GORAN MEHKEK Cropix
BIT ĆE NEŠTO OD NJEGA

Hrvat je postao pravi hit, traži ga sve više europskih klubova, a protiv Dinama je pokazao zašto je vruća tema

O 191 centimetra visokom junioru Osijeka početkom studenog pisao je slavni Fabrizio Romano
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. studeni 2023. 06:02

Osijek je Maksimir napustio s manje nego što je zaslužio. Bili su Bijelo-plavi blizu boda protiv Dinama, tražili i sva tri, ali na kraju nisu izbjegli još jedan poraz u završnici. Već postaje frustrirajuće koliko su puta samo ove sezone prosuli bodova u 90+ minuti. Samo protiv Dinama dogodilo im se u dva navrata.

- Na poluvremenu smo imali dogovor kako igrati, rekao sam i igračima da ćemo ići po pobjedu ako postignemo izjednačujući pogodak. Imali smo na 1:1 dvije, tri situacije u kojima smo morali bolje reagirati, a na kraju nismo ni pucali i onda se dogodi to što se dogodi. Jako mi je žao, ali jednostavno takva nam je trenutna situacija, moramo se boriti do kraja - nije Zoran Zekić mogao biti zadovoljan nakon utakmice.

Brz, jak i hrabar

U Slavoniju su se Bijelo-plavi vratili praznih ruku, ali ipak su nešto i dobili. Osijek uoči svake utakmice izdaje službeni program, izdanje u kojem između ostalog predstavi i jednog igrača iz Škole nogometa. U jednom od ovosezonskih brojeva red je bio na Antonu Matkoviću. Na pitanje “što navijači Osijeka ne znaju o tebi?” mladi napadač odgovorio je pun samopouzdanja: “Ne znaju što mogu...”. I nije prošlo puno vremena da pokaže što može.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Anton Matković je golom na Maksimiru, svojim HNL prvijencem, potvrdio kako se o njemu posljednjih tjedana puno govori s jako dobrim razlogom.

- Šteta što nije bio dovoljan za bolji rezultat od ovoga. Ipak, za mene je velika čast zabiti prvijenac Dinamu u Maksimiru. Sada ovo što prije trebamo zaboraviti i okrenuti se novoj utakmici s Rijekom koja nam dolazi idućeg vikenda - bili su pomiješani osjećaji još uvijek maloljetnog napadača Bijelo-plavih nakon utakmice u kojoj je na velika vrata ušao u seniorski nogomet, a opet izgubio.

U Osijek je došao prije godinu i pol dana iz Slavonskog Broda gdje je rođen 19. veljače 2006. godine. Karijeru je počeo, naravno, u Marsoniji, a upravo ga je u utakmici protiv Bijelo-plavih primijetio tadašnji skaut Osijeka Ivica Vranješ i doveo u redove jedinog slavonskog prvoligaša.

“Brz sam, jak i što je najbitnije hrabar”, prije nekoliko mjeseci je za klupske stranice o sebi govorio mladi napadač, a svoje je kvalitete potvrdio protiv aktualnog prvaka. Imao je Osijek čak pet velikih šansi protiv Dinama, priliku da istom mjerom uzvrati modrima za poraz na Opus Areni, ali je samo Matković svoju iskoristio.

image
GORAN MEHKEK Cropix

- A ne možemo imati stotinu šansi na utakmici. Zato ih trebamo iskoristiti barem dvije, tri kada ih ovoliko stvorimo. Morali bismo biti mirniji u završnici, ali što je tu je. Što se moga pogotka tiče, Pušić mi je dao savršenu loptu. Vidio sam da me gleda cijelo vrijeme, pa sam “napadao” dubinu. Vidio sam da je vratar napustio šesnaesterac, a bilo je dosta prostora da ga zaobiđem i pobjegnem i Theophileu koji je bio u blizini. Htio bih se na kraju zahvaliti treneru što vjeruje u mene i u druge mlade igrače i daje nam pravu priliku. Meni je ovo treća utakmica, osjetim njegovo povjerenje i hvala mu na tome - kazao je.

Matković je unatrag nekoliko tjedana postao vruća tema u nogometnom svijetu. O 191 centimetra visokom junioru Osijeka početkom studenog pisao je slavni Fabrizio Romano ustvrdivši kako je mladi napadač na meti više europskih klubova.

“Raste zanimanje za 17-godišnjeg hrvatskog talenta Antona Matkovića. Napadač Osijeka privlači važne klubove, a rečeno mi je da ga prati Everton. Prate ga također i Salzburg i Sassuolo, trenutno nije vrijeme za odluku o promjeni kluba, ovo je igrač na kojeg definitivno treba paziti”, napisao je Romano na svojem X profilu.

U međuvremenu je Matković debitirao za najbolju momčad. Dobio je nekoliko minuta u završnici utakmice protiv Hajduka u posljednjem pokušaju da Osijek izbjegne poraz, potom je odigrao poluvrijeme protiv Lokomotive, a sada i protiv Dinama.

Pamtit će gol cijeli život

A onda je prije nekoliko dana Joško Gvardiol skrenuo reflektore prema Matkoviću. Na pitanje tko je buduća zvijezda iz Hrvatske imao je spreman odgovor.

- Ima jedan. Njegovo ime je Anton Matković. Ima 17 godina i vjerujem da će on biti sjajan igrač jednog dana - rekao je Gvardiol.
Zoran Zekić pohvalio je mladog igrača nakon nastupa protiv Dinama, ali i upozorio kako je tek na početku i kako je ispred njega još puno zamki.

- Pamtit će taj gol cijeli život. Meni je drago što ga je zabio sa mnom kao trenerom... Ima se čemu radovati ako bude radio kako radi. Za sada, prema njegovim karakteristikama, više kao krilo, ali kasnije mislim da će biti jedan pravi napadač. Treba dečka pohvaliti, ali njegov se život tek sada sastoji od puno zamki, tek mora raditi - kazao je trener Bijelo-plavih.

Špehar najmlađi u prvenstvu

Matković je s Bijelo-plavima vezan do ljeta 2025., a u ugovoru ima opciju automatskog produljenja nakon što odigra određeni broj utakmica za najbolju momčad. Taj uvjet će, doznajemo iz kluba, uskoro biti ispunjen.

Inače, Anton Matković je peti najmlađi strijelac Osijeka otkako je HNL-a. Ujedno i peti koji je seniorski prvijenac zabio prije punoljetnosti. Rekorder je Filip Živković koji je proljetos zabio Hajduku u četvrtfinalu Kupa sa 16 godina, šest mjeseci i 28 dana. Dino Špehar je, pak, najmlađi strijelac Osijeka u prvenstvu. Gol Slavenu Belupu u sezoni 2010./11. zabio je sa 16 godina, devet mjeseci i pet dana. Karlu Luliću bilo je 17 godina, dva mjeseca i 12 dana kada je zabio u porazu od Lokomotive, dok je Mihael Žaper svoj HNL prvijenac upisao sa 17 godina, devet mjeseci i dva dana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 02:22