VLADO KOS Cropix
NAKON SLAVLJA U OSIJEKU

Dva su igrača najveći dobitnici Hajdukove pobjede, ali vidjeti jesu li ‘Bijeli‘ sposobni pobjeđivati u kontinuitetu

Vidjet ćemo kako će Bijeli reagirati protiv Slaven Belupa koji će im biti veliki izazov
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. ožujak 2023. 07:14

Hajduk je u Gradskom vrtu imao 36 posto posjeda lopte protiv momčadi koji je ovog proljeća najslabija momčad lige. Međutim, Hajduk je uvjerljivo pobijedio, a Osijek sa 64 posto posjeda nije stvorio šansu za gol. I na kraju može biti sretan što je izgubio samo s 2:0...

Ivan Leko je najavljujući na svojoj promociji kakav Hajduk želi gledati na terenu jasno istaknuo kako je dominacija i posjed lopte jedan od njegovih prioriteta. Od kojeg je očito barem privremeno primoran odustati nakon što Hajduk u sedam kola pretrpio četiri poraza uz 15 primljenih golova. I zato se okrenuo pragmatičnoj taktici, koji su često primjenjivali i njegovi prethodnici na klupi Hajduka. Pustiš suparnika da vodi igru, te čekaš svoje trenutke. U Osijeku je takva taktika rezultirala najmirnijom Hajdukovom utakmicom ovog proljeća popraćenom s pobjedom koja mu je s vrata skinula svaku neizvjesnost u bori za drugo mjesto. I to je golemi dobitak za Leku i Hajduk nakon svega što je ovog proljeća proživljavao...

image
VLADO KOS Cropix

Yassine Benrahou i Filip Krovinović pojedinačno su najveći dobitnici utakmice u Osijeku. Benrahou je prvi put zaigrao u udarnoj postavi, na očito svojoj najboljoj poziciji desetke ili povučenog napadača. Izborio je penal, centrirao za drugi Hajdukov gol, te u nekoliko akcija pokazao da ima itekako plemenitu ljevicu. Benrahou očito teško može egzistirati u nogometu s puno trke i okomitosti, ali kad Hajduk igra "pametno" onda svojom sposobnosti djelovanja u opasnoj suparničkoj zoni očito može praviti razliku.

Krovinović je često bio meta mojih kritika, jer je igrajući kao ofenzivni veznjak u 24 kola polučio gol i tri asistencije, što je daleko od učinka koji traži takva pozicija. I što je više nego dovoljno velik uzorak da konstatiramo kako Krovinović nije desetka. Povukao ga je Leko u Gradskom vrtu na poziciju zadnjeg veznog, a Krovinović mu je uzvratio s najboljom igrom ovog proljeća. Napunio je teren s puno trke, dobio čak osam od 12 duela, tri puta oduzeo loptu suparniku, tri puta je presjekao, nitko ga nije predriblao. Usput je stigao uputiti i dvije ključne lopte.

Naravno, Benrahou i Krovinović su previše iskusni igrači da ne bi bili svjesni da takve igre moraju pružati u kontinuitetu žele li Hajduku pružiti standarde koje treba momčad koja napada vrh tablice. Leko ih s njihovih novih pozicija sigurno neće samo tako maknuti.

Nakon što je Hajduk deset dana ranije i u Kupu na sličan način pobijedio Osijek (2:1) pisali smo da ovako slabi Osijek teško može biti pravi pokazatelj Hajdukovih mogućnosti. I sada to možemo ponoviti. Osijek je promijenio trenera, Perković je promijenio dosta toga na terenu, ali i dalje je to momčad koja nema brzinu i dubinu u igri, a nema ni potrebnu kombinatoriku s kojom bi suparnika dovodila u teške situacije. Bod koji je Osijek uzeo u Maksimiru bio je puno više splet pregršt sretnih okolnosti, a manje dobre igre. Protiv Hajduka Osijek je ostao bez sreće, a igru nije popravio.

Zato će za Splićane već subotnji ogled protiv Slaven Belupa biti veliki izazov. Momčad iz Koprivnice na Poljudu će se postaviti slično kao i Hajduk u Gradskom vrtu. Pustit će Hajduku posjed, a priliku tražiti u kontrama preko brzanaca Hoxhe i Crnca, mladih igrača koji mogu unerediti svaku obranu u ligi.

Vidjet ćemo kako će "novi" Hajduk reagirati u takvoj utakmici...



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

"Oni ne igraju nogomet, potrošili su veliki novac i 2-3 godine radili uzaludan posao." Tim je riječima Ilija Lončarević u podcastu ‘VAR soba‘ komentirao situaciju u kojoj se Osijek trenutno nalazi. Hoće li slavonski klub zadržati mjesto koje vodi u Europu? Hoće li odnos između Darija Šimića i Ante Čačića narušiti odnose u svlačionici? Je li Hajduk izašao iz krize? Kako će se rasplesti borba za opstanak? Odgovore na ta i druga pitanja potražite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:33