11 golova ove je jeseni zabio Beljo igrajući u dresu Istre, 11 golova jesenas su zajedno dali Mierez, Daku i Topčagić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NADA NA POSUDBI

‘Daj Bože da Osijek bude prvi i provede jesen u Europi! Želim da mi igramo kvalifikacije za Ligu prvaka!‘

Mladi napadač na privremenom radu u Istri jedan je od igrača koji su obilježili HNL jesen
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. siječanj 2022. 18:08

Dion Drena Beljo odavno je označen kao velika Osijekova nogometna budućnost, a danas je svima jasno i zašto.

Ovaj devetnaestogodišnji nogometaš jedan je od igrača koji su obilježili HNL jesen. Mladi napadač Osijeka na privremenom radu u Puli zabio je u prvom dijelu sezone 11 golova u 22 utakmice u svim natjecanjima. Toliko su ih, inače, zajedno zabila sva trojica napadača iz Gradskog vrta Ramon Mierez, Mirlind Daku i Mihret Topčagić!? Od 24 pogotka Istre u prvom dijelu sezone, Beljo bilo golovima (šest) ili asistencijama (četiri) stoji iza njih deset, odnosno, sudjelovao je kod čak 42 posto prvenstvenih pogodaka ekipe s Aldo Drosine, a od osam golova momčadi iz Pule u Kupu sam ih je zabio pet.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Kada je ljetos Nenad Bjelica odlučio na posudbu poslati mladog napadača, jer mu u velikoj konkurenciji i pogotovo nakon Mierezove sjajne prošle sezone nije mogao obećati konkretnije minute u kontinuitetu, kazao je kako to nije kazna nego prilika.

- Jedini razlog zašto je Dion otišao na posudbu jest da dobije u kontinuitetu i minute i utakmice, da može pokazati svoj talent. Poslati Belju u neki drugi klub je najnormalniji proces razvoja mladog igrača koji u ekipi koja se bori za vrh ne bi dobio dovoljno minuta koliko je njemu potrebno za kvalitetan razvoj... Mogao je Beljo kod nas ostati i dobiti po 15-20 minuta po utakmici, eventualno jedno poluvrijeme, ali to za njegov razvoj ništa ne znači - pojasnio je tada Bjelica svoju odluku.

Nije kazna

A Beljo je u prvoj pravoj prvoligaškoj sezoni ponuđenu priliku zgrabio.

- Tako sam i ja tu posudbu doživio, nikako kao kaznu. Znao sam i ja da je to dio puta, da tu priliku moram objeručke prihvatiti i pokazalo se odlično - veli mladi napadač.

Istra se pokazala kao idealnom sredinom za njegov razvoj.

- Ekipa me izvrsno prihvatila počevši s kapetanom Slavkom Blagojevićem. On je Slavonac, moji su ga znali još od prije, našao mi je stan u Puli, upoznao me s ostalim dečkima. Stvarno su me brzo prihvatili i brzo sam “kliknuo”.

Uživa u “velikim utakmicama”, zabio je Dinamu i Hajduku, asistirao suigračima za pogodak protiv Osijeka i Rijeke, u dramatičnom četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa u kojem je Istra ispala tek nakon kaznenih udaraca dva puta je zatresao mrežu Gorice...

- S polusezonom sam prezadovoljan i samo da nastavim tako. Uvijek je teže igrati protiv četiri momčadi koje su u vrhu hrvatskog nogometa i koje su u svakoj utakmici ove sezone motivirane zbog borbe za titulu i dobra stvar je za mene i što protiv njih imam dobar učinak.

Kontakt s Bjelicom

Beljin razvoj zadovoljno prate iz Gradskog vrta.

- Čujem se nekad s trenerom Bjelicom, čestita mi na dobrim igrama, ali ne pričamo još o budućnosti.

A njegova budućnost je određena. Na koncu sezone vraća se u Osijek s kojim je ugovorno vezan do ljeta 2025.

- Volio bih da napravimo napokon značajan učinak u Europi. Daj Bože da budemo prvi i igramo kvalifikacije za Ligu prvaka. Ako ništa drugo da izborimo skupinu nekog europskog natjecanja, bila bi velika stvar da Osijek prvi puta igra jesen u Europi - kaže Beljo.

U raspletu prvenstvene utrke i momčad Istre 1961 će imati svoju riječ. Osijeku su nanijeli poraz u utakmici u kojoj je Beljo “maltretirao” svoje bivše suigrače, a Dinamu su na Maksimiru uzeli bod.

- Dugo se nije dogodilo da imamo ovako napetu borbu za titulu u kojoj se četiri ekipe bore za vrh. Svatko ima svoje šanse iako Dinamo trenutno ima najjači roster, a ja naravno navijam da Osijek podigne trofej - veli.

Posljednje dane odmora Dion Drena Beljo provodi u obiteljskom okruženju. U ponedjeljak s Istrom započinje pripreme za prvenstveno proljeće u kojem namjerava nastaviti gdje je stao. Za razliku od prethodnih sezona, Istra je u puno komotnijoj poziciji na prvenstvenoj ljestvici. Borbi za opstanak ne visi za razliku prethodnih sezona kao mač nad glavom. Igrom slučaja je upravo aktualnom klubu priuštio silnu neizvjesnost prije samo nekoliko mjeseci.

Ostanak je blizu

Zabio je, naime, pogodak za pobjedu Osijeka protiv Istre u posljednjim minutama posljednje utakmice prošle sezone, zbog čega su nogometaši Istre s nestrpljenjem čekali ishod utakmice Slaven Belupa i Varaždina. Takve neizvjesnosti zahvaljujući Beljinim golovima na proljeće ne bi trebalo biti, Istra ima velikih 11 bodova prednosti ispred “fenjeraša” Hrvatskog dragovoljca.

- Ostanak u ligi je skoro potvrđen, iako još uvijek ne matematički, ali trener Gonzalo Garcia stvarno ima visoke ambicije. Cilj mu je ostvariti veći učinak i u idućim sezonama od Istre se može očekivati da sve više napreduje, da se pomakne s devetog mjesta - uvjerava mladi nogometaš.

Beljo očekuje još bolju Istru u nastavku sezone, a ništa manja očekivanja nema ni od sebe.

- Želim se razvijati u istom ritmu, nastaviti dobro igrati, napredovati igrački i mentalno, proći sezonu bez ozljeda i vratiti se u Osijek - zaključio je mladi nogometaš Osijeka na posudbi u redovima pulskoga kluba s Alda Drosine.

Profi-ugovor od 2020. godine

Dion Drena Beljo svoj je prvi profesionalni ugovor potpisao u lipnju 2020. kada se obvezao na vjernost Osijeku do 2025. godine. Prethodno je ovaj visoki Vinkovčanin u Osijeku odradio 12 mjeseci stipendijskog ugovora. (i)

Ime po bogu vina

Beljo hrvatskoj javnosti nije interesantan samo po svojim nogometnim vještinama, ističe se i po tome što ima dva neobična imena.

- Roditelji su mi dali ime Dion po Dionizu, bogu vina, veselja i slavlja, dok je Drena bio nadimak mog djeda - objasnio je mladić kad je postao zanimljiv novinarima. (i)

Subotom igrao za kadete, a dan kasnije u nedjelju za juniore

Beljo je, nije tajna, u tinejdžerskim danima svojedobno igrao i po dvije utakmice u dva dana za Cibaliju - subotom za kadete, a nedjeljom za juniore.

- Nije mi bilo teško jer vinkovački mentalitet je takav da nam Cibalia svima puno znači. To je moj klub, srce će uvijek biti uz Cibaliju - podvukao je prije par godina Beljo. (i)

BELJO

ZA OSIJEK

U prvenstvu

15 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

U kupu

1 odigrana utakmica

0 postignutih pogodaka

Ukupno

16 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

BELJO

ZA ISTRU

U prvenstvu

19 odigranih utakmica

6 postignutih pogodaka

U kupu

3 odigrane utakmice

5 postignutih pogodaka

Ukupno

22 odigranih utakmica

11 postignutih pogodaka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 00:57