MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
GDJE JE PUKLO?

Hoće li Nenad Bjelica i dalje držati svog dokapetana ‘na ledu‘? Možda je ipak došlo vrijeme za rastanak

Jedan od najvećih upitnika uoči iduće utakmice vezan je uz status bijelo-plavog 23-godišnjeg veznjaka
Piše: Gradimir DjukaricObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 23:21

Mihael Žaper nije se našao u kadru Osijeka za posljednje tri utakmice. Nema ga u konkurenciji još od poraza Bijelo-plavih u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive, s kojim je i počela crna serija loših rezultata momčadi iz Gradskog vrta, a koja još uvijek traje. Nije ga bilo u zapisniku među 23 igrača ni za neslavni uzvrat protiv kazahstanskog Kizilžara u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, potom ni za prvenstvene oglede protiv Slavena Belupa i Istre.

Nije ozlijeđen, nije ni suspendiran, u normalnom je trenažnom procesu s ostatkom momčadi, ali je očito “na ledu”. Neslužbeno, “puklo” je nakon sastanka Nenada Bjelice i delegacije nogometaša održanog nakon poraza od Lokomotive, a na kojem su između trenera i dokapetana Bijelo-plavih navodno pale teške riječi. Službeno, pak, Žapera u posljednje vrijeme nema u konkurenciji zbog slabije forme...

- Nisam bio zadovoljan njegovom igrom protiv Lokomotive i jednostavno sam se odlučio za druge igrače. Dobro je radio ovaj tjedan i vidjet ćemo hoće li biti na dispoziciji za Istru... - kratko je Bjelica uoči gostovanja u Puli odgovorio na pitanje o Žaperu.

image


VLADO KOS Cropix

I na tome je ostalo. Osijekov trener, međutim, nije u Pulu vodio svoga dokapetana, iako je bio u deficitu s veznjacima zbog ozljeda Darka Nejašmića i Laszla Kleinheislera, a što je samo “podgrijalo” priče o sukobu i narušenom odnosu. Sada ostaje za vidjeti hoće li se Žaperov status promijeniti do nedjelje i utakmice protiv Varaždina, u kojem je za Bijelo-plave pobjeda imperativ jer bi novi rezultatski neuspjeh ionako tešku krizu odveo na sasvim novu razinu. Nejašmića pritom vjerojatno opet neće biti s obzirom na to da je u uvodnim treninzima ovoga tjedna radio po posebnom programu.

Žaper je, inače, jedan od onih igrača Osijeka koji su najzanimljiviji nogometnom tržištu. Menadžer dokapetana Bijelo-plavih Andy Bara za Sportske novosti je još proljetos otkrio kako za njega postoji interes klubova iz Italije, Španjolske i Njemačke. Zasad je na tome i ostalo, postoji dosta zanimanja, ali potencijalni kupci još se nisu odlučili na idući korak. Ovoga ljeta još nije stigla konkretna ponuda o kojoj bi se klub iz Gradskog vrta mogao očitovati, a što će se vjerojatno promijeniti kako prijelazni rok bude išao svome zaključenju.

Osijek je sve prethodne ponude za Žapera odbijao, a najuporniji je bio Dinamo. Iz Maksimira su u nekoliko navrata slali ponude koje, međutim, ni izbliza nisu zadovoljavale Osijekova potraživanja. Čak nisu bile ni blizu onih koje su za Žapera u Gradskom vrtu prethodno odbijali iz inozemstva. Posljednji puta zimus, a prvi puta još prije nekoliko godina, kada je tadašnji sportski direktor bijelo-plavih Alen Petrović slikovito otpravio interes iz Maksimira, gdje je tada trener, zanimljivo, bio upravo Nenad Bjelica.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

”Pa, ja sam u mladosti pratio Pamelu Anderson, a ništa se nije dogodilo”, zahvalio se u prosincu 2019. u svome stilu Petrović na Dinamovu ponudu od milijun eura.

Osijek je u proljeće 2021. godine, otkrio je tada Bjelica, na stolu imao ponudu iz Portugala “tešku” četiri milijuna eura, koja je također odbijena.

- Nije Žaper još gotov niti kao igrač, niti smo ga mi kao klub marketinški pripremili da ga unovčimo na pravi način. Sretan je tu u Osijeku, mi ga vidimo kao kapetane bez trake, želi igrati i napredovati. Ima sve liderske kvalitete, strpljiv je, odgovoran i ne sumnjamo da će ostvariti rekordni transfer u povijesti kluba - objasnio je tada Bjelica svoju odluku.

Godinu i pol dana kasnije očito je došlo vrijeme za transfer, iako je pitanje hoće li on ispuniti nekadašnja Bjeličina očekivanja i biti rekordni (najveća Osijekova prodaja je i dalje ona Mirka Marića u Monzu za 4,5 milijuna eura, uz još milijun eura bonusa koji su uslijedili nakon plasmana novog nogometnog projekta Silvija Berlusconija u Serie A).

Inače, Mihael Žaper je do sada za Osijek odigrao 117 utakmica (okruglih stotinu u HNL-u), od čega je deset puta momčad na teren izveo s kapetanskom vrpcom oko ruke, zabio je 17 golova i asistirao za njih još 10. Posljednje dvije godine bio je jedan od igrača s najvećom minutažom među Bijelo-plavima, lani je, primjerice, od 34 utakmice u kojima je nastupio u njih 32, bio i starter, ali status mu je trenutno bitno drugačiji. Ove sezone sudjelovao je u uvodna tri dvoboja Bijelo-plavih, pritom samo jednom kao starter, dok je dva puta u igru ušao kao taktička zamjena potkraj utakmica. U prethodne dvije sezone njegov standard bio je pet prvenstvenih golova. S tim je učinkom prije dvije sezone bio najefikasniji među defenzivnim veznjacima u HNL-u, a prošle je, zajedno s Caktašem, i najbolji strijelac Bijelo-plavih. Ugovor s Osijekom ga veže do ljeta 2024., a Transfermarkt cijeni na 3,5 milijuna eura. Samo Dion Drena Beljo, Ivica Ivušić i Kristijan Lovrić u kadru momčadi iz Gradskog vrta drže veću procijenjenu vrijednost.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 08:32