Rene Poms

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NA NOVOM ISPITU

Euforija ponovno trese Osijek, Poms progovorio i o povratku kojeg svi iščekuju: ‘Naravno da nam nedostaje‘

Bijelo-plavi u sljedećem kolu žele nastaviti seriju od četiri uzastopne prvenstvene pobjede
Piše: SNObjavljeno: 14. listopad 2022. 16:00

Piše: Gradimir Đukarić

Iza Osijeka je serija od šest prvenstvenih utakmica bez poraza i niz od četiri uzastopne pobjede, koje u Gradskom vrtu žele nastaviti i protiv Istre.

- Za mene je važno što se momčad nije opustila nakon ovih pobjeda već je i dalje gladna i želi još više rasti. Za mene kao trenera to su dobre vijesti i jako smo sretni što je pred nama novi izazov - rekao je u najavi utakmice trener Bijelo-plavih Rene Poms.

Nakon uvjerljive pobjede u Koprivnici u prošlom kolu (4:0) Poms je istaknuo da nije bio zadovoljan dijelovima utakmice, a s igračima je iskomunicirao i s čime to konkretno. Slaven Belupo nije kaznio rijetke Osijekove greške, ali netko drugi možda hoće.

- Za mene obrana uvijek počinje od napadača. Svi zajedno napadamo i branimo se, a ako govorimo o utakmici u Koprivnici mi smo imali problem u napadačkoj liniji jer tri napadača nisu dobro igrali obranu što nam je stvaralo probleme. Uža obrana je odradila korektan posao, bilo je nekih pojedinačnih pogrešaka, ali kroz treninge smo to analizirali i nemam dvojbe da ih protiv Istre nećemo ponavljati - kazao je trener Bijelo-plavih.

Osijek se u pravilu često muči s Istrom, uostalom u prvom krugu prvenstva Bijelo-plavi su se iz Pule vratili poraženi. Također, Istra je poražena na tek jednom od šest prvenstvenih gostovanja ove sezone. Sve to sugerira kako Bijelo-plave ne očekuje lagan posao.

- Sto posto sam siguran da smo spremni. Gledao sam momčad kroz tjedan i doista su u dobroj formi i kondiciji, atmosfera je na nevjerojatnoj razini, svi su maksimalno motivirani i potpuno fokusirani na utakmicu. Istra je uvijek zahtjevan suparnik pa nam je ovo prilika za revanš i to će nam biti dodatni motiv - dodao je šef struke u Gradskom vrtu.

image

Rene Poms

VLADO KOS Cropix

U posljednje dvije utakmice Rene Poms je na teren poslao identičnu startnu postavu, a s obzirom na ostvarene rezultate (4:1 protiv Lokomotive i 4:0 protiv Slavena Belupa) bit će iznenađenje bude li intervencija u momčadi. Međutim, trener bijelo-plavih prije posljednjeg treninga pred utakmicu protiv Istre još uvijek nije želio otvoriti karte. U konkurenciju mu se vratio Lončar, a izvan kadra su već dulje vrijeme ozlijeđeni Škorić, Lovrić i Cvijanović pa ima puno izbora.

- Imamo puno opcija i velik izvor igrača. Svi dobro rade, veliki bazen iz kojeg mogu birati, ali također moram respektirati momčad iza koje su dvije odlične utakmice. Naravno, nakon posljednjeg treninga ćemo dobiti još neke informacije i onda ćemo donijeti odluku s kojom ćemo momčadi krenuti - kazao je Poms.

Jedan od onih za koje možemo staviti "ruku u vatru" kako će se naći među starterima je Šime Gržan. Njegov status u momčadi bitno se promijenio nakon promjene na klupi, od igrača koji je bio ili na klupi ili izvan protokola postao je standardan na desnom boku. Šansu je itekako iskoristio.

- Vjerovao sam u sebe kad nisam igrao, vjerujem u sebe i sada. Prva sljedeća utakmica i prvi sljedeći trening su za mene najvažniji, pokušavam biti maksimalan na svakom treningu i mislim da mi se to vraća kroz utakmice - kazao je Gržan koji je u Gradski vrt stigao u ljeto prošle godine upravo iz Istre.

U odnosu na njegov boravak na Aldo Drosini (a odigrao je za momčad iz Pule nemalih 124 utakmice uz učinak od 20 golova i 11 asistencija) puno toga se promijenilo. Uostalom, danas su udarne igle Istre dvojica igrača koji su mu još do prije nekoliko mjeseci bili suigrači u Osijeku Erceg i Petković.

- Istra se dosta mijenja svake godine, dosta igrača dolazi i odlazi, ali trener je isti, igraju prepoznatljivo od noge do noge. Stvarno mislim da su dobro uigrani i da to prikazuju svojim rezultatima... Mi nismo opušteni nimalo jer se želimo potvrditi iz utakmice u utakmicu i dokazati da ovi rezultati nisu slučajnost. Ne zadovoljavamo se ovime što smo postigli, mislim da možemo napraviti još i više. Osijek pripada vrhu hrvatskog nogometa, a mi tu želimo biti duže vrijeme - poručio je Gržan.

Posljednji rezultati, a još više atraktivna prezentacija Pomsove momčadi, opet su "zapalili" navijače Osijeka, a protiv Istre se očekuju lijepo popunjene tribine Gradskog vrta na kojem Bijelo-plavi neće odigrati još puno utakmica. Još svega dvije prvenstvene u 2022., a ni u idućoj godini neće biti puno prilika za oproštaj od tribina na kojem su odrasle mnoge generacije navijača. Stadion na Pampasu naočigled raste u što se u četvrtak uvjerio i glavni klupski financijer Lőrinc Mészáros koji je obišao gradilište.

- Navijači su nam svakako jako važni, oni generiraju atmosferu na stadionu, a mislim da je momčad na to odgovorila dobrim rezultatima u posljednjim tjednima. Onime što su pokazali zaslužuju podršku s tribina, uvijek je ljepše kada vidiš da su navijači zadovoljni, da im se sviđa način igre, da su dobri rezultati… Sve je u ovom trenutku pozitivno i nadam se da će se pretočiti u lijepu posjetu i dobru utakmicu u kojoj ćemo tražiti novu pobjedu. To nam je cilj - poručio je Poms.

Škorićev povratak nećemo požurivati

Kapetan Mile Škorić već neko vrijeme radi odvojen od momčadi, a propustio je svih pet utakmica otkako je na klupi Rene Poms. Rekorder po broju nastupa za Bijelo-plave u eri HNL zbog ozljede leđa trenira individualno, a iz Gradskog vrta oprezni su oko najava datuma njegovog oporavka.

- Naravno da nam kapetan nedostaje i kako iščekujemo njegov povratak. Vidjet ćemo kako će se njegov oporavak razvijati u idućim danima i tjednima, ali nećemo požurivati njegov oporavak dok ne bude posve spreman - poručio je Poms.

Inače, Škorić je posljednju utakmicu odigrao još prije mjesec i pol dana kada je na poluvremenu derbija protiv Hajduka ostao u svlačionici.

Veliki respekt Osijeku trenera Gonzala Garcije

Piše: Robert Matteoni

Ujutro trening u kampu u Balama, potom ručak i onda duži put autobusom do istoka Hrvatske bio je plan rada Istre 1961 u petak. Gonzalo Garcia, od četvrtka 39-godišnjak, zadržao je istu ozbiljnost i poštovanje prema poslu i suparnicima. Urugvajac po rođenju, a Španjolac po roditeljima razvio je nogometnu doktrinu kroz mješavinu temperamenta Južnoamerikanca i stila europske igre koji se ukorijenio na iberijskom poluotoku. Naoko miran u vođenju, ali u nutrini gori, Garcia je u korijenu pravi sportsman. Pa kada govori o subotnjem suparniku, kojeg je u kolovozu njegova momčad svladala u Puli, zadržao je isti pristup.

- Govorio sam to i prije, kada je bio trener Bjelica, ponavljam sada kada je kolega Poms na klupi, a to je da Osijek ima odličan roster. Oni su jedna od najboljih momčadi lige i s te strane svjesni smo što nas čeka na njihovom stadionu. U naletu su, imaju četiri uzastopne pobjede, to sigurno podiže samopouzdanje momčadi i olakšava ulaz u utakmice.

image

Gonzalo Garcia

MIRKO FERLIN Cropix

U odnosu na prije više od dva mjeseca ovo je sasvim drugačiji Osijek. No, nije ni Istra ista?

- Oni su se maksimalno digli u formi. Snažni su, brzi u napadu, imaju i Belju kojeg jako dobro znamo kao opasnog napadača. Osijek je prije igrao više dugim loptama, dijagonalama tražio što brži dolazak u završnicu. Sada je to drugi pristup, spustili su loptu na zemlju, više kombiniraju i tako imaju više opcija kako napasti suparnika. Morat ćemo biti vrlo koncentrirani. No, točno je i to da smo i mi bitno drugačiji nego u kolovozu. To je i logično jer smo se putem kompletirali i uigravali.

Trener Zeleno-žutih u pravilu ne kuka za igračima koji su izvan kadra. Njegova je ideja da svaki igrač koji čeka priliku može biti vrijedna alternativa.

- Nas sada čeka velika serija utakmica u prvenstvu i Kupu te su nam potrebni svi igrači kojem imamo u rosteru. Moram reći da su momci vrlo profesionalno i motivirano odrađivali pripremni dio s obzirom da nismo igrali prošli vikend zbog odgode s Dinamom. Nije jednostavno za natjecateljski ritam kad imate takve pauze, ali trudili smo se kroz treninge te provjeru s Koprom držati tonus i dati priliku svim igračima da igraju. Svi su od reda zbilja bili kvalitetni u treningu i to me raduje.

Za Osijek je veliki problem desni bok. Požutjela su i suspendirana oba rješenja, i Hujber i Kadušić, a Lisica je kao prinudna alternativa za beka još uvijek u rehabilitacijskom procesu. Garcia u petak još nije bio na čistu kako posložiti taj bok. Je li jedno od rješenja možda Vinko Petković?

- Izostanak Hujbera i Kadušića jest hendikep jer obojica vrlo dobro odrađuju obveze po desnom boku. Provjeravali smo više alternativa i do utakmice ćemo definirati izbor. U svakom slučaju uvjeren sam da će svi igrači koji nastupe biti spremni za veliki izazov protiv jakog domaćina - zaključio je Gonzalo Garcia.

Hoće li trener Istre ovaj put morati odstupiti od svog 4-3-3 sustava teško je reći. On to nerado mijenja, ali moguće je da će učvrstiti blok s 4-2-3-1 i kroz zgusnutu sredinu limitirati razigravanje Osječana protiv kojih će Zeleno-žuti pokazati koji su trenutno realni dometi momčadi. Bod bi bio sigurno veliki pokazatelj napretka...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 18:56