VLADO KOS/Cropix
KRONIČNO NEPRECIZNI

Hrvatski prvoligaš je svjetski fenomen: Vrhunski plaćene zvijezde promašile 10 od zadnjih 14 penala

"Vježbat ćemo jedanaesterce na treningu, razgovarat ću o tome s igračima", kaže Stjepan Tomas
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. travanj 2023. 07:10

Muka Osijeka se nastavila. Dok je svim momčadima kazneni udarac najbolja prilika za gol, Bijelo-plavima je prokletstvo.

- Zabit ćemo idući - rekao je nakon utakmice jedan od junaka prve Osijekove pobjede nakon tri mjeseca, vratar Marko Malenica.

Hrabra izjava s obzirom na to da su njegovi suigrači promašili čak 10 od posljednjih 14 jedanaesteraca!? Ako slična momčad s takvim problemom u nogometnom svijetu negdje i postoji, mi je nismo uspjeli naći.

Vijest odavno više nije da je Osijek nije iskoristio kazneni udarac, vijest će biti kada ga Bijelo-plavi zabiju. Od pet jedanaesteraca ove sezone Osijek je promašio već tri. I to tri uzastopna. Pucala su pritom tri različita izvođača i još nema sreće.

A bolje nije moglo početi... Činilo se kako je problem riješen nakon što je jesenas Dion Drena Beljo iskoristio dva kaznena udarca. Međutim, njega od zimus više nema u svlačionici Osijeka. Mijo Caktaš nije iskoristio jedanaesterac protiv Šibenika, a s obzirom na to da mu je to bio već četvrti uzastopni nerealizirani u HNL-u (po dva je promašio u dresu Hajduka i Osijeka) sam se precrtao s popisa izvođača. Ništa se nije promijenilo ni kada je Josip Špoljarić dobio zaduženje protiv Lokomotive. Opet promašaj.

image
VLADO KOS/Cropix

A onda je došao red na Kristijana Lovrića. On je i početkom sezone bio određen za izvođača, no nikako nije dobio priliku - ili na utakmicama u kojima je za Osijek dosuđen kazneni udarac nije bio u zapisniku, ili u tom trenutku nije bio u igri. Njegova realizacija iz kaznenih udaraca prema dostupnoj statistici do sada je bila impresivna - 17 puta je dresu Kustošije i Gorice pucao “penal” i pritom 15 puta bio siguran uz dva promašaja.

A jedan od ta dva promašaja još je iz vremena dok je igrao u Drugoj HNL. Napokon je protiv Istre došao red na njega i što je moglo poći po zlu? Pa... - sve! Pucao je Lovrić slabo, vratar Istre Majkić ga je pročitao, a kasnije je Stjepan Tomas otkrio kako je dan ranije na treningu bio siguran s 11 metara, ali je na utakmici promijenio stranu na koju je pucao. Pitali smo trenera Osijeka kako riješiti problem koji “ubija” samopouzdanje igračima.

- Sigurno je kako ćemo jedanaesterce vježbati na treningu, da ću razgovarati o tome s igračima. Bitno je da u tim trenucima odgovornost preuzme onaj tko se najbolje osjeća - kaže Tomas.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:36