Čeberko na Poljudu protiv Marina Ljubičića

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
UKRAJINAC ZADOVOLJIO

Bjelica u pripreme za nastavak kreće bez novih lica, Čeberko otkupljen od LASK-a za pola milijuna eura

Trećeplasirana momčad hrvatskog prvenstva otvara pripreme za uzbudljivu nogometnu 2022.
Piše: Gradimir Đukarić, Darko RužićObjavljeno: 02. siječanj 2022. 16:51

U Gradskom vrtu ne odustaju od dosadašnje prakse i prijelazni rok odrađuju zakopčani do grla. Uglavnom su ostajali bez reakcija na špekulacije s transfer tržišta, a navodni interes za nekolicinom igrača nisu niti potvrdili, niti ga zanijekali, no nema dvojbe da će na zimskoj nogometnoj tržnici Osijek svakako biti aktivan.

Kako god, Nenad Bjelica u ponedjeljak će pola sata nakon podneva, po odrađenom prvom treningu u 2022. godine, izvjesno izaći pred novinare bez prinova u bijelo-plavom dresu, ali da radi na dovođenju pojačanja u to ne treba ni sumnjati, a dolazak nekog tko bi mu bio pojačanje u Osijeku svi željno iščekuju.

Bijelo-plavi će, dakle, u ponedjeljak u 10 sati početi zimske pripreme bez novih lica u svlačionici, bez dvojice koji su još do prije nekoliko tjedana bili njezin dio (u međuvremenu transferiranih Petra Bočkaja i Marina Pilja), ali i s dvojicom igrača koji već mjesecima nisu bili dio nje. S prvim danima 2022. godine u trenažnom procesu opet će biti Ante Erceg, koji je još od travnja izvan terena, te Ivica Ivušić kojeg na treninzima nije bilo od rujna.

A jedan nogometaš će, pak, u nastavak sezone ući s novim statusom. U Gradskom vrtu su aktivirali klauzulu i otkupili ugovor potencijalnog ukrajinskog reprezentativca Jevhena Čeberka. Ukrajinski branič u Osijek je stigao prije godinu dana kao posuđeni nogometaš austrijskog LASK-a, a Bijelo-plavi su imali mogućnost otkupa njegova ugovora do konca sezone 2021./22. Ta je mogućnost već ove zime iskorištena.

Zadovoljni Ukrajinac

O iznosu kojim je Osijek obeštetio njegov bivši klub zasad nema potvrde, no navodno je isplaćena odšteta od pola milijuna eura (a što je i cifra koju navodi i Transfermarkt). Taj je iznos u deset najvećih ulaznih transfera Bijelo-plavih u povijesti. Čeberko je, inače, s Osijekom potpisao do ljeta 2025. Zadovoljan je Ukrajinac raspletom, neskriveno je priželjkivao kako će klub iz Gradskog vrta otkupiti njegov ugovor, te da se neće vraćati u LASK.

- Zadovoljan sam što je Osijek otkupio moj ugovor i što više nisam posuđeni igrač. Zahvalan sam i Nenadu Bjelici jer mi ovaj potez pokazuje da vjeruje u mene i moje kvalitete, ali i cijelom Nogometnom klubu Osijek. Nadam se da ću svima moći zahvaliti tako što ću dati svoj doprinos da u 2022. godini osvojimo trofej. Zadovoljan sam što ostajem i zbog odlične atmosfere i suigrača koji su mi u svakom trenutku bili podrška - kazao je ovaj 23-godišnji Ukrajinac, koji je za Osijek upisao 26 nastupa uz po jedan pogodak i asistenciju.

image

Čeberko i Bjelica

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Čeberko je, inače, odigrao tridesetak utakmica za mlađe ukrajinske selekcije i to često s kapetanskom trakom oko ruku, dok je za seniorsku nacionalnu momčad skupio 45 minuta u prijateljskom ogledu protiv Francuske, a četiri je utakmice svoje reprezentacije u Ligi nacija u jesen 2020. odgledao s klupe. Karijeru je, usput, započeo u Dnjipru, u kojem se brzo probio do prve momčadi, a najdublji trag ostavio je u Zorji iz Luganska.

U završnici jesenske polusezone Čeberko je dobivao sve više povjerenja prvog čovjeka Osijekove struke, a u utakmicama s Rijekom i Hajdukom svojim je nastupima potvrdio da ima kvalitete koje njegovoj momčadi mogu itekako dobro doći. Ne čudi stoga da nakon Čeberkovih godinu dana dokazivanja odluka Osijekova menadžera da posudbu pretoči u transfer i nije bila teška. Vjeruje kako najbolje od Ukrajinca tek slijedi.

- Odlučili smo se na otkup Jevhena Čeberka jer se radi o mladom igraču koji ima puno potencijala. Može ga se koristiti na poziciji stopera, lijevog beka i zadnjeg veznog, ima dobar smisao za igru, a uz to može još i napredovati i unaprijediti svoju igru. Sigurno smo da će sada kada je naš igrač biti u stanju pružiti još više za Osijek - poručio je trener Bijelo-plavih, u čijim je rukama klupska transfer-politika.

Još samo Nejašmić na posudbi

Tako će ovaj mladi Ukrajinac u ponedjeljak sa suigračima započeti pripreme kao stvarni njihov suigrač, ne više posuđeni, već onaj koji je punopravni član kluba, što je svakako dobra vijest za sve.

U statusu posuđenog igrača u Gradskom vrtu ostao je tako još samo 22-godišnji vezni nogometaš Darko Nejašmić, a odluka o aktiviranju klauzule o njegovom otkupu od splitskoga Hajduka - koja je za razliku od Čeberkove fiksno određena i to na milijun eura - bit će donesena s koncem sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 07:54