Ivan Fiolić ističe da im je Nenad Bjelica pojačao natjecateljski duh

 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
OSIJEKOV ADUT

Igrao je za Dinamo, a sada ga želi srušiti: ‘Ne moramo, ali želimo osvojiti sve, naviknut sam na pobjede‘

Ivan Fiolić je najavio derbi s Modrima koji bi mogao usmjeriti ostatak sezone
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. veljača 2022. 17:41

Bijelo-plavi su ove sezone pravi kraljevi drame. Čak 12 od 37 Osijekovih golova ove sezone, odnosno, gotovo svaki treći, postignuto je od 80. minute na dalje, od čega njih pet u sudačkoj nadoknadi vremena, četiri puta je momčad iz Gradskog vrta preokretala utakmicu nakon što je protivnik poveo... Te navike iz prvenstvenih okršaja zadržali su i u prijateljskim ogledima, pa su samo tri dana nakon drame u Puli, gdje su ispustili 2:0 vodstvo da bi u završnici slavili s 3:2, isto reprizirali u prijateljskoj utakmici protiv trećeligaša Zrinskog.

"Nadam se da će biti ista želja i ista motivacija za nedjelju. Naravno da radimo na tome da bude što manje ovakvih situacija, da bude što manje utakmica u kojima moramo do zadnje minute strepiti za rezultat. Ali, šef nam ponavlja kako se igra sve dok sudac ne označi kraj i zato smo apsolutno fokusirani do zadnje minute", veli Ivan Fiolić, kojemu je protiv Zrinskog bilo dovoljno 45 minuta na terenu za dva pogotka i asistenciju.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Pun stadion veseli

Jedan od najjačih aduta Bijelo-plavih u nedjeljnom derbiju bit će bivši Modri. U dresu Dinama je Fiolić postigao pet golova u 55 nastupa, a protiv Dinama u samo pet utakmica - čak tri! Posljednji jesenas u 1:1 remiju na Maksimiru. Samo mu Istra, kojoj je mrežu zatresao pet puta, ali u 15 utakmica, bolje “leži”. Utakmica nosi veliki ulog, potencijalno bi mogla i usmjeriti prvenstvo, no u Gradskom vrtu doživljavaju je samo kao “jednom od”. I nakon nje ostala su još 33 boda u igri...

"Derbiji su najljepše utakmice za igrati. Veselimo se punom stadionu, podršci navijača, ali ta utakmica nije puno drugačija od svih drugih, bodovi se protiv svake ekipe pišu jednako. Nemamo zbog toga nikakvu posebnu pripremu", kaže Fiolić.

Ipak, bit će posebno zbog potpore s tribina i izvjesno rekordnog broja navijača u Gradskom vrtu ove sezone.

"Nadam se kako će nas navijači i u preostalim utakmicama podržati u tolikom broju jer jedino zajedno možemo napraviti velike stvari", kaže.

Osijek je u seriji od tri uzastopne prvenstvene pobjede, a novi pozitivan niz je krenuo nakon neugodnog prizemljenja protiv Slaven Belupa u Gradskom vrtu kojim je prekinut niz od 16 utakmica bez poraza. Lekcija je naučena na teži način.

"Dogodila nam se utakmica protiv Slavena koja je i pored negativnog rezultata na nas djelovala kao šok kojeg smo mi okrenuli u pozitivu. Bolje je da nam se takve stvari dogode što ranije u sezoni nego kasnije. Shvatili smo svi mi u svlačionici poruku iz te utakmice, ne smije nam se više dogoditi da protiv bilo kojeg protivnika uđemo maksimalno angažirani", veli veznjak Bijelo-plavih.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Najbolji strijelac

S odmakom od šest mjeseci još je sigurniji u svoje riječi izrečene na promociji u Gradskom vrtu kako je Osijek prava sredina za njega. Iako s momčadi nije prošao ljetne pripreme, iako je jesenas imao čak tri stanke zbog ozljeda, Fiolić je svejedno s pet golova (četiri prvoligaška i jednim u Kupu) trenutno najbolji strijelac Bijelo-plavih. U svega 19 utakmica za Osijek - 15 prvenstvenih te po dvije Kup i europske - već je zabio više golova nego ukupno u posljednje tri godine prije dolaska u Gradski vrt! Na tragu je najbolje golgeterske sezone u karijeri 2015./16. koju je završio s osam pogodaka u 35 utakmica u dresu Lokomotive.

"Ništa još nije gotovo, prerano je da podvlačim crtu svoga učinka u ovoj sezoni, ali sretan sam kako sve ide. Odmah sam znao da je Osijek prava sredina za mene i pokazalo se kako sam bio u pravu."

Kvalitetna pojačanja

Fiolić je trenutno i najtrofejniji nogometaš u svlačionici Bijelo-plavih, s Dinamo, Genkom i Cracovijom osvojio je impresivnih deset trofeja. A tek mu je 25. Tu naviku želi nastaviti i s Osijekom.

"Mlad sam, ali trofeji su dolazili. Naviknut sam pobjeđivati. Velik sam natjecatelj, a u ekipi je još puno takvih igrača, ako već nisu i svi. Sa šefom je to postalo još izraženije", kaže Fiolić.

Pritom, možda u konačnom raspletu ne bude nezanemarivo kako Bijelo-plavi još uvijek nemaju imperativ.

"Mi se želimo boriti za oba trofeja. Ništa mi ne moramo, nego to želimo", ponovio je Fiolić.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

U utrci za trofeje Osijek je ove zime dobio još jače argumente u odnosu na prošlu jesen. Svlačionicu su pojačali Caktaš, Lovrić, Leovac, Fućak, Petković...

"Sve su to kvalitetni igrači i naravno da konkurencija može donijeti samo dobro, sigurno ništa loše. Mi smo dobili ne samo konkurenciju za mjesto u momčadi, nego i igrače koji mogu riješiti utakmicu. Momčad ih je prihvatila odlično, evo, Mijo se odmah vratio golovima i zajedno ćemo nastaviti gurati dalje", zaključio je Fiolić.

Rasprodane dvije tribine Gradskog vrta

Nikakva reklama za utakmicu Osijeka i Dinama, a koja se igra točno na dan kada su prije 75. godina osnovani Bijelo-plavi, navijačima ne treba. Gradski vrt će u nedjelju biti pun, barem u onoj mjeri u kojoj mu dozvoljavaju aktualna pandemijska ograničenja. Istočna tribina odavno je već rasprodana, a od utorka poslijepodne više nema niti jedne ulaznice za sektor zapad dolje. Pet dana pred prvenstveni derbi protiv Dinama u prodaji su, naime, ostala mjesta samo na velikoj zapadnoj tribini, koja je očekivano naknadno otvorena zbog velikog zanimanja, ali i ograničenja kapaciteta stadiona koji je zbog pravila “40 posto” sveden na ukupno 6.852 gledatelja, od čega je 444 rezervirano za gostujuću, sjevernu tribinu. Pretplatu za Osijekove utakmice, godišnju ili polugodišnju, inače ima 3,2 tisuće navijača, a njih još oko tisuću koji su kupili pojedinačne ulaznice za Rijeku bili su do srijede u prednosti pri kupovini karte za Dinamo. Slobodna prodaja preostalih ulaznica, a velika zapadna tribina prima 2.266 gledatelja, počinje u četvrtak po cijeni od 40 kuna. Inače, uvertira utakmici u Gradskom vrtu bit će prigodni program kojim će se obilježiti klupski rođendan. (gđ)

I Škorić se oporavio nakon bolesti

Nenad Bjelica će Dinamu suprotstaviti skoro sve najbolje što ima izuzev od ranije ozlijeđenih Darka Nejašmića, Karla Bartoleca i Antu Ercega, te kartoniranog Jevhena Čeberka. Kristijan Lovrić se nakon tjedan dana stanke zbog ozljede priključio suigračima na treninzima. Nakon što je prvi trening preventivno odradio po posebnom programu, već u idućem je bio u punom trenažnom procesu. Kao i kapetan Mile Škorić, koji je zbog bolesti propustio gostovanje u Puli, no već u utorak je odigrao poluvrijeme u prijateljskoj utakmici. Iskusni Vedran Jugović izašao je iz ozljede koja ga je nekoliko mjeseci odvojila od travnjaka. Povratničke minute odigrao je protiv Istre u Puli, a u prijateljskoj utakmici protiv Zrinskog već je dobio punu minutažu. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 16:17