VLADO KOS/CROPIX Cropix
‘OVAJ KLUB MI JE DAO SVE‘

‘Čepinski Van Dijk‘ o ludoj borbi za titulu: ‘Svjesni su u Dinamo da smo blizu, vjerojatno nas se pribojavaju‘

Nogometaš je s najvećom minutažom među Bijelo-plavima ove sezone i jedan od velikih Bjeličinih aduta
Piše: JL.Objavljeno: 22. travanj 2022. 09:15

Neprelazan Osijekov stoperski tandem Mile Škorić - Danijel Lončar samo viša sila, odnosno, kartoni ili ozljede, može razdvojiti. A upravo se to i dogodilo. Škorić je zbog ozljede zgloba propustio posljednje tri prvenstvene utakmice Osijeka, a Lončar je u zadnje dvije odigrao tek desetak minuta. Zbog ozljede lože prije vremena je zaključio utakmicu s Hajdukom, potom je preventivno preskočio Koprivnicu, a onda silom prilika, zbog ozljede suigrača, ušao u završnici utakmice protiv Hrvatskog dragovoljca.

Nastup na Rujevici, srećom, nije pod znakom pitanja.

- Sad je puno bolje, odmorio sam dvije utakmice, u zadnjoj sam, doduše, ušao posljednjih desetak minuta. Bit ću spreman za Rijeku i utakmice koje nam potom slijede, a šef će odlučiti hoću li igrati - veli nogometaš s najvećom minutažom među Bijelo-plavima ove sezone.

Odigrao je Lončar 34 utakmice ove sezone, ukupno 2.959 minuta u svim natjecanjima. Škorić je na terenu proveo tek nešto manje (2.703 minuta), no momčad se u posljednje vrijeme morala snaći i bez njih.

- Bralić i Čeberko zamijenili su nas odlično tako da se naš izostanak uopće nije ni primijetio. Ja nisam nimalo sumnjao u njih i da će tako i biti. Zna šef koga i zašto dovodi tako da u svakom trenutku ima odlično rješenje. Bez obzira koga nema u kadru ne postoji nikakav stres jer zna da ima odlične zamjene - kaže Lončar, ove sezone jedan od najboljih braniča lige. U Top 3 je po broju otklonjenih opasnosti (113) i osvojenih zračnih duela (78).

105

utakmica odigrao je dosad Danijel Lončar za Osijek

4

pogotka zabio je za Bijelo-plave, tri u HNL-u i jedan u Kupu

1,5

milijuna eura vrijednost je Osijekova braniča na Transfermarktu

Sve se može okrenuti

Dubina rostera možda presudi u dramatičnoj završnici prvenstvene utrke. Osijeku će svaka iduća utakmica biti i najvažnija ove sezone. A Bijelo-plave samo pobjede ostavljaju u igri za naslovom prvaka.

- Iskreno, nama je svaka utakmica od početka sezone bila najvažnija, svaku sljedeću utakmicu tretiramo kao da nam je prva i zadnja. I u Rijeku, kao što smo uostalom radili u svakoj utakmici do sada, idemo pobijediti. Negdje smo uspjeli, negdje ne, ali znamo što šef traži od nas i uvijek damo sve od sebe da osvojimo sva tri boda. Tako će biti i na Rujevici - kaže.

Osijek skoro tri desetljeća, još od sezone 1994./1995., nije bio u igri za titulom u ovako kasnoj fazi prvenstvene utrke. Momčad se prilagodila na potpuno drugačije okolnosti s kojima se nisu nosile prethodne generacije u Gradskom vrtu.

- Osijek se dugo vremena nije nalazio u ovakvoj situaciji, ali to nam ne predstavlja nikakav pritisak. Naprotiv, čast nam je što smo u vrhu, što još uvijek imamo šanse osvojiti naslov. Vjerujem da ćemo do kraja prvenstva isključivo sami o sebi odlučivati. Uživamo u ovoj situaciji, svaku utakmicu igramo s velikim guštom i željom da sezonu završimo na što boljoj poziciji. Na kraju ćemo podvući crtu i vidjeti jesno li zadovoljni postignutim ili ne. Mi nikakvog imperativa nemamo, ali nam je velika želja da budemo najbolji na kraju prvenstva. Lagao bih kada bih rekao da nije tako. Još uvijek je puno ostalo za odigrati, lako se sve može okrenuti, u svakoj utakmici puno se toga može i dobiti i izgubiti.

Izvučene pouke

A ta prva sljedeća utakmica za Osijek bit će na Rujevici. Na posljednja tri prvenstvena gostovanja Osijek ondje nije doživio poraz. Doduše, zadnju utakmicu u Rijeci ne pamte po dobrom u Gradskom vrtu. Još uvijek su svježa sjećanja na poraz iscrpljujućem polufinalu Hrvatskopg kupa golom u 118. minuti.

- Naravno da nam je to motiv više jer željeli smo osvojiti trofej i u Kupu. Međutim, imamo pozitivna iskustva s Rijekom u prvenstvu, zadnja utakmica na Rujevici nije naše ogledalo tako da se ne opterećujemo puno s njom. Doživjeli smo poraz i iz njega izvukli pouke. U tri prvenstvene utakmice ove sezone Rijeka nam nije zabila gol, jedina smo ekipa kojoj nisu uspjeli zabiti, znamo koje su njihove prednosti i koje su njihove mane, a to ćemo pokušati iskoristiti da dođemo do pozitivnog rezultata - kaže Lončar.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX

Rijeka je ispala iz utrke za naslov i, za razliku od Osijeka, iduća im utakmica ne donosi ništa više do prestiža.

- Nama ta situacija nimalo ne olakšava. Znamo kakve su naše utakmice s Rijekom, igra se ratnički i ne očekujem da će drugačije biti i u subotu. Čak naprotiv, možda nam bude i teže jer Rijeka više nema imperativa u prvenstvu tako da ulaze bez ikakvog pritiska.

Blizu trofeja

S pritiskom su u Osijeku naučili živjeti. Lončar je još nedavno kazao kako mnogi još ne shvaćaju Osijek ozbiljno u utrci za naslovom prvaka. Je li sada, pet kola prije kraja prvenstva, drugačije?

- Iskreno mislim da se to promijenilo. Vidjeli smo kako Dinamo slavi pobjedu na Rujevici. Svjesni su i oni kako smo im mi blizu, da smo im za leđima i vjerojatno nas se pribojavaju. Ali, mi se ne obaziremo na to, gledamo isključivo sebe, svoju igru i idemo korak po korak.

Nedavno je “čepinski Van Dijk”, kako mu tepaju suigrači, odigrao stotu utakmicu za Osijek, a koji dan prije toga stavio i potpis na novi ugovor s Bijelo-plavima kojim se klubu iz Gradskog vrta obvezao do ljeta 2026.

- Čim mi je šef rekao kako će mi ponuditi produljenje ugovora istog trenutka sam bez sekunde razmišljanja rekao: “Može!”. Iskreno, nisam imao o čemu ni razmišljati, ovaj mi je klub dao sve, zahvalan sam na tome i želim se odužiti svojim dobrim igrama. Naravno, daj Bože i s nekim trofejom. Imamo već ove godine veliku priliku osvojiti ga, blizu smo mu... - zaključio je Lončar.

Škorić neizvjestan za Rijeku!?

Posljednji trening u Gradskom vrtu donio je potencijalno loše vijesti. Kapetan bijelo-plavih nogometaša Mile Škorić opet je, tek što se početkom tjedna ponovno priključio suigračima na treninzima, osjetio bolu u zglobu. Jedna od ozljeda s kojom se vratio s reprezentativne akcije u Kataru, a nakon po njega kobne utakmice s Bugarima mučio ga je i butni mišić, koštala ga je već skoro mjesec dana bez nastupa. Propustio je posljednja tri prvenstvena ogleda Bijelo-plavih, a samo tri dana prije utakmice na Rujevici neizvjesno je hoće li Nenad Bjelica moći računati na svoga kapetana i stuba obrane. Škorić je, inače, ove sezone nastupio u 30 od 38 utakmica Bijelo-plavih.

U kadru za utakmicu protiv Rijeke sigurno, pak, neće biti Vedrana Jugovića. Iskusnog veznjaka muče kronični problemi s petom. Iz konkurencije za utakmicu na Rujevici prije nekoliko dana je otpao i Marin Leovac, kojemu je nakon dvoboja protiv Slaven Belupa dijagnosticirana ruptura lista.

I Kohorta dolazi na Rujevicu

Nogometaši Osijeka neće biti bez potpore na Rujevici. Put Rijeke organizirano će krenuti i Kohorta, koja će bodriti momčad u jednoj od najvažnijih utakmica sezone. Prijave za put primaju se još u četvrtak u prostorijama navijačke udruge u Fakultetskoj ulici između 18 i 21 sat. Rezultati Bijelo-plavih napokon više ne prolaze bez reakcije navijača, ni na strani, ni kod kuće. Utakmica protiv Hrvatskog dragovoljca u prošlom kolu potvrdila je kako se nastavlja uzlazni trend broja gledatelja u Gradskom vrtu. Utakmicu Bijelo-plavih protiv posljednjeplasirane momčadi lige uživo je ispratilo 4.371 gledatelja. To je četvrta najveća posjeta na stadionu Osijeka ove sezone, odmah iza dvije utakmice protiv Hajduka i rođendanskog ogleda protiv Dinama. To je ujedno bio i uvjerljivo najveći broj gledatelja na jednoj utakmici Hrvatskog dragovoljca u aktualnom prvenstvu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 21:09