MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
KOMENTAR ROBERTA ŠOLE

Hajduk ima ozbiljan problem i dok ga ne riješi - neće osvajati naslove ili izboriti jesen u Europi!

Nedjeljni derbi u Osijeku samo je razotkrio probleme ovog Hajduka
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. travanj 2022. 16:02

U četiri posljednja derbija - Osijek na Poljudu (0:0), Rijeka na Poljudu (1:3), Dinamo na Poljudu (0:0), Osijek u Gradskom vrtu (0:0) - Hajduk je od mogućih 12 osvojio tek tri boda. Što ne može biti učinak momčadi koja puca na naslov prvaka. Međutim, nije to najlošija vijest za Splićane. Puno gore od toga zvuči podatak da je Hajduk u te četiri utakmice zabio tek jedan gol, uz samo jednu stvorenu veliku priliku. U 360 minuta jedna šansa!?

Hajduk je ove sezone četiri puta igrao i protiv Osijeka. Nije ga uspio pobijediti, iako je tri puta remizirao. U te četiri utakmice uspio je zabiti dva gola. Jedan je iz nemoguće situacije zabio Marko Livaja - pamtite onaj nevjerojatni pogodak skoro pa iz kornera - a drugi je pripisan Lovrencsicsu, premda su loptu u mrežu usmjerili Osječani.

Ni u tih 360 minuta Hajduk nije uspio stvoriti zicer za gol. Osijek je pak promašio dosta šansi, te uspio zapucati dva 11-erca. Da ih je zabio, danas bismo o Osijeku pričali kao o glavnom kandidatu za naslov, a Hajduk bi odavno ispao iz te utrke. U kojoj i ovako ima jako skromne šanse.

Davno smo konstatirali da je Hajduk previše ovisan o učinku Marka Livaje. Sjajni napadač u te je četiri utakmice zabio samo jedan gol, a posljedice su jasno vidljive na bodovnom kontu. Ni Valdas Dambrauskas nije uspio složiti igru u kojoj momčad neće ovisiti o Livajinom učinku. A Livaja nije Messi iz najboljih Barceloninih dana da bi baš cijelu sezonu sam rješavao utakmice. Ne možeš napadačku taktiku graditi na individualnoj klasi jednog igrača. Hajduk je taj problem pokušao riješiti dovođenjem još jednog klasnog napadača Nikole Kalinića. Željenog efekta nema. Jer nema igre, pa umjesto da rješavaju utakmice, Kalinić i Livaja ostaju zagušeni...

Nedjelja u Osijeku samo je razotkrila probleme ovog Hajduka. Premda je Hajduk startao s vrlo iskusnom momčadi, starom 28,3 godine u prosjeku i bez ijednog mladog igrača u njoj, ponovno smo svjedočili tome da ona nije u stanju na pravi način odgovoriti suparniku koji "ide u meso". Je li to do karaktera tih igrača ili je jednostavno u pitanju njihova kvaliteta, jako je teško reći. Međutim, Hajduk se ne smije zavaravati idejom da nema problem. Momčad koja u serijama u najjačim utakmicama ne stvara šanse i praktički ne puca opasno na suparnički gol u ozbiljnim je problemima. I dok ih ne riješi i to ne promijeniti iz korijena, san o naslovu prvaka ostat će nedosanjan.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Stoga nema smisla previše analizirati Hajdukovu napadačku taktiku. Jesu li Kalinić i Livaja ponovno stajali preblizu jedan drugom? Zašto je Grgić veliki dio utakmice proveo na sredini terena, pa je Hajduk imao veliku rupu na desnoj strani napada? Jesu li Mikanović i Melnjak doista tandem bekova koji vrijedi vrha HNL-a? Zašto se Krovinović i Fossati ne mogu nametnuti Žaperu i Nejašmiću?

Pregršt je to pitanja, ali držimo da su ona tek posljedica problema koji je daleko važniji. Ova momčad tijekom cijele sezone nije uspjela riješiti pitanje "garda i muškog fajta" u kritičnim trenucima, kao ni pitanje jasne ideje igre koja bi ih vodila tijekom kompletne sezone. I dok je tako neće biti sposobna osvajati naslove, ili izboriti europsku jesen....

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 21:47