Slavlje igrača Osijeka, Laszlo Kleinheisler

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
KUHA SE HNL TRANSFER

Evo zašto su pregovori Osijeka i Kleinheislera završili u slijepoj ulici i kako su u priču upali Dinamo i Hajduk

Možda kod Dinamovih navijača postoji dvojba - može li on uopće ‘upasti‘ u prvu momčad
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 27. prosinac 2022. 08:05

Što generira aktualna borba za Dinamove milijune? Kako bismo stanje koje proživljava maksimirski klub mogli definirati – kao dvovlašće ili bezvlašće? Koliko su bitkom za vlast ugrožene vitalne funkcije kluba?

Odgovore na mnoga pitanja mogli bismo dobiti već početkom iduće godine, u zimskom prijelaznom roki. Izvjesno je da će neki maksimirski nogometaši (J. Šutalo, Oršić, Livaković, Petković, Ivanušec...) biti izloženi izazovu realizacije unosnih transfera. U Dinamu očekuju "tantijeme" i od Leipzigove prodaje Joška Gvardiola. Riječ je, međutim, o tzv. izlaznim transferima, o igračima koji su na nogometnom tržištu - "tražena roba". Iskreno, spomenute bi "artikle" danas mogao prodati i zaštitar, koji diže rampu na ulazu u stadion. Uostalom, problem Dinamove zbilje nije (ras)prodaja igrača već upravljanje nad sredstvima od očekivane operacije. Ali, pravi dokaz funkcioniranja Dinama bit će ulazni transferi, odnosno dovođenje igrača u klub. Tada će postati jasnije - tko u Maksimiru vodi igru. A prvi test Dinamovog involviranja u zbivanja na nogometnom tržištu mogao bi postati - transfer Laszla Kleinheislera!

image

Laszlo Kleinheisler u dresu Osijeka

MARKO MRKONJIC Cropix

300.000 eura nije dovoljno

Veznjak Osijeka, s novom godinom, ulazi u posljednjih šest mjeseci ugovorne obveze i prema FIFA-inim uzancama može pregovarati s drugim klubovima o nastavku karijere. Budući da su razgovori Osijeka i Kleinheislera završili – u slijepoj ulici.

Za novi ugovor osječki klub mađarskom reprezentativcu nudi 300.000 eura po sezoni. On traži 500.000. Prema pojašnjenju čelnika Osijeka - ponuda Kleinheisleru je limitirana, jer bi svaki veći iznos "narušio hijerarhiju unutar svlačionice". Spoznaja da u pregovorima postoje pukotine, promptno je inicirala interes Hajduka i Dinama za Kleinheislerom. Dakako, oba kluba bi mađarskog nogometaša željela odmah iako mu ugovor ističe tek koncem lipnja 2023.

Dinamo 28-godišnjem Mađaru nudi kudikamo veće mogućnosti, posebice kroz izlog na međunarodnoj sceni. S obzirom na platežne mogućnosti, transfer Kleinheislera (uključujući i odštetu Osijeku za prijevremeni raskid ugovora) maksimirskom klubu ne predstavlja nikakav problem.

image

Laszlo Kleinheisler u dresu Osijeka

VLADO KOS Cropix

Iako u Osijekovoj momčadi, najčešće u sustavu 4-2-3-1, Mađar redovito igra na mjestu (središnje) polušpice, Kleinheisler je po vokaciji vezni igrač, koji se dobro snalazi na svakoj poziciji u središnjici terena. Možda kod Dinamovih navijača postoji dvojba - može li Kleinheisler uopće "upasti" u momčad pored Mišića, Ademija, Ivanušeca, Baturine...? No, ovogodišnje su prezentacije "modrih" u Ligi prvaka sugerirale kako profilu Čačićeve momčadi nedostaje upravo igrač Kleinheislerovih odlika - srčan, agresivan, dobrog udarca s distance, moćan u duelu, s kilometražom poput Brozovića... Dinamo praktički nema igrača, koji bi mogao nadomjestiti Mišića i(li) Ademija.

Šampionski portret

Formalno, posao oko dovođenja Kleinheislera trebao bi odraditi - Ante Čačić. Trener Dinama odnedavno je imenovan i v. d. sportskim direktorom kluba.

Transfer mađarskog igrača za maksimirski klub postaje višeznačno bitan. Prvo: treba uvjeriti javnost da Dinamo unatoč "razmiricama ukućana" besprijekorno funkcionira. Drugo: važno je konkurenciji u HNL-u pokazati "mišiće". I naposljetku: Laszlo Kleinheisler je igrač koji bi se mogao dobro uklopiti u Dinamov šampionski portret.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 17:10