osjećao se da je spreman, a meni je teško u tom trenutku vikati da ne puca on, nego netko drugi‘.
Piše: Nikola Patković/JLObjavljeno: 04. travanj 2022. 17:17

Dan nakon odigranog derbija s Hajduka (0:0), Nenad Bjelica prokomentirao je za Jutarnji list najzanimljivije situacije i priču oko VAR-a koji je obilježio utakmicu.

Prije svega, zašto je baš Mijo Caktaš pucao jedanaesterac Hajduku?

- Lovrić je trebao pucati, ali nije se dobro u tom trenutku osjećao i prepustio je Miji. Na žalost, to nam se već drugi put događa. Protiv Dinama je bio određen Kleinheisler, pa se nije dobro osjećao i prepustio je Pilju koji nije zabio. Što da radim? To je tako. Neki me sada pitaju zašto nije Mierez pucao. Pa, nisam mu mogao dati nakon onoliko promašaja u prošloj sezoni, kao ni Kleinheisleru nakon što se protiv Dinama nije dobro osjećao. Mijo je određen kao drugi izvođač, osjećao se da je spreman, preuzeo je odgovornost, a meni je teško u tom trenutku vikati da ne puca on, nego netko drugi. Na žalost, nije ga zabio i što sad da radimo - kazao je Bjelica, koji je još jednom iskazao veliko zadovoljstvo načinom kako je njegova momčad odigrala.

- Zaslužili smo pobjedu. Raduje činjenica da smo još jedan derbi odigrali kvalitetno ida je bilo malo više sreće mogli smo u tim derbijima uzeti i 3-4 boda više. Limitirali smo Hajduk, nismo im ništa dali, ali opet smo imali puno problema s realizacijom i s time ne možemo biti zadovoljni - dodao je trener Osijeka.

Suđenje je posebna priča. Jović je utakmicu umalo pretvorio u pravi skandal. Sve je počelo s odlučnim sviranjem penala za Hajduk nakon duela Žapera i Krovinovića na rubu 16-erca Osijeka. No, nakon VAR pregleda poništio je odluku. Čekamo analizu eksperata. Je li bilo kontakta i kakvog? Ako jest, je li se VAR s obzirom na intenzitet trebao uključiti, odnosno je li to bila očita pogreška ili ne pa je Jović trebao ostati pri svojoj odluci? Tumačenja može biti raznih, a to i jest najveći problem VAR-a i njegove primjene. Druga pogreška, pak, bila je očita. Ferro je vidljivo nagazio Lovrića, a Jović, koji je bio u jako dobroj poziciji to nije vidio nego je odlučno pokazao simuliranje Osijekovog napadača.

Srećom po Bjelicu tu je bio VAR, koji se, eto, ovaj put pokazao sretnim i dobrim za Osijek i njihova trenera Bjelicu, inače jednog od najpoznatijih protivnika ove tehnologije još iz vremena dok je radio u Poljskoj. Sada je i Bjelica dočekao rijedak trenutak da mu VAR tehnologija bude od koristi, ali mišljenje o njoj nije promijenio.

- I dalje mislim da VAR sustav ima dobrih strana, ali i jako puno nelogičnosti i prostora za manipulaciju. I to govorim generalno, ne u vezi ove utakmice. VAR oduzima emociju. A, kada govorimo o ovoj utakmici, da se onaj prekršaj na Lovriću dogodio izvan 16-erca i da je sudac to okarakterizirao kao simuliranje tu se VAR ne bi mogao uključiti i Lovrić bi bio isključen. To je jedna od nelogičnosti VAR-a. Ja taj sustav zovem bijela kava, niti je mlijeko niti je kava. Ne sviđa mi se od prvoga dana i neću biti njegov pristaša nikada, neovisno o tome je li mi pomogao ili nije. Naravno, poštujem mišljenje onih koji ga smatraju dobrim i sigurno je da se smanjio broj kardinalnih grešaka, ali prostor za manipulaciju i dalje ostaje oko ruke, intenziteta prekršaja, crtanja crta zaleđa, a to najbolje znaju oni koji sjede u VAR sobama - kazao je Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 06:24