Luks like Grnja, Nikola Patković, osijek, kviz

 NK Osijek
BIJELO-PLAVI PUB KVIZ

Ekipu ‘Luks like a Grnja‘ mogao je zaustaviti samo Miha, ali s ‘enciklopedijom‘ bi to već bilo varanje...

Okončano je premijerno izdanje koje se posljednjih deset tjedana održavalo u podnožju novog osječkog stadiona
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. studeni 2023. 09:10

Kako se zvao kanadski nogometaš koji je odigrao jednu utakmicu za Osijek? Kojih šest trenera je vodilo i Osijek i Cibaliju, odnosno Dinamo kako se u jednom dijelu svoje povijesti zvao vinkovački klub? Tko je strijelac prvog europskog gola za Bijelo-plave? Koji igrač je zabio “zlatni gol” za pobjedu protiv Mosora iz Žrnovnice u šesnaestini finala Kupa u sezoni 1998./99.? S kime su Bijelo-plavi igrali u skupini Intertoto kupa u ljeto 1990.? Kojih je šest nogometaša u karijeri igralo za čak osam hrvatskih prvoligaša? I tako je bilo svaki ponedjeljak posljednjih deset tjedana na prvom izdanju Bijelo-plavog pub kviza koji je osvojila ekipa Luks like a Grnja.

Autor kviza Jakov Rimac nije olakšao sudionicima. Kroz 30 pitanja u svakom kolu s temama Osijeka, HNL-a i reprezentacije, u Opus caffeu, lokalu u podnožju Opus Arene, znanje je pokazalo, prisjetilo se zaboravljenog ili naučilo nešto novo 16 četveročlanih ekipa od kojih je deset bilo standardno u dolascima.

Ime u čast legendi bijelo-plavih

A najbolja je bila ekipa s višedesetljetnim stažom na tribinama, okupljena pod imenom Luks like a Grnja, koja je osvojila 98 od mogućih 100 bodova, odnosno maksimalnih 80 bodova nakon što su se brisala dva najslabija rezultata. Oko imena ekipe nije se puno dvojilo, čim je sjeo pravi prijedlog, jednoglasno je prihvaćen. Luks like a Grnja izvedeno je, naime, iz imena legendi bijelo-plavih, Ivana Lukačevića i Ivice Grnje. Prvake je okupio novinar Osječke televizije Mladen Kovačević koji se zbog poslovnih obveza morao povući već nakon tri kola.

- Vjerojatno bi nam samo Miha (Mario Mihić, nap. a.) mogao stati na kraj, ali “enciklopediji” smo zabranili sudjelovanje jer bi to prešlo u sferu varanja. Iako sam zbog studijske emisije napustio ekipu već nakon tri kola, drago mi je da je prvo mjesto uzela ekipa Luks like a Grnja. Ne samo zato što je smatram svojom, već i zato što je svojim imenom odala hommage najboljem tandemu u povijesti Osijeka - kaže Kovačević.

Jezgru koja je izvukla kviz do kraja činili su novinar Jutarnjeg lista Nikola Patković, potom bivši novinar Jutarnjeg lista, a danas predavač na Akademiji za umjetnost i kulturu Tomislav Levak te dopisnik Sportskih novosti Gradimir Đukarić. Dio pobjedničke ekipe je u dva izdanja kviza bio i Tomislav Buljubašić, između ostalog idejni tvorac portala Bijelo-plavi i autor dviju knjiga o povijesti osječkog nogometa, a kasnije se priključio i Igor Dubravčić, profesor tjelesne kulture i bivši nogometni trener.

- Kao velikom navijaču NK Osijek iznimna mi je čast da je baš naša ekipa osvojila povijesni prvi Bijelo-plavi kviz na novom stadionu, i to u jakoj konkurenciji. Kada već našem najdražem klubu trenutačno ne ide baš onako kako bismo mi željeli, eto barem male utjehe - kazao je Levak.

Neka i Osijek osvoji 80 bodova

- Veliki sam fan kvizova, a kako ne propuštam ništa što je povezano uz “bijelo-plavo”, ponedjeljak je postao moj novi “nogometni dan”. Uživao sam u nadmetanju s legama s tribine, a podosta sam i naučio. Posebno mi je drago što su se kroz našu ekipu Luks i Grnja još jednom pokazali kao pobjednici, a svima nam ostaje nada da i njihovi nasljednici na travnjaku mogu to uskoro postati. Ne bismo se ljutili da jednog dana u HNL-u osvoje 80 bodova koliko smo mi ostvarili na kvizu - dodao je Patković.

Drugo mjesto osvojila je ekipa pod nazivom Povratak Pala Fischera, a treće 100 piva. Kviz je organizirao Klub navijača Bijelo-plavi, a novo izdanje kviza najavljeno je za proljeće.

Linker
20. svibanj 2024 17:17