NK OSIJEK
NAJMODERNIJI U HRVATSKOJ

Ekskluzivno: Doznajemo kako će se zvati novi stadion Osijeka! Radovi su gotovi, pogledajte kako sad izgleda

Novi dom bijelo-plavih do kraja tjedna dobit će i uporabnu dozvolu
Piše: Gradimir Đukarić, Nikola PatkovićObjavljeno: 22. ožujak 2023. 14:38

Slatkom iščekivanju je došao kraj - stadion na Pampasu do kraja tjedna dobit će uporabnu dozvolu! Dakle, s tehničke strane impresivno nogometno zdanje na obali Drave je završeno. Preostalo je još pričekati pet do osam tjedana, odnosno period između početka i konca svibnja, koliko će prirodnoj travi trebati da se "uhvati" na glavnom terenu i utakmice će se moći igrati na Opus areni. Tako će, kako neslužbeno doznajemo, najmoderniji stadion u Hrvatskoj nositi ime u idućih desetak godina. Riječ je, inače, o tvrtki u vlasništvu glavnog klupskog sponzora.

Dobili smo priliku iz prve ruke se uvjeriti kako napreduju radovi u "nogometnom gradu" čiji je završetak ove sezone označen kao klupski prioritet broj jedan, a čija je izgradnja klub koštala 65 milijuna eura.

- Kompleks koji se prostire na nešto više od 15 hektara možemo podijeliti u dvije cjeline - kamp koji se sastoji od sedam terena od kojih je jedan hibridni, odnosno identičan glavnom terenu, tri prirodna i tri umjetna travnjaka. Ispod 20.000 četvornih metara krova nalazi se se 13.005 sjedalica - kazao je nadzorni inženjer Hrvoje Sučić.

Video: Nikola Patković

Na samom stadionu preostali su još samo detalji. Ograda u sektoru predviđenom za goste je postavljena, ugađaju se rasvjetna tijela i zvučnici te više od stotinu kamera koje će snimati svaki segment kompleksa, LED rasvjeta kojom je obavijena vanjska fasada se testira dok se istovremeno radi na uređenju interijera. Bijelo-plavi će, dakle, odigrati još svega četiri utakmice (Lokomotiva, Istra, Dinamo i Rijeka) na Gradskom vrtu prije nego što se presele na novi stadion koji će imati najvišu, četvrtu kategoriju UEFA-a.

image


VLADO KOS Cropix
image
VLADO KOS Cropix
image



VLADO KOS Cropix
image



VLADO KOS Cropix
image





VLADO KOS Cropix

Prema kategorizaciji jedina razlika između Pampasa i najboljih europskih stadiona bit će samo u broju sjedalica. A koje će na Osijekovom stadionu biti specifične. Naime, na novom stadionu Osijeka postavljene su tzv. "antivandal" sjedalice za koje proizvođač garantira kako se ne mogu niti slomiti niti zapaliti. Istovremeno se radi na trening kampu na kojem će tri od sedam terena imati tribine (dvije će biti kapaciteta 108, a jedna kapaciteta 204 mjesta). Ušli smo i u unutrašnjost i dobili priliku zaviriti u kutke u kojima će već na ljeto sve biti "živo".

U prizemlju se nalaze svlačionice za Bijelo-plave i gostujuću momčad a koje će se razlikovati u tome što će nogometaši Osijeka u sklopu svoga prostora imati veliku dvoranu za zagrijavanje. Na najnižoj etaži bit će i prostor za medije koji će se sastojati od press sale i radnog prostora, prostorije za mlađe kategorije... Na prvom katu je veliki restoran s više od 200 stolica, fitness sala i kuhinja, kat iznad sky boxevi te 13 dvokrevetnih soba za igrače, a na posljednjoj etaži 90 mjesta za novinare (34 na otvorenom i 56 mjesta u zatvorenom)...

image



VLADO KOS Cropix
image
VLADO KOS Cropix
image



VLADO KOS Cropix
image
VLADO KOS Cropix
image
VLADO KOS Cropix
image
VLADO KOS Cropix

Preostalo je tek da priroda odradi svoje kako bi se na novom stadionu mogle igrati utakmice.

- Nedavno je završeno šivanje trave posebnom tehnologijom što svrstava ovaj travnjak među najbolje na svijetu. Takav travanjak možete recimo naći na Santiago Bernabeu, Parku prinčeva, brazilskoj Marakani... Trenutno smo u fazi sijanja prirodne trave tako da će teren uskoro biti gotov. Tim činom i testiranjem vanjske LED fasade zavšeni su kompletni radovi na ovom zahtjevnom projektu... Stadion je tehnički gotov, ostalo je sve na biologiji, za pet do osam tjedana nakon sijanja prirodne trave podloga će biti potpuno spremna da se na njoj mogu igrati utakmice - dodaje Sučić.

Prodaja ulaznice tek će početi za nekoliko mjeseci, ali 140 mjesta već ima svoje vlasnike. Od svih drugih stadiona u Hrvatskoj stadion na Pampasu, odnosno Opus arena, razlikovat će se po komforu, po tome što će biti jedini u potpunosti natkriven, ali i po tome što će podno svoga krova imati i luksuzne izdvojene prostore koji su uobičajeni na najboljim europskim stadionima, a koji su u HNL-u novosti. Svih osam od devet sky boxeva (predsjednički naime nije bio u prodaji) rasprodano je u rekordnom roku i to na period od tri godine. Interes za najskupljim mjestima je, doznajemo, bio takav da bi se rasprodalo i 20 sky boxeva da ih toliko ima na stadionu!? Rađeni su, inače, u dvije varijante, onaj od 56 četvornih metara imat će 20 sjedećih mjesta, dok će manji sky boxovi površine 30 četvornih metara primati deset gledatelja.

Nogometaši Osijeka u srijedu poslijepodne su, na proputovanju do Mađarske gdje će imati mini pripreme u prvenstvenoj stanci, obišli stadion na kojem će igrati od iduće sezone, dok će klupske službe na novo zdanje ući nešto ranije.

- Preseljenje ovisi o puno faktora, od banalnih poput opremanja stadiona namještajem, ali mi smo veliki optimisti i ja se nadam kako će se to dogoditi do kraja travnja, najkasnije početkom svibnja. Momčad sezonu sigurno završava na Gradskom vrtu, iz operativnih razloga puno jednostavnije je da kompletna momčad i prateće službe ostanu ondje i da se onda u miru presele na novi stadion - otkrio je klupski direktor Vladimir Čohar.

Još uvijek nije odlučeno kako će izgledati službeni čin otvaranja stadiona, no izvjesno je kako će prije prve službene utakmice nogometaši Osijeka osjetiti novo zdanje u prijateljskoj utakmici.

- Ako bude utakmica bit će utakmica NK Osijeka protiv nekoga, a vlasnik će odlučiti o samim detaljima. Koncem lipnja ili početkom srpnja sigurno bi bilo mudro organizirati neku utakmicu i onda službeno otvoriti stadion - kazao je Čohar.

Opus Global Grupa u prva tri kvartala 2022. zaradila 35,5 milijuna eura

Uporabna dozvola za novi stadion NK Osijeka trebala bi doći do kraja ovoga tjedna. Sitno se broji do konačnog završetka izgradnje, opremanja i namještanja novog stadiona i nogometnog kampa na Pampasu. Pet godina od početka radova Osijek se može ponositi činjenicom da je postao prvi grad u Hrvatskoj koji je nakon praktički 45 godina dobio novi stadion vrhunske, UEFA IV, kategorije.

Hrvatska se, pak, može crvenjeti činjenicom da je u dulje od 30 godina neovisnosti svoj prvi pravi stadion dobila zahvaljujući novcu mađarskih ulagača, štoviše u vrlo velikoj mjeri same mađarske Vlade. Čak 65 milijuna eura vrijedan je projekt kojim je Osijek dobio stadion kapaciteta 13.005 sjedećih mjesta na četiri potpuno natkrivene tribine sa svim modernim standardima najboljih svjetskih stadiona.

Samo unazad godinu dana uloženo je oko 30 milijuna eura. Tu je i čak sedam pomoćnih terena u sklopu nogometnog kampa. Završetak stadiona i kampa kulminacija je sedmogodišnjeg upravljanja klubom od strane mađarskih investitora predvođenih poduzetnikom Lörincom Meszarosem. Mađari su s Meszarosem u Osijek donijeli nevjerojatan kapital.

Ne čudi stoga i što će novi stadion nositi ime njegove tvrtke Opus Global Grupa. Premda nam to nije službeno potvrđeno, novi stadion trebao bi se, kako doznajemo, zvati Opus Arena. Riječ je o koncernu koji je, prema pisanju mađarskog Forbesa, u prva tri kvartala prošle godine ostvario dobit od 35,5 milijuna eura. (np)


65 milijuna eura klub je izdvojio za izgradnju stadiona i kampa

13.005 mjesta imat će Osijekov stadion

244 mjesta bit će za osobe s invaliditetom

454 mjesta bit će na VIP tribini

140 mjesta bit će ukupno u devet Sky boxeva

735 stolica je u gostujućem sektoru

90 mjesta za novinare

2 semafora svaki površine 41 četvornog metra nalaze se u stadionu

196 rasvjetnih tijela osvjetljavat će teren

13 dvokrevetnih soba za igrače nalazit će se unutar zapadne tribine

890 parkirnih mjesta nalazit će se u kompleksu

7 terena sadržavat će kamp

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 20:59