Ljubo Puljić i Halil Altıntop

 Privatna arhiva
SENZACIONALAN TRANSFER

Dragulj odlazi iz Hrvatske, milijuni stižu, a iz kluba još uvijek šute?! ‘Tako smo se dogovorili...‘

Nije to sve, Osijek bi uskoro za stalno mogao napustiti još jedan nadareni mladić
Piše: Darko RužićObjavljeno: 01. lipanj 2023. 06:12

Lovci na talente su u Osijeku pronašli jednog za kojeg svi, ili barem većina, stručnjaci tvrde da se radi o mladcu pred kojim je sjajna nogometna budućnost. U pitanju je Ljubo Puljić, po igračkoj vokaciji srednji branič, stoper. Rođen je taj dragulj 31. svibnja 2007. godine u Vinkovcima. Prve je nogometne karijere ostvario u Cibaliji, a onda još u uzrasnoj igračkoj dobi početnika 2018. postao član Osijeka.

U prvoligašu s Drave su prepoznali o kako se darovitom igraču radi pa su s njim, odnosno kako propisi nalažu s njegovim roditeljima sklopili stipendijski ugovor. Neki će se zanijeti mišlju da je tako osiguran dugotrajniji ostanak ovog dječaka u Osijekovoj školi nogometa i nadali se kako će i dio profesionalne igračke karijere provesti u gradu na Dravi.

Pristojna odšteta

Međutim, odavno je već znano da su, uvjetno rečeno mali klubovi nemoćni kada se nađu u raskoraku vlastitih želja i potrebe za novčanim sredstvima za kojima uvijek vape ako se u igru ubaci netko od imućnijih i objektivno rezultatski uglednijih. A u slučaju Osijeka i njegovog rastanka s Puljićem se dogodilo baš to, sada kada je odluka koju su usuglasili on sam s roditeljima i njegovi agenti, menadžeri, da karijeru nastavi u Bayernu.

Službeni komentar nitko u Osijeku neće i ne želi dati.

- Tako smo se dogovorili. Iz našeg kluba nećemo ni potvrđivati transfer niti ga komentirati - izjavio je jedan od članova klupske press službe sa željom da mu ime i prezime ne spominjemo.

image

Ljubo Puljić

Privatna Arhiva

Dobro, dovoljno je rečeno. Puljića Osijek nije u mogućnosti zadržati. Radi se o maloljetniku koji će zajedno s roditeljima odseliti u Njemačku i slova propisa su tu jasna. Zbog vlastitog školovanja na to ima pravo. A oni koji su na njega bacili oko, koji su cijeli transfer pripremali u najvećoj tajnosti svoj su posao odradili kako treba. Sve do jučer, dok Ljubo nije navršio šesnaest godina nisu službeno potvrdili njegov odlazak. Tempirali su zaključivanje posla baš za taj dan, jučerašnji, Puljićev rođendanski.

Osijek će zauzvrat dobiti novčanu odštetu. Ukupno bi mu u blagajnu trebalo doseći oko tri milijuna eura. Veći dio odmah, uskoro, a onda preostali ukoliko budu u ugovoru Puljića i Bayerna sročeni uvjeti za stjecanje bonusa naknadno. U svakom slučaju gubitak i dobitak su poravnati, jer priznat će svatko da za tako mladog igrača ma koliko on u nastavku karijere napredovao i do koje razine kvalitete došao odšteta koja će pripasti Osijeku je ipak pristojna.

Malo je do jučer, dok vijest o Puljićevom vjerojatnom odlasku u Bayern, široj nogometnoj javnosti bilo o njemu poznato. Ali, sada se zna puno više. Kao rođeni Vinkovčanin potekao je u Cibaliji, ali i jako rano još kao igrač početnik 2018. godine došao u Osijek u kojem je nastupao i za početnike, pa pionire i naposljetku za kadete iako je već unatoč mladosti igrao i poneku utakmicu za bijelo-plave juniore.

Spominjao se i Dortmund

No, iz Osijeka će otići kao član njegove kadetske momčadi. Jednako je tako igrao i u uzrastu U-17 za reprezentaciju Hrvatske koja je nedavno bila sudionik EP u Mađarskoj iako je u tom trenutku bio dvije godine mlađi od svojih reprezentativnih suigrača. Skrenuo je tada pozornost na sebe, između ostalog, i činjenicom da je zabio gol Nizozemskoj te još jednom emisare brojnih velikih klubova koji su pozorno pratili EP U-17 podsjetio i uvjerio u raskoš talenta i vjerojatnost da će se vinuti u visine. Bayern je bio najbrži iako se posljednjih mjeseci spominjao interes za njegov angažman Borussije Dortmund, Juventusa pa i Barcelone. Razvidno, obitelj Puljić je presudila odlukom da Ljubo nastavi karijeru u Njemačkoj, u njenom najuglednijem i najtrofejnijem klubu. To su za sada činjenice, bar one poznate. Na sve drugo treba pričekati i bez ikakve ljutnje Ljubi poželjeti sreću i uspjeh u karijeri.

Priprema se otkup Levaka

Druga je strana priče što je Osijek, i ne samo on, u nemogućnosti zadržati svoje najveće talente ako se u igru ubaci netko tko može dati, platiti više. U ostalom, ima jako puno sličnih situacija, a jedna je, opet, vezana uz Osijek. Naime, minule je zime još jedan jako nadareni mladac iz njegove Škole nogometa otišao. Za sada privremeno. Sergej Levak je u pitanju, ali njega je put odveo u Romu i to kao ustupljenog igrača. Vijesti koje stižu iz Italije najavljuju da se tamo priprema otkup Levaka, ali službeno do grada na Dravi, do njegovog prvoligaša još ništa nije došlo. Roma se ugovorom koji je potpisala s Osijekom mora očitovati do konca lipnja, a do tada ipak ima još nešto vremena. I još nešto, jednako vrijedi i za Puljića i Levaka, definitivno je još jednom potvrđeno kako Škola nogometa u Gradskom vrtu, a koja će kao i sve sastavnice prvoligaša s Drave uskoro s djelovanjem nastaviti u idealnim uvjetima novoizgrađene Opus arene na Pampasu, radi izvrsno i proizvodi brojne igrače za klupsku budućnost. A, eto i za druge koji pomno prate što se to “izliježe” u Osijekovom inkubatoru.

Najveći transferi U-17 igrača iz Hrvatske

1. Tin Jedvaj (17) Dinamo - Roma 5,00 mil. €

2. Roko Šimić (17) Lokomotiva - RB Salzburg 4,00 mil. €

3. Ljubo Puljić (16) Osijek - Bayern 3,00 mil. €

Matej Delač (17) Inter Zaprešić - Chelsea 3,00 mil. €

5. Lovro Zvonarek (17) S. Belupo - Bayern 1,80 mil. €

Linker
19. travanj 2024 19:00