Ramon Nazareno Mierez radio je dar-mar u obrani Gorice

 DAMIR KRAJAC Cropix
HRABRO SRCE

Centarfor koji nije zabio, nije ni puknuo na gol, ali za navijače Osijeka dileme nema: ‘On je naš junak!‘

Rene Poms je odradio tek tri utakmice, ali već mu je uspjelo što trojici njegovih prethodnika nije
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 19. rujan 2022. 12:00

Osijek je napokon vezao dvije prvenstvene pobjede (i to dvije gostujuće pobjede!), vezao je i dvije utakmice bez primljenog gola...

U kratkoj eri Renea Pomsa, a trenerom bijelo-plavih imenovan je prije nešto više od dva tjedna te u tri utakmice osvojio sedam od mogućih devet bodova, izdvaja se jedan zanimljiv detalj. Uspjelo mu je, naime, ono što čak trojici njegovih prethodnika - Dini Skenderu, Ivici Kuleševiću te Nenadu Bjelici - nije!

Vodio je Osijek do pobjede i na Rujevici (i to prvi put nakon čak pet godina), a onda i u Gorici gdje Bijelo-plavi nisu slavili posljednje četiri godine, odnosno još od svoga prvog gostovanja. Dvadesetak dana nakon što su dotaknuli prvoligaško dno iz perspektive Gradskog vrta pogled na ljestvicu danas je puno ljepši nego prije samo nekoliko tjedana - Osijek je danas na samo dva boda zaostatka za drugim mjestom, na dva boda "minusa" u odnosu na Hajduk i Slaven Belupo.

Otvorio je Poms utakmicu s jasnom namjerom da u Gorici osvoji tri boda, poslao je na teren svoja tri najjača ofenzivna aduta - a Mierez, Caktaš i Beljo nikad ranije nisu zajedno počeli od prve minute, zapravo dosad su teren u isto vrijeme dijelili svega dvadesetak minuta - ali u turopoljskom "bazenu" sve su taktičke zamisli pale u vodu. Doslovno.

Samo kao primjer, u utakmici prethodnog kola protiv Rijeke Bijelo-plavi su imali 340 točnih dodavanja, a u Gorici svega njih 90!? Od čak 256 lopti njih svega 35 posto bilo je točno! Ostale su uglavno zastale u lokvama. Ništa bolji postotak dodavanja nije imala ni Gorica. U zapisniku je navedeno kako je "utakmica odigrana na terenu i uvjetima sukladno propozicijama natjecanja". Ali je li zaista bilo tako? Malo je moglo biti nogometa na vodom potopljenom terenu, ali je zato rizik od ozljeda naglo porastao.

image

Šime Gržan zabio je jedini gol

DAMIR KRAJAC Cropix

- Željeli smo pobijediti, doći ovdje po tri boda. Znali smo i da će biti luda utakmica zbog kiše i travnjaka, ali naša taktika je očito bila dobra i pobjeda od 1:0 se pokazala dovoljnom za osvojiti tri boda... Naš plan je bio imati stabilnost u zadnjoj liniji i ne dozvoliti puno prilika suparniku. Znali smo da ako će biti tako s druge strane će se otvoriti situacija za postići pogodak - kazao je trener Osijeka koji nije mogao ne izdvojiti čovjeka odluke. Pogodak za pobjedu zabio je nogometaš koji otkako je među bijelo-plavima nije zabio gol.

- Gržan? Odigrao je jako dobru utakmicu u Rijeci, sada i protiv Gorice tako da je svoj posao odradio sjajno.

Status Šime Gržana bitno se promijenio pod Pomsom. U uvodnih devet utakmica aktualne sezone pod Bjelicom bio je na kraju klupe (u pet utakmica niti u zapisniku) skupio je ukupno devet minuta, dok je kod Pomsa odigrao sve tri utakmice, od čega dvije kao starter. Na Rujevici je asistirao Caktašu za gol, a već u idućem kolu zabio.

- Teška utakmica po nemogućim uvjetima jer se nije moglo ništa odigrati. Srećom, tri boda su tu, to je najvažnije dok će se sve ostalo brzo zaboraviti - prokomentirao je čovjek odluke Šime Gržan. Njegov bijeg i realizacija u 19. minuti pokazala se ključnim trenutkom utakmice.

- I u toj kontri nisam znao kako reagirati zbog natopljenog travnjaka, hoću li voditi loptu, hoće li stati… Super je ispalo jer sam natrčao na odbijenu loptu poslije prvog udarca, nije moglo bolje...

Bio mu je to inače prvi gol u dresu bijelo-plavih i prvi prvenstveni nakon čak godinu i pol dana. Posljednji puta u HNL-u zabio je u dresu Istre Slaven Belupu još sredinom ožujka prošle godine. - Prvijenac? Trenutak nije mogao biti bolji, gostujuća pobjeda od 1:0 za sretan povratak kući.

Gržan se ustalio u startnoj postavi Osijeka, ali na poziciji na kojoj ga je malo tko vidio. Na desnom boku i protiv Rijeke i protiv Gorice dobio je prednost ispred Karla Bartoleca. - Meni to nije nova pozicija, igrao sam kroz karijeru dosta utakmica. Najvažnije je igrati i da momčad pobjeđuje - dodao je.

Utakmicu ipak nije završio, zbog ozljede je tražio zamjenu. - Veći dio utakmice sam osjećao zatezanje mišića, istrpio sam dokle sam mogao, kada sam vidio da više ne mogu tražio sam zamjenu... Slijedi nam stanka. Već duže vrijeme radimo stvarno dobro, prvenstvena pauza će dobro doći da to sve još podignemo na višu razinu i spremni dočekamo nastavak sezone - zaključio je.

image

Rene Poms

DAMIR KRAJAC Cropix

Gržan je golom presudio Gorici, Ivušić s nekoliko odličnih intervencija sačuvao svoju mrežu i pobjedu bijelo-plavih, no sjajnu utakmicu opet je odigrao Ramon Mierez. Argentinac je uhvatio zalet. Istina nije zabio, nije čak ni uputio udarac, ali je radio dar-mar u protivničkoj obrani nerijetko je tjerajući ili na panične intervencije ili na prekršaje. I pritom dobio "batine". Tri žuta kartona, a naposlijetku i isključenje, zaradili su igrači Gorice nakon prekršaja na Mierezu.

A mogla je biti i koja javna opomena više jer sudac Strukan potkraj prvog dijela nije vidio gaženje gležnja Argentinca od strane Steenvoordena nakon kojeg je Mierezu ukazivana pomoć na terenu dok su neki igrači već bili u svlačionici. Ni za navijače bijelo-plavih nije bilo spora, omiljeni Argentinac nagrađen je za svoju igru te uvjerljivo izglasan za najboljeg igrača iz redova Osijeka u tradicionalnoj online anketi na klupskim stranicama.

Šteta što će zbog trećeg žutog kartona morati preskočiti utakmicu protiv Lokomotive. Iz istog razloga u prvoj idućoj prvenstvenoj utakmici bijelo-plavih neće biti ni Danijela Lončara.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 00:26