VLADO KOS Cropix
IGRAČ U SJAJNOJ FORMI

Hoće li ubojiti napadač unijeti milijune u blagajnu Osijeka? Zabija kao na traci, a žele ga uglednici

Ofenzivac bijelo-plave momčadi na posudbi odličnim je partijama i brojkama zaintrigirao udvarače
Piše: JL.Objavljeno: 07. listopad 2022. 21:12

Piše: Gradimir Đukarić


Najavio je sportski direktor Bijelo-plavih Ivica Kulešević kako bi Osijek na zimu mogao napraviti do dva ozbiljnija, dakle milijunska, transfera. Dakle, najviše dva i to ne pod svaku cijenu jer iako će se ići u redukciju svlačionice, kako je slikovito rekao šef sportskog sektora jedinog slavonskog prvoligaša, “neće biti rasprodaje obiteljske srebrnine”.

Nešto se kuha

A jedan od transfera, ako je suditi prema pisanju španjolskih medija, mogao bi potencijalno biti nogometaš koji trenutačno i nije u Gradskom vrtu, nego je na posudbi.

Naime, Celtu i Mallorcu zaintrigirao je Mirlind Daku, kosovski napadač kojeg je Osijek ljetos poslao na posudbu u slovensku Muru. Iako u Gradskom vrtu zasad nisu dobili konkretniju potvrdu interesa španjolskih prvoligaša, nešto se možda ipak “kuha” jer tamošnji mediji u posljednjih nekoliko dana prečesto spominju napadača, koji je ugovorno vezan za Bijelo-plave, pogotovo oni iz Palma de Mallorce. Odlične utakmice Vedata Muriqija, koji je ljetos stigao iz Lazija u Mallorcu u transferu vrijednom 7,7 milijuna eura, izazvale su struku u tom španjolskom prvoligašu da pogledaju prema kosovskim igračima, a tu se izdvojilo jedno ime...

image
PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Mirlind Daku igra odličnu sezonu, u 13 utakmica ove sezone zabio je već devet golova za momčad Mure, od čega sedam u slovenskoj Prvoj ligi, kao i još dva u kvalifikacijskim nadmetanjima za Konferencijsku ligu. U Osijeku, naravno, gledaju nastupe kosovskog napadača i broje njegove golove.

- Pratimo njegove igre na redovnoj bazi. Daku igra odlično u slovenskom prvoligašu Muri, prvi je strijelac slovenskog prvenstva... - kazao je osječki sportski direktor Ivica Kulešević.

Daku je, pak, u Sloveniji samo nastavio gdje je proljetos stao.

- Zadovoljan sam sa svojim učinkom ove sezone, ali mogao sam zabiti i više. Želim završiti sezonu kao najbolji strijelac lige. Bit ću sretan ako postignem više od 15 prvenstvenih golova. Ako nastavim ovim tempom, vjerujem da ću to i uspjeti ostvariti - kazao je nedavno kosovski internacionalac za slovenske medije.

A hoće li to tako biti, ovisit će ipak o - Osijeku. Naime, prema dogovoru s Murom o posudbi, klub iz Gradskog vrta ima dva roka kada kosovskog napadača može povući natrag.

Ovisan o odlascima

Prvi rok je istekao koncem kolovoza, odnosno, s posljednjim danom ljetnog prijelaznog roka, dok je drugi rok u kojem se Bijelo-plavi mogu odrediti konac 2022. godine, odnosno, netom prije otvaranja zimske nogometne tržnice, a Mura pritom nema “asa u rukavu” da ga zadrži.

Postojala je, doduše, mogućnost da slovenska momčad otkupi kosovskog napadača, ali samo u slučaju da se domogne skupina Konferencijske lige. Međutim, kako taj preduvjet nije ispunjen (ispali su u drugom pretkolu kvalifikacija nakon raspucavanja kaznenih udaraca protiv irskog St. Patrick’s Athletica), o svemu se pita samo Osijek. A hoće li klub iz Gradskog vrta na zimu povući Dakua s posudbe ovisit će o tome hoće li biti odlazaka nekoga od napadača (a trenutno Bijelo-plavi u svlačionici imaju njih četvoricu - Belju, Miereza, Mancea i Topčagića) ili će za njega stići zadovoljavajuća ponuda od treće strane, zbog čega bi se išlo u transfer.

Postoji, naravno, i treća opcija, a to je da Osijek ne aktivira klauzulu do dogovorenog roka i da Daku u Murskoj Soboti odradi posudbu do konca sezone.

Kosovski nogometaš pod ugovorom s Bijelo-plavima je od ljeta 2018. kada je stigao iz kosovskog Llapija. Međutim, većinu vremena proveo je izvan prve momčadi iz Gradskog vrta. Odigrao je sezonu u Drugoj HNL u kojoj je zabio dva gola u 15 nastupa za B momčad, nakon čega je uslijedila posudba u albanski Kukësi (jedan gol u 13 utakmica), a onda i u kosovski Balkani, u kojem je golgeterski eksplodirao.

Ugovor do 2024.

Pretprošle sezone bio je, naime, prvi strijelac tamošnje lige s učinkom od čak 31 gola. U svim europskim ligama samo dvojica napadača su te sezone imali bolji učinak - Robert Lewandowski s 41 pogotkom, te Zachary Hadji, napadač luksemburške Fole Esch, koji je 33 puta tresao suparničke mreže. Taj učinak vratio ga je u Gradski vrt i osigurao mu novi ugovor, no svejedno se nije dugo zadržao među bijelo-plavim nogometašima. Nakon polusezone u kojoj je zabio četiri gola (i to sva četiri nakon što je u igru ušao s klupe) proslijeđen je na posudbu u Muru gdje je imao sigurnu minutažu, a što je proljetos iskoristio za zapažen učinak od po pet golova i asistencija. Zbog poprilične gužve u Osijekovoj napadčkoj liniji ljetos se opet privremeno vratio na istu adresu.

- Zašto sam se ljetos vratio u Muru? U Osijeku imaju četiri napadača, ja bih bio peti. Činilo mi se da će biti teško doći do prilike i minutaže. Želio sam igrati i to u momčadi koja će me podržavati. Upravo to imam u Muri. Tako je već bilo prošle sezone - objasnio je kosovski napadač nedavno za slovenske medije

Daku je, inače, ugovorom za Bijelo-plave profesionalno vezan sve do ljeta 2024. godine. Transfermarkt njegovu vrijednost trenutno procjenjuje na 800.000 eura, ali u Gradskom vrtu zacijelo se nadaju i većem novčanom dobitku onog dana kad ga odluče transferirati.

U pogonu svi osim Škorića i Lovrića

Rene Poms za utakmicu protiv Slaven Belupa imat će u konkurenciji sve igrače. Naravno, sve izuzev ozlijeđenog kapetana Mile Škorića, čiji je datum povratka neizvjestan, također i Kristijana Lovrića, koji se oporavlja nakon operacije trbušnog zida. Obojica su izvan kadra još od utakmice protiv Hajduka u Gradskom vrtu i posljednja četiri prvenstvena dvoboja trener Poms nije mogao računati na njih. Istovremeno, prinudnu stanku zbog kartona su u prošlom kolu odradili Mierez i Lončar, a novo ime nije se pojavilo na popisu suspendiranih, a prošla je i sezona viroze u svlačionici koja je prošlog tjedna prilično prorijedila treninge. (gđ)

Bijelo-plavi u humanitarnoj akciji

Nogometaši Osijeka Ognjen Bakić i Nikola Janjić u ime kluba iz Gradskog vrta dostavili su humanitarnoj udruzi “Rijeka ljubavi” 50 paketa sa suhomesnatim proizvodima, sirom, brašnom, jajima, bezalkoholnim napicima, medom i čokoladom kao donaciju korisnicima njihovih usluga. Ovom donacijom udruzi koja je osnovana s ciljem pomaganja siromašnim i socijalno ugroženim građanima te obiteljima s više djece koji žive na rubu siromaštva Bijelo-plavi su nastavili započeto prije nekoliko mjeseci kada su donirali Caritasovu pučku kuhinju. (gđ)

DAKUOVI KLUBOVI

FC Llapi (Kosovo)

51 utakmica/27 golova

FC Ballkani (Kosovo)

45 utakmica/36 golova

NS Mura (Slovenija)

29 utakmica/14 golova

FK Kukësi (Albanija)

16 utakmica/3 gola

NK Osijek (Hrvatska)

16 utakmica/4 gola

NK Osijek II (Hrvatska)

15 utakmica/2 gola

KF Hajvalia (Kosovo)

3 utakmice/0 gola

24

godine navršio je ubojiti kosovski ofenzivac

0,8

milijuna eura vrijedi Daku prema portalu TM

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:45