Mirlind Daku (lijevo u skoku)

 VLADO KOS Cropix
OSIJEK

Dakuov povratak ili ostanak na posudbi odredit će prijelazni rok i pitanje odlazaka Belje ili Miereza

U Gradskom vrtu moraju biti zadovoljni sezonom golgetera s Kosova na privremenom radu u Sloveniji
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 19. studeni 2022. 06:37

Bit će intenzivna zima u Gradskom vrtu. Prije nastavka sezone trebat će riješiti status trenera Pomsa i konkretnim potpisom zaključiti razgovore koji su vođeni prije prvenstvene stanke, treba također riješiti i statuse onih igrača koji su u posljednjoj godini ugovora, a prioritet u toj skupini trebao bi biti Laszlo Kleinheisler, čiji je potpis sportski direktor Ivica Kulešević odavno najavio, ali je očito negdje zapelo. Također, preispitat će se status igrača koji su na posudbi, konkretno Vinka Petkovića, koji je u završnici sezone izgubio mjesto startera u Istri, gdje igra sve manje i manje, te pogotovo Mirlinda Dakua, koji trese mreže u dresu slovenske Mure.

Daku igra sjajnu sezonu koja nije mogla proći neprimijećeno. S 11 pogodaka vodeći je strijelac slovenske Prve lige i najzaslužniji što njegova momčad trenutno drži mjesto koje idućeg ljeta vodi u europske kvalifikacije, dok je u svim natjecanjima zabio ukupno 14 golova u 19 nastupa. Nastavi li u tom ritmu mogao bi se približiti, a možda čak i nadmašiti, svojoj do sada najboljoj golgeterskoj sezoni karijere, 2020./21., kada je za kosovski Balkani zabio čak 31 pogodak.

Golove u Muri nije mogao ignorirati ni kosovski izbornik, legendarni Alain Giresse, koji je Dakua pozvao pod nacionalnu zastavu nakon duljeg vremena, prvi puta još od lipnja prošle godine kada je zaigrao u prijateljskoj utakmici protiv Gambije. Pet puta je Daku nastupio za reprezentaciju Kosova, ali na iduću utakmicu u nacionalnom dresu još će malo morati pričekati. Zbog gripe je prije vremena napustio okupljanje reprezentacije koja je igrala prijateljske dvoboje protiv Armenije (2:2) u četvrtak i Farskih Otoka u subotu. Odlična golgeterska sezona kosovskog napadača nije samo vratila u nacionalnu vrstu, nego je zaintrigirala i druge klubove. Španjolski mediji pisali su nedavno o interesu Celte i Mallorce.

Bit će zanimljivo vidjeti kakva će odluka u Gradskom vrtu biti oko Mirlinda Dakua. Bijelo-plavi, naime, imaju rok do konca godine povući ga s posudbe, a Mura pritom nema “asa u rukavu” da ga zadrži. Postojala je, doduše, mogućnost da slovenska momčad otkupi kosovskog napadača, ali samo u slučaju da se domogne skupina Konferencijske lige. U slučaju da se u Osijeku ne odrede, odnosno ne aktiviraju klauzulu o raskidu posudbe, Daku će sezonu završiti u Sloveniji. Eventualni povratak kosovskog napadača u redove Osijeka ove zime ili njegov ostanak u Muri mogao bi biti indikativan iz perspektive prijelaznog roka bijelo-plavih. Naime, transfer tržište otvara se tek 1. siječnja (dakle nakon roka u kojem se Osijek treba odrediti prema Muri) pa bi Dakuov povratak vjerojatno najavio izvjesni odlazak jednog od napadača, Belje ili Miereza.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:27