GORAN MEHKEK Cropix
U IGRI BIO I HAJDUK

Dinamo je za siću mogao riješiti potencijalni problem, je li olako ‘pustio‘ dva važna igrača iz HNL-a?

Vrijeme će biti najbolji sudac bi li Dinamo napravio bolji posao da je ih kupio, pa makar imao gužvu u svlačionici
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. siječanj 2023. 09:11

Dinamo je prodao Mislava Oršića, a još neki igrači nisu daleko od izlaznih vrata. Jesu li Modri trebali kupiti Diona Drenu Belja i Laszla Kleinheislera iz Osijeka? Dvojac koji je napustio Gradski vrt otisnuo se prema inozemnim destinacijama, a Modrima bi se moglo dogoditi da baš na tim pozicijama ostanu s manjkom kvalitete.

Ante Čačić zastupa tezu kako nije dobro gomilati igrače u svlačionici jer samo oni koji igraju ili imaju vjeru da će dobiti šansu mogu biti natjecateljski disponirani, Modri se u prijelazom roku ponašaju suzdržano dok ne prodaju još pokoju zvijezdu, no što se tiče osječkog dvojca tada će biti prekasno. Ako sutra ode Bruno Petković, više ga neće moći zamijeniti Beljom. Mahne li na pozdrav Luka Ivanušec, sada ili na ljeto, Kleinheisler će već debelo igrati za Panathinaikos. Gotovo je, dvojica igrača koji su se povezivali s Modrima napustili su HNL, a vrijeme će biti najbolji sudac bi li Dinamo napravio bolji posao da je ih kupio, pa makar neko vrijeme imao gužvu u svlačionici.

image

Dion Drena Beljo i sportski direktor Augsburga Stefan Rauter

Privatna Arhiva

Do Kleinheislera je mogao lako doći, njemu je ugovor s Osijekom istjecao za šest mjeseci, te su ga prodali Panathinaikosu za 600.000 eura. To je novac koji hrvatskom prvaku ne bi bio nikakav problem, ali unatoč spoznajama kako je zanimljiv i Dinamu i Hajduku, s niti jedne od tih adresa službena ponuda nije stigla u Osijek.

Do Belje je Dinamu bilo teže, iako ga je htio. Maksimirski klub ponudio je 2,5 milijuna eura koje je Osijek odbio. Na Dravi nisu pokazali sklonost prepustiti ga HNL rivalu, jedini koji je upirao da završi u Zagrebu bio je njegov stric. Za mladog reprezentativnog napadača to bi bio najbolji mogući potez i najsigurniji put do uspjeha u karijeri. No, Dinamo se očito nije bio voljan previše cjenkati i ponuditi brojku koja "izuva iz cipela". Osijek je pristao na ponudu Augsburga koja je financijski bolja, premda nije bajna, a i draže mu je što ne ojačava suparnika iz Lige. Beljo je u četvrtak odletio privatnim zrakoplovom u Njemačku, u petak obavljao liječničke preglede.

image

Laslo Kleinheisler

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Osijek je prihvatio posao po kojem će mu Augsburg fiksno platiti tri milijuna eura, a na ime bonusa može zaraditi još četiri milijuna eura. Od toga su tri milijuna manje-više objektivan ulov, a četvrti vrlo težak cilj. Naime, tri milijuna eura bonusa odnose se na Beljine nastupe i ostanak Augsburga u Bundesligi, a četvrti će doći ukoliko izbore Europu. Kroz godine u kojima će nositi njihov dres. Zarađivat će oko milijun eura po sezoni, a jasno da i on ima bonuse. U Osijeku je primao 70-80 tisuća eura godišnje.

Augsburg se nalazi na 14. mjestu i nije daleko od zone ispadanja. Ovisno koliko nakupi bonusa valorizirat će se Osijekov posao, iako, dojam je, da je otišao u Dinamu i da su dobili postotak od sljedećeg transfera, možda bi na kraju uzeli i više. No, rivalstvo je to...

Beljo je zadovoljan, ali nalazi se pred velikim izazovom. Tek mu je 21 godina, pa ima vremena za sve... Na terenu nekad djeluje flegmatičan, a to u vrhunskom nogometu ne prolazi. Morat će pokazati i krvi i drskosti da bi uspio u Njemačkoj. Uz visinu i tehniku koje ima.

Prvak na "devetki" ima Brunu Petkovića i Josip Drmića. To može odigrati i Azerbajdžanac Mahir Emreli, kojeg su od dolaska na Maksimir često mučila leđa, pa je pitanje što će biti s time. No, transfer Petkovića značio bi da im treba još jedna središnja špica. Pogotovo kad se zna kakva su Drmićeva koljena. Beljo je bio najbolje što se nudilo u HNL-u. Taj je vlak otišao, dakle, morat će gledati preko granice.

Nogometaši Dinama vratili su se iz Rovinja s priprema, te su u petak i subotu dobili slobodne dane. Modri su obavili glavninu posla uoči sezone, a u utorak imaju prijateljsku utakmicu sa slovenskim Bravom.

Osim što je prodan Mislav Oršić, svi ključni ljudi od jesenas su i dalje na broju. Drugo je pitanje kakav će biti kadar do kraja prijelaznog roka jer dosta je priča oko pojedinih modrih igrača, pogotovo reprezentativaca.

No, neke stvari će se rješavati možda i nakon što se nastavi HNL, pa će siječanj biti zanimljiv u Maksimiru. Kao i mjeseci koji dolaze iz drugih razloga... (da)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:35