GORAN MEHKEK Cropix
ILIJA LONČAREVIĆ:

‘Dinamo je najveći favorit za titulu, a Hajduk tek treći. Objasnit ću zašto. Nema to veze s tim što sam dinamovac‘

‘Recimo da svoje razmišljanje temeljim na sadašnjem stanju stvari‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. ožujak 2024. 11:49

U predvečerje utakmice porazgovarali smo s iskusnim stručnjakom Ilijom Lončarevićem, koji je u bogatoj karijeri bio trener i Osijeka i Dinama.

- Iako pogled na ljestvicu to ne sugerira, radi se o hrvatskom nogometnom derbiju. Nije kao okršaji Dinama, Rijeke i Hajduka, ali ipak jest. To treba uzeti u obzir. Dinamo je u puno boljoj situaciji, po stanju u momčadi i atmosferi, ali isto tako je istina da će domaćini imati ogromnu podršku, atmosfera u Opus Areni je sasvim drukčija od one koja je bila u Gradskom vrtu. Osijek jest u krizi iz koje mora izaći. Bez obzira dolazi ili Dinamo ili bilo tko drugi. Osobno držim da im je bolje da dolazi Dinamo nego neka momčad koja je iz sredine ili donjeg dijela ljestvice. Hoće li Osijeku to sve biti dovoljno, vidjet će se - kaže nam u uvodu Lončarević.

Priča nam da će dosta toga ovisiti o momčadi Sergeja Jakirovića...

- Nakon svoje krize, koja je bila duboka, Dinamo je uhvatio kontinuitet pobjedničkih rezultata. To je svakako podiglo cijelu priču oko momčadi, tako da je sad u Maksimiru sigurno mnogo bolja situacija nego prije. Daj Bože da gledamo jako dobru utakmicu.

Bitno im je da ne izgube

Što bi moglo prevagnuti u Opus Areni?

- Odlučit će raspoloženje igrača. S tim da Dinamo ima prednost u veznoj liniji, tu je Osijek u hendikepu u odnosu na Jakirovićevu momčad. Eventualna prednost za Osijek mogla bi biti njihova snaga u završnici, skoku, duelu. Osijeku je bitno ne izgubiti utakmicu u nedjelju, to bi im pomoglo da se osokole, da izađu iz te krize u koju su zapali, te da trener Zekić možda dobije neke druge adute u momčadi koje još dosad nije uspio pronaći.

image

Ilija Lončarević

HANZA MEDIA TV

Kako Lončarević objašnjava da se Dinamo, koji je dugotrajno bio “u kanalu”, tako uspio podići i, eto ga, odlično maršira na sva tri fronta?

- Neću kazati da je momčad u jednom trenutku dosegla dno, ali bila je tu negdje. Međutim, krucijalna utakmica je bila ona s Betisom u Sevilli, kad je momčad reagirala na način poput onih momčadi Dinama koje su nekad bile jače od ove. Bilo je bitno da su najvažniji igrači momčadi poput Ristovskog, Mišića i Petkovića došli na razinu koju su imali prije. Također, to treba posebno naglasiti, vratar Ivan Nevistić je došao do visoke razine, razine odličnog. Nadalje, Jakirović je našao par stopera, mislim na Bernauera i Theophilea, koji su na najbolji način odgovorili potrebama momčadi. Sve se tako na kraju dobro posložilo i nakon te utakmice u Sevilli otišlo se u kontinuitet. Dinamo bi na temelju ovoga što smo vidjeli u posljednje vrijeme mogao krenuti u veliku seriju ovog proljeća.

Malo lutanje

Kad se radi o treneru Sergeju Jakiroviću, kojem je u jednom trenutku prijetio otkaz i koji je od pokojnika postao pukovnik, Lončarević kaže:

- On je kroz sve ovo vrijeme došao do saznanja koja prije nije imao ili nije bio siguran u njih, pa je onda malo lutao. Ovoga trenutka je očito potvrdio neka svoja razmišljanja. I to je to, nema neke velike filozofije zašto je Dinamo danas bolji nego što je bio prije, zašto pobjeđuje...

Modri favoriti za titulu

Kome bi dao prednost u trci za naslovom, Dinamu, Rijeci ili Hajduku?

- Za mene je Dinamo i kad je bio u krizi bio prvi favorit za naslov prvaka. I to nema veze s tim što sam dinamovac, nego mislim da sam tu objektivan. Ne komentiram sa stanovišta kluba za kojeg navijam i do kojeg mi je stalo. Dinamo mi je najveći favorit za naslov prvaka, nakon toga Rijeka, a na trećem mjestu je Hajduk. Zašto? Hajduk na svoju žalost opet pokazuje nedostatak kontinuiteta, igrama i rezultatima. Pitanje jest mogu li Splićani doći do stabilnosti. Svi bi se mogli zapitati zašto Karoglanova momčad igra tako promjenjivo ili zašto ne igra dobro. Zato i kažem da su favoriti za naslov po redu Dinamo, Rijeka i tek onda Hajduk. Ali, to što govorim u konačnici ne treba značiti ništa jer se u nekoliko utakmica sve može promijeniti. Recimo da svoje razmišljanje temeljim na sadašnjem stanju stvari - zaključio je razgovor iskusni stručnjak Ilija Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 22:33