MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
PAKLENI NAPADAČ

Eksplodirao pa stao, ali ‘El Toro‘ je najavio nova vremena: ‘Nadoknadit ću sve golove koje sam propustio‘

Argentinski napadač bijelo-plave momčadi motivirano dočekuje početak nove sezone
Piše: Gradimir DjukaricObjavljeno: 29. lipanj 2022. 08:47

Na licu Ramona Miereza uvijek je razvučen osmijeh. A posljednjih je dana bio još širi, obitelj ga je obišla u Svetom Martinu na Muri, gdje se nogometaši Osijeka pripremaju posljednjih desetak dana. Vidjelo se na Argentincu koliko mu znači dolazak supruge i dvije kćerkice.

Kćer bolja od tate

Najmlađa, tek četiri mjeseca stara Lia Abigail, prava je "legica", u rubrici mjesto rođenja pisat će joj - Osijek, Hrvatska.

- Puno mi je značilo što mi je obitelj iskoristila naš slobodan dan i došla ovdje, da budemo malo zajedno, pogotovo u ovim trenucima kada su naporni treninzi i kada nemamo puno vremena za predah - otkriva nam Mierez.

Starija kćer Aixa hrvatski govori odlično. Doduše, i Mierez ga jako dobro razumije, a sve češće se i u govoru služi njime. Uostalom, nedavno se odvažio i usput, odlazeći put svlačionice nakon treninga, uzeo mikrofon i pred klupskim kamerama odradio kratki razgovor sa suigračem, Ukrajincem Jevhenom Čeberkom.

- Kćer u svakom slučaju puno bolje govori hrvatski od mene. Naučila ga je razgovarajući s djecom u vrtiću. I nas iznenadi kada vidimo koliko svaki dan napreduje i s kolikom brzinom usvaja jezik - ponosan je argentinski internacionalac.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Iza njega je sezona u kojoj je na svakoj utakmici "preorao" teren, ali u kojoj ga lopta nije nagradila za sav taj silan trud. Svega tri puta je u Prvoj HNL "El Toro nabio žrtve na svoje rogove", tek četiri puta u svim natjecanjima. I to nakon sjajne premijerne godine među Bijelo-plavima, u kojoj je golgeterski eksplodirao i s 22 postignuta gola bio najbolji strijelac Prve HNL i najefikasniji Argentinac u europskom nogometu nakon Lionela Messija, osvojio je pritom i Žutu majicu Sportskih novosti, a zbog čega u Osijeku nisu propustili priliku otkupiti ga od Alavesa za 2,5 milijuna eura, što je i najveći ulazni transfer u klupskoj povijesti.

U prvoj sezoni u Gradskom vrtu zabijao je gol nakon svakih 120 minuta koje je proveo na terenu, a u drugoj taj je prosjek pao na 606 minuta. Pokušavao je na sve načine okrenuti sreću, odbacio je broj 13 na dresu i uzeo trojku. Kasnije se vratio svome starom broju. Ono što danas sve zanima jest - kakvog Ramona možemo očekivati iduće sezone?

- Pripremam se da pružim najbolje od sebe na svakoj utakmici, baš kao što je i do sada bio slučaj. Puno sam radio na svemu, pogotovo na mentalnoj pripremi da budem mirniji i opušteniji. Nadam se kako ću u idućoj sezoni nadoknaditi golove koje sam propustio u prošloj. U ovu sezonu ulazim s puno većom željom i ambicijom da zabijam golove. Prošle sezone jednostavno se tako poklopilo. Svjestan sam da je nedostajala ta napadačka statistika - veli argentinski ofenzivac.

Mentalna priprema

Iskustvo, pak, govori kako je svaka druga sezona njegova. Uvijek nakon jedne slabe, slijedi dobra golgeterska godina za argentinskog napadača. Primjerice, nakon odlične sezone 2018./19. u kojoj je kao posuđeni igrač Alavesa nosio dres Istre (a zaključio ju je s devet postignutih HNL golova i pet asistencija), uslijedila je loša, također na posudbi, u Tenerifama (jedan gol), potom je zabilježena golgeterska eksplozija u Osijeku (22 prvenstvena pogotka), pa onda mršava prethodna sezona 2021./22. u kojoj je suparnicima zabio tek tri gola. Ako je po dosadašnjem iskustvu, sezona 2022./23. trebala bi biti Argentinčeva.

- Razmišljao sam o tome, iako, nije to nešto što me opterećuje. Miran sam po tome pitanju, želim u svakoj utakmici raditi najbolje što mogu za momčad, a golovi će sasvim sigurno doći - veli Mierez.

Prošle sezone dobio je puno, čak i previše "batina" od protivničkih igrača, no u puno situacija suci to nisu vidjeli. Proljetos je čak na utakmici protiv Hrvatskog dragovoljca u Kranjčevićevoj ulici, nakon udarca protivničkog igrača kopačkom u glavu, pretrpio potres mozga, zbog kojeg se kasnije uopće nije niti sjećao utakmice!? Ali, čak ni u toj situaciji glavni sudac utakmice Dario Kulušić nije vidio prekršaj u kaznenom prostoru, nego su mu za taj sporni detalj naknadno sugerirali iz VAR sobe!

- Sve je počelo sezonu ranije kada se počelo govoriti kako igram čvrsto. Istina, sudilo se malo prekršaja na meni, znalo je biti nekada i frustrirajuće, ali sam odlučio kako me to neće pokolebati, kako su to stvari na koje ne mogu utjecati. Od svoga načina igre neću odstupiti, nastavit ću raditi najbolje što mogu za momčad - kaže Mierez.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Konkurencija u napadu Osijeka je velika, a u svim analizama Ramon Mierez i Dion Drena Beljo označeni su kao dvojica koji će se morati "potući" za najisturenije mjesto u navali bijelo-plave momčadi. Osim ako Beljo u nekoj formaciji ne bude imao ulogu povučenijeg napadača, a o čemu je svojedobno trener Bjelica na početku priprema glasno razmišljao.

- Beljo je zaslužio biti ovdje i dobiti priliku, s obzirom na to kako je odigrao u Istri prošle sezone i naporno radio da sve ostvari. Svaka konkurencija uvijek dobro dođe jer onda moraš raditi još više da bi se dokazao i nametnuo. Svaki kvalitetan igrač ovu momčad može učiniti samo još boljom - kaže Argentinac.

Proklizala stajna noga

Naravno, morali smo ga pitati i za riječ-dvije o jedanaestercima s kojima se silno muči. Promijenio je način njihova izvođenja, ali rezultat je ostao isti. Pet puta za redom. U prijateljskoj utakmici protiv austrijskog četvrtoligaša Wolfsberga potkraj prošloga tjedna ni teren mu nije pomogao da stane na kraj crnoj seriji.

- Trener Bule sugerirao mi je da promijenim način izvođenja kaznenih udaraca. Osjećam se i sigurnije sada kada idem na jači udarac. Ne želim da mi to služi za alibi, ali u Austriji mi je stajna noga proklizala. Nastavit ću i dalje raditi da se poboljšam u tom segmentu igre i bit ću spreman kada trener od mene bude tražio da pucam jedanaesterce - veli Mierez.

Prošla sezona je zatvorena knjiga, Osijek je dugo vremena bio u egalu s Dinamom i posustao u završnici.

- Na prošlu sezonu se više ne treba osvrtati, bilo je što je bilo. Nova sezona je novi izazov, nova prilika. Ne treba gledati druge nego sebe, otežati ambicije svakom protivniku, a onda je na nama ako nam se ukaže prilika da je svakako pokušamo iskoristiti - zaključio je razgovor 25-godišnji Mierez.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:46