GORAN SEBELIC Cropix
NEUGODAN RASTANAK

Bjeličine riječi o Osijeku su posve očekivane, a ni jedna izjava kapetana Bijelo-plavih nije bila slučajna

Bijelo-plavi više nisu ni nalik momčadi koju je prije samo dvije godine vodio današnji trener Dinama
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. listopad 2024. 13:18

Dovoljan je samo jedan podatak da oslika koliko se Osijek promijenio u dvije godine koliko je prošlo otkako je Nenad Bjelica vodio Bijelo-plave.

Naime, od 23 igrača koji su se našli u zapisniku u njegovoj posljednjoj, ukupno 87. utakmici na klupi slavonskog prvoligaša, danas su u svlačionici Opus Arene ostala tek njih dvojica!? Tek kapetan Vedran Jugović i njegov zamjenik Marko Malenica, koji su u svlačionici i dočekali Bjelicu po njegovom dolasku u Gradski vrt u kasno ljeto 2020.

Intenzivan period

Od 26 igrača koji su potpisali za Osijek u eri u kojoj je Bjelica imao kompletnu sportsku politiku u rukama i obnašao ne samo dužnost trenera, nego i sportskog direktora, danas je pod ugovorom s Bijelo-plavima tek jedan, a čak ni on neće konkurirati za utakmicu na Maksimiru. Naime, iz te Bjeličine ere samo je još Kristian Fućak nogometaš Osijeka, ali on je trenutno na posudbi u mađarskom ZTE nakon što je zbog teške ozljede propustio čitavu prošlu sezonu.

Vrijeme Nenada Bjelice u Osijeku bilo je prilično intenzivno, bio je to period najvećih ulaganja u klupskoj povijesti i velikih očekivanja, za prilike u HNL-u bogatih ugovora (prema javno dostupnim financijskim izvještajima kluba, u 2022. za plaće igrača je izdvojeno 8,8 milijuna eura ili drugim riječima dvostruko više nego u 2020., odnosno prije Bjeličina dolaska)... Posljedično tome, dvije sezone Osijek je do posljednje četvrtine prvenstvene utrke bio u igri za povijesnom titulom, a sezonu je na kraju završavao drugi i treći, dok u Kupu, a pogotovo Europi, nije napravljen toliko željeni iskorak.

Potkraj druge godine mandata dogodio se “kratak spoj”, koji je imao epilog nekoliko mjeseci kasnije, a iza kojeg se još uvijek vuku repovi. Jedna izjava Nenada Bjelice u posljednjem medijskom istupu uoči utakmice Dinama i Osijeka istaknula se u medijskom prostoru...

- Uvijek su posebne emocije oko Osijeka, ali sam posebno motiviran da ih pobijedim... Te emocije nisu baš pozitivne - kazao je današnji trener Dinama i nekadašnji igrač i trener Osijeka.

image

Vedran Jugović

VLADO KOS Cropix

Ta je izjava, međutim, posve očekivana. Začudili bismo se da tako sročena nije završila u eteru. Nije bez razloga dan pred polazak u Zagreb kapetan Bijelo-plavih Vedran Jugović kazao:

- Sigurno da će igrači Dinama biti motivirani od strane našeg bivšeg trenera...

S natjecateljske strane Bjeličina izjava je posve legitimna jer ipak je Dinamo u bodovnom zaostatku za Hajdukom, a s osobne sugerira loš odnos s klupskim čelnicima s Opus Arene.

Neugodni tonovi

Rastanak Bjelice i Osijeka nije prošao u ugodnim tonovima. Nakon nekoliko mjeseci prilično nategnutih odnosa i mučne atmosfere u kojoj je bilo jasno kako je zajedničkoj priči došao kraj, u ljeto 2022. konačno se dogodio očekivani razlaz, a klub i Bjelica završili su na arbitraži.

U idućim mjesecima taj sukob se i dalje držao “na vatri”, često puta je Bjelica u javnim istupima upućivao otrovne strelice prema bivšim poslodavcima, a tu i tamo bi i oni, iako su bili prilično suzdržani, znali odgovoriti. Kako god, pri idućem međusobnom susretu dvije strane ne očekujemo srdačnost...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. listopad 2024 13:18