VLADO KOS Cropix
SPREMNI ZA NOVU SEZONU

Bjelica se opet osvrnuo na probleme u klubu: ‘I dalje mislim da neke stvari svi možemo bolje odrađivati‘

Nenad Bjelica je pričao o stanju u momčadi, a dotaknuo se i boljki Osijeka iz prošle sezone
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 14. srpanj 2022. 13:18

Sedam utakmica, sedam pobjeda i gol razlika 20:2. Učinak je to nogometaša Osijeka tijekom proteklih mjesec dana priprema za novu sezonu koju u subotu otvaraju protiv Gorice. Bit će to vjerojatno posljednje otvaranje sezone u Gradskom vrtu, a s obzirom da se u polusezoni očekuje preseljenje na novi stadion na Pampasu. Šef osječke struke Nenad Bjelica iskazao je zadovoljstvo kvalitetom odrađenih priprema naglasivši kako je učinjeno sve što su zamislili.

"U kondicijskom smislu odradili smo sve što smo htjeli, a u taktičko-tehničkom ćemo još dodatno nadograđivati i raditi. Radili smo na poboljšanju svega, taktite, tehnike, težili svemu što nas je krasilo prethodnih sezona, ali želimo i dodatno sve usavršavati. Podigli smo i intenzitet treninga za 15-20 posto, bilo je teško, ali igrači su to dobro podnijeli. O karakteru momčadi, kojeg uvijek ističem, govori i to da su dečki željeli pobijediti u svakoj utakmici, pa i kada su noge teške, ali ne treba predimenzionirati te rezultate. Naglasak je bio na taktici, na sustavima, imamo nekoliko opcija koje ćemo primjenjivati, a ja se nadam da ću za svaku utakmicu odabrati pravi sustav i pravu taktiku", istaknuo je Bjelica na ‘pressici‘ uoči početka sezone.

"S puno optimizma očekujem prvu utakmicu s Goricom, koja nam je inače uvijek neugodan suparnik, ali u biti i nema ugodnog protivnika. Svi su neugodni, a ako ti nisi pravi možeš ga učiniti još neugodnijim. Vjerujem da ćemo imati dobru energiju, već se u srijedu vidjelo da ekipa izgleda svježije. Gorica se nije pretjerano mijenjala, gro momčadi je ostao isti, puno puta su se pokazali nezgodnima, ali nešto će se i nas pitati i vjerujem da ćemo uz pomoć navijača doći do pobjede", kazao je trener Osijeka, koji je zadovoljan što su i zimska pojačanja Lovrić, Caktaš, Leovac... odradili prve pripreme s momčadi, kao i Beljo te mladi Barišić, Janjić, Bakić, Cvijanović i Zebec. Kazao je i da momčad još nije uigrana onako kako bi on želio, ali da je to u ovoj fazi i normalno te da će taj segment rasti.

"Imamo veliku kvalitetu u momčadi, po 23 igrača na svakoj poziciji. Optimistični smo. Nitko se ne smije uspavati ako želi igrati, a konkurencija ih tjera na još jači rad", dodao je Bjelica, osvrnuvši se i na situaciju s napadačima. Nama sa strane još uvijek je nepoznanica tko je trenutno prvi izbor, ali to nismo uspjeli izvući ni od trenera, koji je prije nekoliko tjedana rekao da će biti situacija kada će Beljo i Mierez igrati zajedno, ali na pripremama to nismo vidjeli.

"Nema nekog posebnog razloga zašto nisam posegnuo za tom kombinacijom. Sigurno je da oni mogu igrati zajedno i to će se nekada i dogoditi. Na treninzima smo to isprobavali, dok su na utakmicama bile neke druge kombinacije. Beljo je drugi tip napadača u odnosu na Ramona, možda najsličniji Topčagiću, ali mlađi i malo brži, dok se ‘Top‘ može bolje zagraditi. Mance je dobar u tranziciji, treba prostora. Različiti su tipovi i prilagođavat ćemo svoju igru svakome od njih na terenu. Beljo voli sudjelovati, biti mantinela, ima smisla za igru i mislim da će nam igra biti kvalitetnija s njim", veli Bjelica, kojemu je velika želja jesen u Europi s Osijekom. Iskusio je to kao igrač, a sada želi i kao trener. Zato i dalje ima dosta igrača u rosteru.

"Dok smo u Europi, a nadam se da ćemo biti cijelu jesen što je naša velika želja, koristit ćemo cijeli kadar. Zato i imamo širi kadar. Što se tiče nekog prioriteta – liga ili Europa, prioritet je pobijediti svaku sljedeću utakmicu. Neće biti fokus samo na Europu, jer želimo i prvenstvo odigrati dobro, biti konkurentni. I u kontekstu prijelaznog roka trenutno mi odgovara da nema nekih konkretnijih ponuda za naše igrače", poručio je trener Osijeka, koji uopće nije razmišljao da već u mladom dijelu sezone posegne za odgodom u HNL-u, a na što ima pravo jednom tijekom europskih kvalifikacija te jednom u potencijalnoj grupnoj fazi. Primjerice, Osijek će sljedećeg četvrtka gostovati u dalekom Nur-Sultanu u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige protiv Kizilžara, povratak će uslijediti u petak u ranim jutarnjim satima, a već u subotu putuje se na HNL gostovanje kod Lokomotive.

"U toj utakmici se mogu očekivati neke minimalne rotacije, jer ćemo kasno doći iz Kazahstana, ali o odgodi nisam razmišljao, jer kakva bi poruka bila mojim vrijednim igračima da smo tražili odgodu. Time bih im iskazao nepovjerenje, a ja im vjerujem svima. Ne znači, naravno, da nećemo tražiti utakmicu neku 7-8 u nizu, ali ovo sada mi je prerano i ne bih si tog kviska već sada potrošio, no osnovno je što vjerujem u svakog igrača pojedinačno i to im i ovako pokazujem", istaknuo je Bjelica, koji se kratko osvrnuo i na konkurenciju u HNL-u.

"Dinamo je pokazao moć koju pokazuje godinama, najveći su favoriti. Hajduk je sačuvao momčad, vjerojatno će se još pojačavati i bit će najveća konkurencija Dinamu. Rijeka je uvijek Rijeka, imaju gard, dobru atmosferu i mi smo tu negdje s njima. No, možemo svima pomrsiti račune, šutjet ćemo i raditi, pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti", rekao je trener ‘bijelo-plavih‘, koji se kratko osvrnuo i na komunikaciju s upravom, a u svjetlu prošlosezonskih problema i šumova...

"Razgovaram s predsjednikom svakih nekoliko dana. Vjerujem da neće dolaziti do takvih situacija kakve su bile pred kraj sezone, ali i dalje mislim da neke stvari kompletno u klubu svi možemo bolje i konkretnije odrađivati", zaključio je Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 00:42