Marko Malenica

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
POSIPANJE PEPELOM

Čavlina se ispričao suigračima. Dokapetan Osijeka otkrio i što se događa u svlačionici: ‘Da je lako, nije‘

"U posljednje dvije utakmice, protiv Rijeke i Hajduka, nismo pokazali baš ništa", kaže Marko Malenica
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. rujan 2024. 12:28

Nakon prošle sezone, u kojoj je bio standardna "jedinica" Bijelo-plavih, Marko Malenica u novu je ušao kao rezerva Nikoli Čavlini. Međutim, ta vratarska hijerarhija, olako definirana i prije početka priprema, nije dugo potrajala, promijenila se tek što je sezona počela. Dokapetan i jedan od najiskusnijih u Osijekovoj svlačionici među vratnice se vratio već poslije četiri odigrana prvenstvena kola nakon što je Čavlina zbog nesigurnih intervencija i nekoliko grubih pogrešaka, koje su na koncu skupo koštale momčad, izgubio povjerenje stručnog stožera.

- Nećemo se lagati, nije mi bilo najugodnije, ali profesionalac sam, odrađivao sam sve što sam trebao s klupe. Bio sam uvijek uz momčad, bio potpora, radio dobro na svakom treningu i čekao opet svoju šansu - kaže Malenica, inače u aktualnom kadru Osijeka jedini član generacije koja je u ljeto 2017. dva puta slavila protiv slavnog PSV-a i to bez primljenog gola.

Otkako je u Osijeku, promijenio je dosta trenera vratara, a nas je zanimalo kako mu odgovara način rada kod Gianfranca Randazza. Čavlina je, naime, nedavno javno priznao kako nije oduševljen radom s Talijanom.

image

Marko Malenica

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Meni odgovara ovaj način rada. Ali, odgovarao mi je i sa svakim trenerom do sada, a radio sam i s Malovanom, Šušnjarom, Silvijom Čavlinom. Imam sreće da sam do sada radio s takvim stručnjacima. S Gianfrancom imam odličnu suradnju, meni odgovaraju njegovi treninzi. Čovjek ima ozbiljnog iskustva rada u Serie A...

Što je drugačije u odnosu na prethodne trenere?

- Ima neke male razlike u treninzima, u načinu izvođenja vježbi. Meni je odmah prvi dan rekao kako će mi pokazati njihov način branjenja, a na meni je hoću li to prihvatiti ili se držati svoga. Imam 30 godina i nema smisla da mijenja sve kod mene. Ne znam u kojem bi smjeru to otišlo, ali svaki trening mi pomaže sa savjetima. Zasad je suradnja, što se mene tiče, odlična.

A kada smo već kod Čavline... Posljednjih dana prilično bure izazvao je javni istup mladog vratara koji je u Osijeku na posudbi iz Dinama. Mladi vratar se po povratku u Opus Arenu "posuo pepelom".

- Ispričao se po dolasku ispred cijele svlačionice svima, i suigračima i stožeru. Rekao je kako je pogriješio - otkrio je Osijekov dokapetan.

image

Nikola Čavlina

MARIN FRANOV Cropix

Priznao je Malenica kako mu je teško pala klupa, ali kaže kako mu je još teže bilo podnijeti ishode utakmica.

- Bilo je teško gledati, uostalom, kao i navijačima. Ulazak u sezonu nije bio dobar. Po meni je najveći problem što smo izgubili kostur momčadi, u svlačionici imamo puno novih igrača, ekipa se u hodu mijenjala i tek smo se u četvrtak zapravo ekipirali. Ova serija bez pobjede utječe na sve nas, a jedini izlaz je početi pobjeđivati. S dobrim rezultatima podiže se i atmosfera i samopouzdanje. To je jedini put. Tko je mogao očekivati jedan bod nakon pet prvenstvenih kola? Ali, što je - tu je. Možemo ili sjesti i plakati ili zapeti. Za posljednje dvije utakmice koje smo odigrali, protiv Rijeke i Hajduka, ne bi trebalo biti opravdanja.

Svlačionica, međutim, nije potonula.

- Da je lako - nije. Ima puno novih igrača, a izgubili smo neke glavne igrače. S obzirom na rezultate, atmosfera u svlačionici je dobra i baš zato vjerujem da će uskoro krenuti na bolje.

Razumijem što trener traži od mene i pokušavam to na utakmici i odraditi, ali nije to sve samo do mene, nego do čitave momčadi

Osijek je i prošle sezone imao uspona i padova, negativnih serija bez pobjede koje su se oduljile na pet-šest utakmica, a isto se ponavlja.

- Prošle sezone smo isto imali više lica, drugačije smo izgledali na početku i na kraju prvenstva. Sada opet gradimo novu priču. Trener Coppitelli govori da trebamo imati svoj identitet, a kojeg do sada, nećemo se lagati, nismo pokazivali. Na treninzima se vidi što traži, što želi, to smo na početku sezone i pokazivali na nekim utakmicama gdje nismo pobjeđivali isključivo zbog naših pogrešaka. Ali u posljednje dvije utakmice, protiv Rijeke i Hajduka, nismo pokazali baš ništa. Protiv Belupa vjerujem da okrećemo novu stranicu. Trener traži kombinatornu igru, napadanje dubine, izlazak iz obrane kroz pas igru, a ja vjerujem da ćemo mi to sve u nedjelju i pokazati.

image
VLADO KOS Cropix

A ta kombinatorna igra počinje od njega...

- Malo se izraženije igra loptom, ali imali smo takve zahtjeve i kod nekih prijašnjih trenera i ja sam se tu, što se barem mene tiče, solidno snalazio. Razumijem što trener traži od mene i pokušavam to na utakmici i odraditi, ali nije to sve samo do mene, nego do čitave momčadi. I faza obrane i faza napada je odgovornost svih nas. Kao što trener golmana Randazzo kaže: ja sam s loptom naš prvi napadač, ali isto tako je i naš napadač prvi obrambeni igrač.

Obrana se i ovoga ljeta bitno promijenila. Opet se, kao i prije godinu dana, formirao novi stoperski par.

- Još se uigravamo i sigurno da će to biti sve bolje i bolje. Svake sezone nam se promijeni stoperski par, tako da smo navikli već na takve situacije. Treba i vremena da se naviknemo jedni na druge, da se upoznamo i na vrijeme prepoznamo situacije tko bi što na terenu mogao napraviti i da to iskomuniciramo. Nismo još ni standardizirali stoperski par. Kada to napravimo sve će kasnije ići lakše, ali dovodili smo nove igrače do samog kraja prijelaznog roka - kaže.

Vidim se u Osijeku, volio bih ostati, a sada je bitno da se poklope moja razmišljanja i razmišljanja kluba

Iza Marka Malenice je 186 utakmica u kojima je čuvao vrata Osijeka, nedostaje mu još samo 14 nastupa da uđe u klub 200 i postane član društva u kojem je, otkako je HNL-a, mjesto našlo samo osam igrača. Štoviše, nedostaje mu još samo sedam nastupa da postane vratar Osijeka s najviše odigranih utakmica za Bijelo-plave u eri HNL-a i "skine" rekord kojeg trenutno drži Marin Skender.

- Ponosan sam i na ove brojke, sada treba nastaviti, daj Bože da postanem i igrač s najviše nastupa za Osijek - kaže Malenica, koji se nalazi u skupini igrača koji su ušli u posljednju godinu ugovora.

Novi još nije potpisao...

- U zadnje vrijeme sportski direktor i ja pričali oko toga, ali još uvijek nismo došli do dogovora. Iako je predstavljeno prije par mjeseci da sam produžio to nije istina, imam još godinu dana ugovora... Vidim se u Osijeku, volio bih ostati, a sada je bitno da se poklope moja razmišljanja i razmišljanja kluba. Da osjetim se da sam bitan ovdje i da me respektiraju onda ćemo se i dogovoriti - zaključio je Malenica.

Vrijeme je za seriju pobjeda

Iza Osijeka je sedam utakmica bez trijumfa, a na izravno pitanje počinje li u nedjelju protiv Slavena Belupa serija pobjeda, Malenica je dao kratak i jasan odgovor:

- Počinje... Može i mora - poručio je vratar Bijelo-plavih.

O idućem protivniku govori uz sav respekt...

- Promijenili su trenera, a Kovačevića znamo dok je vodio Varaždin, znamo kakav nogomet igra. Kad god bi dolazio s Varaždinom u Osijek bili su opasni, s njima smo uvijek imali problema. Sigurno je njegov dolazak izazvao pozitivan šok u momčadi koja po kvaliteti sigurno nije za posljednje mjesto u ligi. Ne daj Bože da ih itko podcijeni.

Linker
14. rujan 2024 12:29