RONALD GORSIC Cropix
POBJEDA U GENERALKI

Drama na pripremama: Strijelac Osijeka ostao bez dva zuba, Zekić ušao na teren smiriti drugu situaciju

Osiječani su s 2:0 pobijedili trećeplasiranu momčad mađarskog prvenstva Fehervar
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. siječanj 2024. 16:41

Generalka je uspjela! Na kraju priprema Osijek je trećeplasiranu momčad mađarskog prvenstva Fehervar izdominirao i igrom i rezultatom koji je mogao biti samo još izraženiji od konačnih 2:0.

Sakrili su Bijelo-plavi loptu protivniku od početka, dobro kombinirali. Očekivano, navikli smo već, jer je Fehervar čest sparing partner Osijeka na pripremama, mađarska momčad igrala je tvrdo, agresivno, na trenutke i više od toga. Počelo je šansom Bukvića u 16. minuti koji je nakon solo akcije pronašao prostor za šut koji je završio u rukama vratara. Momčadski duh došao je do izražaja kada je Szabo bezobrazno i posve nepotrebno gurnuo Prekodravca nakon jednog prekršaja na što su prvo Nejašmić pa Mkrtčjan, onda i svi ostali Osječani stali u obranu mladog suigrača. Trener Zoran Zekić morao je ući u teren da smiri situaciju. Iako... dobio je potvrdu dobre atmosfere.

U 26. Fehervar je imao najbolju šansu, loše dodavanje Mkrtčjana presjekao je Kastrati, izašao pred Malenicu, ali je pucao pored gola. Bijelo-plavi su dobro kombinirali do kaznenog prostora, a kako je vrijeme odmicalo, tako su dolazili u sve konkretnije šanse. U 41. minuti je sudac propustio dosuditi kazneni udarac za Osijek, a minutu kasnije vratar Fehervara dva puta je sjajno intervenirao u kratkom vremenu, prvo nakon udarca Omerovića, a onda i Lovrića.

U nastavku se slika na terenu ništa nije promijenila. Osijek je nastavio pritiskati i morao je prije ili kasnije slomiti otpor protivnika. U 67. Lovrić je pokušao izravno iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora, a njegov šut obranio Toth. U 69. Osijek je konačno naplatio silnu inicijativu. Nejašmić je odigrao sjajnu loptu za Omerovića između dvojice protivničkih braniča, ovaj se sjurio u kazneni prostor i pored protivničkog vratara poslao loptu u mrežu. Deset minuta kasnije bilo je 2:0. Pušić je gurnuo loptu u prostor Branšteteru, a ovaj zavrnuo u peterac gdje je spreman bio Mierez. Prvu šansu u drugom dijelu Fehervar je kreirao tek potkraj utakmice kada je Malenica obranio udarac Szabe.

Kasnije smo doznali kako je pobjeda došla s cijenom. Strijelcu Omeroviću u jednom duelu još u prvom poluvremenu izbijena su dva zuba.

- Veseli kada se pobijedi na kraju priprema, nismo zadovoljni samo rezultatom nego i igrom. Nadam se samo da će s Omerovićem sve biti dobro jer nažalost imao je nezgodu i u jednom duelu ostao bez dva zuba. Sretni smo da se nitko drugi nije ozlijedio i da osim Fućka nemamo ozlijeđenih igrača i spremni dočekujemo nastavak prvenstva - kazao je Osijekov pomoćni trener Ivo Smoje.

Bijelo-plavi zadovoljni mogu napustiti Novigrad.

- Jedno su utakmice u pripremama, drugo što nam slijedi. Ne smijemo se zavaravati rezultatom, ali ono što treba cijeniti i vrednovati jest što smo na utakmici pokazali ono što radimo na treninzima i to nam daje vjeru da ćemo tako i nastaviti - dodao je Smoje.

Za provjeru Osječana koja je igrana u terminu matineje (10.30 sati) protiv makedonskog prvoligaša Gjorče Petrova teško se međutim može reći da je ispunila svrhu. Zekić je na travnjak poslao mlade snage pojačane s nekoliko iskusnijih prvotimaca, a završilo je kako je i počelo - 0:0.

Još u petak se vagalo hoće li se utakmice posljednjeg dana boravka Bijelo-plavih u Istri zbog lošeg vremena uopće odigrati. Zasjalo je u subotu sunce, ali su zbog jake bure i temperature blizu nuli uvjeti za igru svejedno bili iznimno teški. U takvim okolnostima bilo je jasno kako je teško nešto očekivati. Prvo poluvrijeme prošlo je prilično nezanimljivo, bez da je neka momčad ozbiljnije zaprijetila. Nakon dvadesetak minuta Brlek je na sredini terena pokupio loše ispucavanje golmana makedonske momčadi, proslijedio loptu Zahiroviću, no udarac mladog napadača nije bio prijetnja po protivničkog vratara. I to je otprilike bilo sve vrijedno spomena prije nego što su se igrači obje momčadi požurili ugrijati u svlačionicu.

U nastavku su se nogometaši obje momčadi borili s vjetrom pa je nogometa bilo malo. Osijek je nastavio s dominacijom, no teško je stvarao situacije iz kojih bi to i naplatio. U 68. nakon ubacivanja Babića opet Zahirović tuče, a na odbijenu loptu nakon obrane makedonskog vratara malo kasni Matković. U posljednjim minutama Babić je odlično proigrao Matkovića, izbacio ga u situaciju jedan na jedan, ali njegov je udarac bio neprecizan pa je utakmica završila bez golova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 17:52