Federico Coppitelli

 ANTE CIZMIC Cropix
KATASTROFALNI REZULTATI

Evo zašto Coppitelli neće dobiti otkaz u Osijeku. Sportski direktor ne želi priznati jednu stvar

"Kada se vratimo s reprezentativne stanke, imat ćemo pet utakmica i moramo početi osvajati bodove"
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. rujan 2024. 13:07

Otkako je HNL-a, Osijek nikada slabije nije ušao u sezonu. Svega jedan osvojeni bod u pet prvenstvenih kola od nedjelje je novi neslavni klupski rekord.

Čak i u sezoni 2013./14., kada su u posljednjoj utakmici Bijelo-plavi protiv Hrvatskog dragovoljca igrali za prvoligaški opstanak, ligaški start nakon pet kola bio im je bolji. Tada su osvojili tri boda... Sezonu kasnije, u kojoj su također u zadnjem prvenstvenom kolu protiv Slavena Belupa odlučivali o prvoligaškom statusu, Osječani su nakon pet kola imali četiri boda.

Da je dobro - nije. Za svaki proces treba vremena, a ovaj koji je započet u Opus Areni rezultatski nije gore mogao početi. Prilično bizarna situacija u sezoni u kojoj je prodano nikad više godišnjih pretplata.

Četiri poraza - od čega čak tri pred tribinama Opus Arene - i jedan remi mršavi je trenutni je prvenstveni skor Osijeka. Osvojen je jedan od mogućih 15 bodova!? Da nije bilo pobjede u Estoniji, čitav kolovoz bi prošao bez trijumfa. Debelo ispod očekivanja pred početak sezone u kojoj je kao jedini cilj postavljeno biti konkurentniji u odnosu na prethodnu. Planovi se zasad ne odvijaju po zamišljenom scenariju. Ni blizu. Štoviše, Osijek će u prvoj utakmici nakon reprezentativne stanke, protiv Slavena Belupa u Opus Areni, igrati derbi začelja! Bijelo-plave samo bolja gol-razlika - i to za jedan gol bolja gol razlika - dijeli od dna HNL-a.

Sedam utakmica bez pobjede

Istina, imao je Federico Coppitelli do sada dosta nesreće koja ga je koštala boljeg bodovnog salda i boljeg početka na klupi, odmah na početku sezone morao je odlaskom Ramona Miereza u hodu mijenjati koncepciju koju je spremao na pripremama, a na Poljudu je Osijeku presudio pogodak oko kojeg će sudačka komisija vijećati i sigurno imati što za reći nakon što Prpićev lakat u glavu Jakupovića, koji je prethodio golu, sudac Zebec nije vidio kao prekršaj.

image

Jose Boto

MARIN FRANOV Cropix

Međutim, to nikako ne može sakriti činjenicu kako Osijek u posljednjih nekoliko utakmica izgleda sve slabije, sve neuvjerljivije, bezopasnije, a ideja igre s kojom su Bijelo-plavi ušli u sezonu kao da je nestala. Ritam četvrtak - nedjelja za kojeg, neosporna je činjenica, nisu imali dovoljno dubok kadar, više ne može biti isprika jer veliki pad u igri je uslijedio tek nakon što je Osijek ispao iz Europe. A kako su Bijelo-plavi izgledali protiv Hajduka, dovoljno govori što su tek u 89. minuti utakmice prvi puta pucali u okvir protivničkih vrata. Premalo da bi se bilo čemu mogli nadati.

- To nam se ne smije događati, da uopće nismo bili opasni po njihov gol... - jedna rečenica Domagoja Bukvića najbolje je opisala kako je Osijek izgledao na Poljudu.

Coppitelliju ne može biti ugodno, mjesec dana i sedam utakmica (uz učinak od pet poraza i dva remija u tom negativnom nizu) je prošlo otkako je njegova momčad posljednji puta nekoga pobijedila. Naravno da bi se u takvim okolnostima trenerova budućnost propitkivala, ali njegov status zasad se ne dovodi u pitanje. Uostalom, ako mu već sada, odmah na početku sezone i nakon svega devet utakmica, padne glava, bilo bi to javno priznanje sportskog direktora Jose Bota kako je gadno pogriješio u odabiru šefa struke.

Jakupović igrao prije nego je trenirao

Ali i bez toga, u Osijeku su za promjenama trenera u prošlosti posezali tek kada je postalo jasno da je vrag odnio šalu i kako bolje ne može biti. A pritom su često znali pogriješiti u odlukama donesenima na prečac.

- Naravno da nisam sretan što smo nastavili seriju poraza. Naša je momčad ovdje došla u vrlo teškim okolnostima, ali nisam ovdje kako bih tražio alibije za bilo koga jer za to sada nije vrijeme. Kada se vratimo s reprezentativne stanke imat ćemo pet utakmica i moramo početi osvajati bodove i pobjeđivati. Moramo učiniti naše navijače ponosnima jer oni stoje iza nas i mi to osjetimo - kazao je Coppitelli nakon utakmice u kojoj je opet morao improvizirati.

Naime, Pušića zbog ozljede nije bilo, Jugović je neplanirano ušao u završnici nakon što je prethodno danima bio pod temperaturom, a silom prilika pojačanje od milijun eura Arnel Jakupović odigrao je prvu utakmicu prije nego što je stigao odraditi prvi trening u opremi Osijeka i samo 48 sati nakon što je za Maribor upisao posljednji nastup.

- Nije to bila naša najbolja izvedba, ali bi bilo čudno da je drugačije. Jakupović je ušao nakon samo desetak minuta, a da prethodno nije odradio nijedan trening sa suigračima dok je Dantas samo jednom stigao trenirati. U isto smo vrijeme ostali bez dva ključna igrača Pušića i Jugovića koji je u zadnjih petnaestak minuta zaigrao samo zbog ljubavi prema klubu iako danima nije trenirao zbog bolesti. Nismo, dakle, bili najbolji s kondicijom, uz ionako već dosta “rastegnuti” roster - objasnio je Coppitelli.

Linker
05. rujan 2024 10:40