VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
ODJECI NAPETOG DERBIJA

Hajduk je protiv Dinama bio ‘gospodar‘, s Rijeke se išlo na polukontre, ali protiv Osijeka - bez pravih šansi

Nećemo pritom kazati da su Bijeli razočarali ili upropastili veliku prigodu...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. prosinac 2021. 18:58

Efikasnog Hajduka zaustavio je Osijek. U šest prethodnih utakmica s Dambrauskasom na klupi, Bijeli su postigli 20 zgoditaka, ali jednom dođe i utakmica sa “nulom”. Nije slučajno jer Osijek je najbolja obrana HNL-a s tek 14 pogodaka u 20 utakmica.

Potvrdili su Osječani i na Poljudu zbog čega su najtvrđi jer Hajduk je tri pogotka postigao protiv Rijeke, dva u ogledu s Dinamom na Maksimiru, ali protiv Osijeka nije išlo. Koja je razlika u igri Bijelih u tri spomenuta derbija?

Možda nije najvažnije, ali sigurno ima velikog utjecaja činjenica da je Hajduk po prvi put u tri susreta s direktnim konkurentima tijekom posljednjih mjesec dana došao u ulogu favorita. Ne toliko zbog igračke snage, već radi ozračja puno Poljuda.

Međutim, svečarska atmosfera nije Bijele pogurala prema pobjedi. Nećemo pritom kazati da su Bijeli razočarali ili upropastili veliku prigodu. U derbijima je uvijek najvažnije ostati neporažen da izravni suparnik ne stvara dvostruku prednost, a Osijek je igrom pokazao da može i na Poljudu kontrolirati utakmicu.

Hajduk je u Maksimiru bio gospodar situacije, pronašao je dugim loptama model igre s kojom je mogao napasti, na kraju, i pobijediti Dinamo. Protiv Rijeke je iz polukontri dolazio do situacija koje su rezultirale punim uspjehom, ali protiv postavljene i nadasve precizno organizirane defenzive Osječana, Bijeli nisu imali pravih prigoda.

Nedostajalo je rješenja u veznom redu gdje je Bjelica povukao svoje “trupe” na vlastitu polovicu i čekao kako će Hajduk napasti. A Hajduk nije imao kreativnu dimenziju s kojom bi nadmudrio postavku snažne osječke obrane. Falio je Bijelima raspoloženiji igrač sredine, potom i širenje po bočnim pozicijama. Jednostavno rečeno, nisu uspjeli pronaći način kako bi kvalitetnije zbili Osijek u njihov kazneni prostor. Tek u posljednjih 20 minuta Hajduk je postao goropadniji, ali nedovoljno za pobjedu.

Oscilacije u igri, držanje visokog ritma izvedbe, pitanja su to s kojim se mora još više pozabaviti Dambrauskas. Hajduk je protiv Lokomotive izgubio dva boda u remiju koji je povukao puno više pitanje nego susret s Osijekom. Jer, Hajduk je ipak bitno kvalitetniji od Lokomotive, ali imao je prevelikih padova u igri i uz to brojne pojedinačne pogreške. Protiv Osijeka takve su situacije bile rijetke...

Splitska policija privela 42 osobe nakon utakmice Hajduka i Osijeka

Splitska policija privela je ukupno 42 osobe prije, tijekom i za vrijeme utakmice između Hajduka i Osijeka održane na splitskom Poljudu u nedjelju poslijepodne. Policija je priopćila da nakon tog javnog okupljanja nisu zabilježeni događaji oštećenja imovine i ozljeđivanje osoba.

"Privedene su ukupno 42 osobe uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, od čega su četiri osobe privedene jer je kod njih pronađeno i oduzeto ukupno 13 pirotehničkih sredstava", kazala je glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 11:45