Marko Livaja i Dario Melnjak

 JOSKO PONOS Cropix
NAJVEĆI OPTIMIST

‘Hajduk je vladar Poljuda, igra Livaja, znači dobit će u subotu! Caktaš? Nema se on šta dokazivati...‘

Bivši kapetan za SN iz Poljske: ‘Pritisak je velik, ali kaže Subašić da je prije bilo još gore‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. studeni 2022. 11:52

Hajduk je remizirao u Kranjčevićevoj u susretu koji je podigao puno medijske prašine. Ostavio je pregršt tema, od sudačkih propusta preko individualnih igračkih pogrešaka, do teške ozljede kapetana Bijelih Lovre Kalinića. U konačnici za Bijele samo bolne uspomene, primarno zbog izgubljenih bodova, ali i ozljede lidera momčadi.

Limitirajući faktor

- Ne zna čovjek u analizi od čega bi počeo jer kada vodiš 2:0 i sve imaš u svojim rukama, a onda izgubiš kapetana i dva boda, zaista je priča koju bi svi najradije izbrisali iz sjećanja - iskreno će kazati Mario Maloča, bivši stoper Bijelih, danas središnji branič poljske Lechije.

- Ali, kada dobiješ dvije utakmice u devetoj minuti sudačke nadoknade, moraš očekivati da će se takva sreća negdje vratiti i na stranu protivnika.

Je li pritisak pobjede bio izraženiji s obzirom na to da je Dinamo kiksao dan prije o Osijeku.

- Pritisak rezultata često je limitirajući faktor izvedbe. Možda je i zato prvo poluvrijeme bilo upravo tako, oprezno. Imaš u glavi da je Dinamo dan prije izgubio u Osijeku, nudi se prilika za doći na “minus dva” bez obzira na to što je tu i utakmica viška. Zatim povedeš i na kraju spletom okolnosti uđeš u situaciju gdje braniš vodstvo, ostaneš bez važnih bodova i Kalinića. A Osijek dolazi...

Idemo redom. Prvo Kalinić, pa onda Osijek. Mario Maloča nekoć je bio kapetan Hajduka u generaciji gdje je seniorsko iskustvo tek počeo stjecati Lovre Kalinić. Kapetansku traku u ljeto 2015. ostavio je Miloviću, a potom je stasiti stoper istu predao u ruke Lovri Kaliniću samo šest mjeseci kasnije.

Nakon prošlonedjeljne teške ozljede vratara Bijelih iz Poljske je poslana poruka.

- Nisam ga htio zvati kada vidim kakva je gužva oko njega. Poslao sam mu poruku, da mu kažem “glavu gore”. Ozljeda je teška, oporavak će biti dug, ali ima za Lovru još utakmica. U ovom trenutku je najbitnije napraviti kvalitetnu rehabilitaciju, sve staviti na mjesto i spreman krenuti u novu sezonu sljedećeg ljeta.

image

Mario Maloča 2014. u Hajdukovom dresu

TOM DUBRAVEC Cropix

Maloča i Kalinić zajedno su 2013. uzeli Kup, a devet godina kasnije Bijeli idu po ono što obojici nedostaje u hajdučkoj karijeri. Po naslov prvaka!

- Zato će Hajduk dobiti Osijek! Veliki ciljevi traže i veliki rezultat, a povratak Livaje za mene je jamac uspjeha.

Vladar Poljuda

Ali, Osijek je trenutno u boljoj formi. Prošlog vikenda su njegovi igrači “skinuli” Dinamo, imaju Osječani seriju kvalitetnih izdanja u recentnom razdoblju.

- Može Osijek biti u ne znam kakvoj formi, ali kada Hajduk igra kod kuće, a Livaja je u momčadi, onda sam uvjeren u pobjedu!

Tri godine će se uskoro navršiti od zadnje poljudske pobjede Hajduka nad Osijekom...

- Teško bih se sjetio tog podatka, ali ta serija nije važna za subotnje nadmetanje. Hajduk je u Kranjčevićevoj izgubio bodove i ne smije sebi dopustiti novu pogrešku jer s novim minusom sve bi otišlo u nepovrat. Ne vjerujem da bi Hajduk mogao nadoknaditi takav gubitak ove sezone.

Je li samo Livaja ključni igrač za pobjedu u subotu?

- Pokazalo se da je Hajduk vladar Poljuda već zaista dulje vrijeme. Nema na splitskom travnjaku poraza. Uz to, kada igra Livaja, cijela momčad profitira. Dva igrača se moraju “vezati” uz njega, a time se otvara prostor za njegove suigrače. Zato, ne mora Livaja direktno odlučiti utakmicu, ali kada se pojavi na terenu, odmah je druga priča.

Hajduk je taj koji ima puno veći pritisak nego Osijek, ali motiv je obostrano snažan. Najveći bi ipak mogao biti kod jednog igrača, kod bivšeg napadača Bijelih, Mije Caktaša.

- Miju odlično poznajem i bez obzira na različita mišljenja Caktaš je kvalitetno igrao za Hajduk. Sigurno je da će sličnu igru pokušati ponoviti i u dresu Osijeka.

image

Mijo Caktaš

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Više se traži

Hoće li na prvom izlasku na Poljud u osječkom dresu imati i taj specijalni motiv za dokazivanje s obzirom na to da je iz Hajduka otišao istekom ugovora poslije četiri mjeseca samostalnog treniranja.

- Ne bih čak ulazio u osobne motive. Uostalom, nema Caktaš ni razloga dokazivati se jer u HNL-u je definitivno igrač koji stvara razliku. Ja mu zaista želim puno sreće, neka zabija svaku osim protiv Hajduka. Nadam se da se u subotu neće radovati, ni bodovima, ni pogotku.

Veliki je optimizam u Maloče glede subotnjeg ishoda, a ispunjeni Poljud imperativno će tražiti pobjedu. Sjeća se Maloča kako su se neuspjesi tretirali u njegovo doba...

- Popričam i danas sa Subašićem, kaže mi “teže je onda bilo”. Rezultat je mjerilo svega, kako u Splitu, tako i u Gdanjsku. Uspoređujući pritisak koji sam nekoć prolazio u Hajduku sa stresom u Lechiji, to su dva različita sporta. Mi smo u Poljskoj nedavno imali jedan razgovor s navijačima kada smo zasjeli na zadnje mjesto. S pravom su nas kritizirali za pad na posljednje mjesto. Ali, to se prvi put dogodilo u šest sezona koliko sam u Lechiji. U Hajduku se puno više traži, zato znam da nije jednostavno nakon remija protiv Lokomotive dobiti čvrsti Osijek. Ali, dobit će Hajduk!

Dotaknuvši se Poljske, vrijedi istaknuti da u poljskoj Ekstraklasi dominira jedan klub, Rakow, u kojem igra još jedan Maločin suigrač iz hajdučkih dana, Fran Tudor.

- Tudor standardno igra u obrani, stopera ili wing-backa, u formaciji 3-5-2. Rakow je fantastično posložena momčad s 20 igrača podjednake kvalitete i trenerom koji već šest godina vodi ekipu. Trener Papszun ima sve ovlasti, doveo je klub iz Treće lige do najvećeg kandidata za naslov ove sezone. Ako se ne dogodi neki veliki preokret, Rakow će sigurno uzeti titulu u Poljskoj. Dvije godine zaredom osvojili su Kup i Superkup, prošle sezone su na dva kola prije kraja bili u uskoj borbi za prvo mjesto. Kontinuitet je evidentan, momčad i trener na okupu, nemam što reći nego da su posložili sustav koji donosi rezultat.

Povratak u formu

Klub iz Czestochowe, grada na jugozapadu Poljske koji nema jaku nogometnu tradiciju, drži prvo mjesto sa sedam bodova ispred Legije. Maločina Lechia čupa se s dna ljestvice.

- Dvije prvenstvene pobjede imamo zaredom, vraćamo se u formu. Ista ekipa koja je prošle godine izborila europske kvalifikacije došla je u poziciju da se bori za opstanak. Nije bilo realno, ipak smo se kvalitetom uspjeli podići - podvukao je Maloča.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 23:53