MARIN FRANOV Cropix
OSIJEKOV MVP

‘Dinamu sam zahvalan, ali morao sam ići dalje. Dvoboj na Maksimiru? Bit ću motiviraniji od ostalih‘

Najbolji igrač Osijeka kaže da im mladost ne smije biti izgovor za previše oscilacija
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 27. listopad 2024. 10:37

Marko Soldo ljetos je u Osijekovu svlačionicu ušao tiho i bez pompe, kao potencijal za budućnost, a četiri mjeseca kasnije o njemu se govori kao jednoj od rijetkih svijetlih točaka ove, zasad, vrlo siromašne klupske sezone.

Bivši igrač Dinama, u kojem je upisao samo jedan seniorski nastup, ne samo da je ugrabio mjesto u udarnih 11, već je izrastao i u Osijekova prvog strijelca (5 golova) i asistenta (3). Ukratko, MVP Osijeka, koji je ovaj tjedan u Velikoj, u Kupu protiv požeške Slavonije, zabio za prolazak u četvrtfinale i tako spriječio veliku blamažu.

- Mlada smo momčad, ali to nam ne smije biti izgovor za previše oscilacija. Jednostavno, moramo naći balans između padova i uspona, da imamo konstantu dobre igre. Nakon što smo ljetos izgubili kostur momčadi, trebalo je vremena da se presložimo, ali mislim da ćemo do kraja godine biti sve bolji, a onda se u zimu posložiti baš onako kako treba - osvrnuo se uskoro 21-godišnji Soldo na aktualni trenutak momčadi, dok je za sebe kazao kako je zadovoljan s formom, iako je svjestan da "ima još mnogo stvari koje moram popraviti, jer mislim da mogu još puno više napredovati".

Iza vas su već dvije prvoligaške sezone na posudbama u Šibeniku i Gorici. Prošlo je kroz njegovu karijeru i nekoliko trenera, a nas zanima što vam je donio Federico Coppitelli, koji vas je gurnuo bliže suparničkom golu?

- Ukazao mi je na neke detalje koje dosad nisam vidio, što je i normalno, s obzirom na moju mladost. U svakom slučaju, ovo je dobro iskustvo, koje će mi puno značiti za karijeru. Kad je riječ o poziciji, tu je došlo do promjene. Sportski direktor Jose Boto rekao mi je da me dovode kao zadnjeg veznog, u kombinaciji s Darkom Nejašmićem, no trener me više vidi kao prednjeg veznog, što sam igrao i kod Dinka Jeličića u Gorici. Neki treneri više vole imati energiju i agresiju prema naprijed, a ja to imam, i mislim da se dobro snalazim, što je rezultat rada, ali i proučavanja te pozicije - rekao je Soldo i pojasnio.

- Nema tu puno filozofije ili izgovora, morate se prilagoditi situaciji. Pregledao sam dosta videa o tome kako se kreću prednji vezni, kako pronalaze prostor, pri čemu dosta analiziram i svoju igru te tražim prostor za napredak, kako da se bolje pozicioniram... - otkriva mladić.

image
MARIN FRANOV Cropix

Vašu zrelosti i studioznost u građenju karijere pokazuje i to što ste u rad uključili tim stručnjaka?

- Uz ljude iz kluba, imam i dvoje suradnika s kojima analiziram svoju igru. Mislim da je to danas nužno, i zato privatno sa stručnjacima radim na sebi, od mentalne strane, preko fizičke i tehničke, do nutricionističke i analitičke. Ništa se ne smije prepustiti slučaju, a posebno pazim na tri zlatna pravila za profesionalnog sportaša - trening, odmor i prehrana. Planiram igrati nogomet sve dok me tijelo bude služilo, i radim na tome da to traje što duže i da bude što bolje i učinkovitije - istaknuo je mladić.

S obzirom na godine, na terenu vas odlikuju neuobičajena staloženost i mirnoća, čak i u nepovoljnim situacijama?

- Dosta radim sa svojim trenerom za mentalnu pripremu, i pripremam se cijeli tjedan da bih za utakmicu bio na najvišoj mogućoj razini. Greške su u nogometu normalne, ali onda nema pognute glave i razmišljanja o tome, jer to vodi u novu grešku. Meni je sljedeća lopta najbitnija, i tu situaciju moram iskoristiti najbolje moguće, pa se onda na to fokusiram i tako funkcioniram tijekom utakmice. Naravno, u utakmici postoje stvari koje nisu pod mojom kontrolom, ali na one koje jesu, maksimalno utječem - kazao je Osijekov veznjak.

Nogomet je prvi put zaigrao u Čitluk Selu, potom je prešao u Međugorje, pa u Široki Brijeg, gdje mu je jedan od trenera bio i bivši napadač Osijeka Stanko Bubalo, s kojim je i danas u dobrim odnosima. Zanimljivo je da ste u Širokom u U17 momčadi igrao na poziciji "desetke", i u tom razdoblju karijere upisao 16 golova i osam asistencija u 41 utakmici prvenstva BiH.

- To me još nitko nije pitao, ali da, u Širokom sam igrao na "desetki", imao sam punu slobodu, i to mi je jako odgovaralo. Oduvijek sam mogao puno trčati, a treneri su mi govorili da trčim u dubinu, i to je ostalo dio mene, pa sada vidim taj prostor i tamo ulazim - veli mladić o dijelu karijere koji otkriva da sadašnja učinkovitost nije slučajna.

Uostalom, Dinamo vas je i doveo kao "desetku", zar ne?

- U Dinamo me pozvao Zdravko Mamić, i na tome sam mu zahvalan. Došao sam kao "desetka", ali to je bila zlatna generacija 2003. godište, i bio sam praktički jedanaesti od deset veznih igrača, nisam mogao biti ni blizu juniora I, pa su me stavili u juniore II. Kod trenera Zlatka Bašića igrao sam "desetku", ali kada sam došao u juniore I, gdje je za tu poziciju bila veća konkurencija, trener Jozo Bandić me, nakon obavljenih testiranja, u kojima sam pokazao najbolje aerobne rezultate, počeo stavljati na zadnjeg veznog, i tu sam ostao. Rekao bih da je to usmjerilo moju karijeru, jer sam dobio priliku naučiti defenzivna pravila, koja dotad nisam razumio, tako da sada mogu igrati obje pozicije - kazao je o svojem nogometnom razvoju "jedanaesti vezni juniora Dinama", ali danas jedan od rijetkih općenito iz te generacije koji igra prvoligaški nogomet.

image
MARIN FRANOV Cropix

I taj podatak puno govori o vama?

- Uvijek sam vjerovao u sebe i bio siguran u to što radim, kao što vjerujem da ću u nogometu napraviti velike stvari, samo daj Bože zdravlja. Vjerujem u rad i da se radom može doći do visokih razina. Kod mene je talent možda i najmanja prednost. Kada bih prestao raditi sve što radim, brzo bi sve to splasnulo. Uvijek sam tražio da radim što više i što je moguće pametnije - istaknuo je Marko, koji, kaže, nema uzore, ali voli gledati Luku Modrića i Rodrija.

Prvi kontakt Boto je uspostavio u ožujku, ali tada niste bili zainteresirani. U siječnju ste e s Dinamom produžili ugovor do 2028. godine i mislili da će dobiti priliku u seniorskoj momčadi?

- Nakon što se promijenila uprava, rekli su da na mene trenutačno ne računaju. Dinamu sam zahvalan, jer mi je dao odlične temelje, ali shvatio sam da moram ići dalje, i tako je aktivirana opcija s Osijekom, koju smo ocijenili kao najboljom za moj nogometni razvoj, jer je Osijek velik i respektabilan klub s vrhunskim uvjetima za rad. Zaista sam u svakom pogledu sretan i zadovoljan što sam ovdje, jer ovo je iznimno prijateljska sredina - istaknuo je Soldo.

U nedjelju vas čeka povratak na Maksimir, u dresu Osijeka.

- Najlakše je igrati tzv. najteže utakmice, jer svi imaju veliku motivaciju. Siguran sam da ćemo biti na maksimumu, čak vjerujem da možemo do tri boda, iako se za to mora poklopiti mnogo toga, no vjerujem da imamo kvalitetu za trijumf na Maksimiru. Dinamo je svima uvijek poseban motiv, a meni i dodatno, kao moj bivši klub - poručio je najbolji igrač Osijeka.

- Nakon što se promijenila uprava, rekli su da na mene trenutačno ne računaju. Dinamu sam zahvalan, jer mi je dao odlične temelje, ali moram ići dalje, i tako je aktivirana opcija s Osijekom, koju smo ocijenili najboljom za nogometni razvoj jer je velik i respektabilan klub s vrhunskim uvjetima - istaknuo je Soldo. Privatno, pak, voli Bornu, s kojom se vjenčao u lipnju i za koju kaže da mu je najveća podrška, što i ne čudi jer riječ je o bivšoj tenisačici. Tako mu je bila podrška i pri odluci o dolasku u Osijek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. listopad 2024 10:38