Nogometaši Osijeka

 MARKO MRKONJIC Cropix
PRIPREME ZA DERBI

Da je ovako bilo od početka, Osijek bi sada bio korak iza Dinama! Velika utakmica ruši ovosezonski rekord?

Dekor bi trebao biti sjajan, a pred Reneom Pomsom najveći je test otkako je preuzeo momčad.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. listopad 2022. 10:52

Iza Renea Pomsa je osam utakmica na klupi Osijeka. Solidan je to uzorak kako bi se mogao ocijeniti učinak prvog stranog trenera u povijesti kluba iz Gradskog vrta. Preuzeo je Osijek u trenutku kada su Bijelo-plavi bili bliže prvenstvenom dnu nego vrhu, u situaciji kada je sezona odmah u ranoj fazi već uvelike bila kompromitirana ranim ispadanjem iz Europe i debelim zaostatkom u prvenstvu. Osam utakmica kasnije trenutak iz perspektive jedinog slavonskog prvoligaša izgleda puno, puno ljepše...

Bijelo-plavi su pod austrijskim trenerom osvojili 16 od mogućeg 21 boda u prvenstvu ili u prosjeku odličnih 2,29 po utakmici (da je takav prosjek bio čitave sezone Osijek bi danas bio na svega 3, a ne 11 bodova iza Dinama). Iza Pomsa je, uključujući i Kup, osam utakmica, odnosno, šest pobjeda od kojih su neke ostvarene na terenima na kojima Bijelo-plavi nisu godinama slavili (Rujevica i Gorica), remi i jedan, doduše, težak poraz, a ispred njega paklena završnica polusezone u kojem će Osijek tri od četiri preostale utakmice odigrati na gostovanjima. Slijede mu dva derbija jedan za drugim (protiv Dinama u Gradskom vrtu, pa onda Hajduk na Poljudu), utakmica osmine finala Kupa u Varaždinu, te gostovanje na Šubićevcu za kraj Osijekove turbulentne polusezone.

image

Rene Poms

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Austrijancu slijedi najveći test otkako je na klupi u Gradskom vrtu, a puno je upitnika oko toga koga će u subotu suprotstaviti Dinamu. Barem jedna korekcija u odnosu na prethodne četiri prvenstvene utakmice u kojima je Poms na teren poslao identičnu startnu postavu svakako će se dogoditi. Adriana Leona Barišića svakako neće biti zbog žutih kartona, a pitanje je hoće li, i ako hoće u kojoj mjeri, za utakmicu protiv Dinama biti spreman Laszlo Kleinheisler. Nepotrebno je i govoriti koliko mađarski veznjak znači za Osijekovu igru, svojom energijom vuče ostatak momčadi, a ove jeseni igra možda i najbolji, svakako najefikasniji nogomet otkako je među Bijelo-plavima. Zabio je već šest prvenstvenih golova (sedam ukupno) i još dva puta dodao suigračima za pogodak.

Drugim riječima, golom ili asistencijom Kleinheisler je supotpisao čak trećinu Osijekovih prvenstvenih golova ove sezone! Istovremeno, donedavno ozlijeđeni kapetan Škorić priključio se prije nekoliko dana momčadi na treninzima, no s obzirom na to kako je skoro dva mjeseca bio izvan stroja, nije izvjesno da će se naći u konkurenciji. Za gostovanje na Poljudu, koje slijedi za desetak dana, možda već i bude spreman. O konačnom zdravstvenom kartonu ovisit će tako hoće li biti korekcija u Osijekovoj igri, hoće li Poms ustrajati na formaciji s trojicom igrača u posljednjoj liniji koja je u posljednje vrijeme postala prepoznatljiva ili će se odlučiti možda za četvoricu u obrani, što su Bijelo-plavi također igrali pod njegovim vodstvom.

Za derbi se priprema momčad, Poms na pomoćnom terenu radi s igračima u dva termina - i prijepodne i poslijepodne - a istovremeno ga nestrpljivo iščekuju i navijači. Dekor u posljednjoj utakmici Bijelo-plavih u Gradskom vrtu u 2022. (a idući će puta nogometaši Osijeka pred svojim navijačima igrati tek za 83 dana, odnosno, 21. siječnja iduće godine kada utakmicom protiv Rijeke otvaraju drugi dio sezone) i lako moguće posljednjoj utakmici protiv Dinama na stadionu kojeg Bijelo-plavi uskoro zauvijek napuštaju, trebao bi biti sjajan. Tribine bi, sudeći po informacijama s prodajnih mjesta, mogle biti nikad punije ove sezone.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Naime, u tri dana prodaje ulaznica, odnosno, do zatvaranja blagajni u srijedu kasno poslijepodne, kupljeno je nešto više od 2.000 karata. S obzirom na to kako najveća gužva na blagajnama po običaju bude posljednjih dana pred utakmicu (a blagajne će, podsjetimo još jednom, u subotu na dan utakmice biti zatvorene!), očekuje se kako će taj broj samo još narasti. Pogotovo jer do srijede poslijepodne u prodaju još nisu bile puštene karte za gostujući sektor. Bude li dobar dio od 4.280 Osijekovih pretplatnika u subotu na tribini, vrlo vjerojatno će biti riječ o rekordnoj posjeti u Gradskom vrtu ove jeseni (zasad se najviše gledatelja okupilo u utakmici protiv Hajduka, njih 7.820).

Zanimljivo, posljednja tri prethodnika Renea Pomsa na klupi Osijeka - Skender, Kulešević i Bjelica - slavili su protiv Dinama u Gradskom vrtu. Istodobno, Zekić je kao trener Bijelo-plavih zabilježio dva trijumfa protiv Modrih, ali oba su bila na Maksimiru. Hoće li im se u subotu priključiti i Poms?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 20:00