Mihael Žaper

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
MIHAEL ŽAPER

‘Istra je zabila, a trebao je biti penal na meni! Tako me nagazio... A želimo trofej više od ičega!‘

Jedan od ključnih igrača Osijeka opisuje događanja s Drosine. Bio je asistent za pobjednički gol.
Piše: Nikola Patković/JLObjavljeno: 24. veljača 2022. 16:14

Mihael Žaper već je treću sezonu zaredom jedna od najvažnijih karika u "bijelo-plavom" stroju. Dijete Osijeka odavno je označeno kao klupski projekt budućnosti.

Nije slučajno, unatoč mladosti, izabran za dokapetana, pa je u Puli, u izostanku Mile Škorića, predvodio momčad do pobjede, te bio najbolja i centralna figura utakmice. Inicirao je autogol svog prijatelja Luke Marina, a onda je umalo i sam, baš nakon Marinove akcije, zabio autogol Ivušiću, potom je bio u duelu s Abdallahijem prije gola Galilee, pa je VAR provjeravao potencijalni faul na Žaperu i konačno, asistirao je Manceu za pobjednički gol Osijeka u 95. minuti.

Pogledajte pobjednički gol Mancea:

- Uh... Baš se puno toga događalo oko mene. Inače, mislim da se autogol Gele (Marinov nadimak, nap. a.), treba pripisati meni. U biti mi je više žao što se Geli, ni krivom ni dužnom, piše autogol. Duel s Abdallahijem mislim da je bio prekršaj. OK, sudac procjenjuje intenzitet, ali siguran sam da bi se meni u napadu takav prekršaj sudio. Abdallahi uopće nije gledao loptu, nego samo kako da me rukama zaustavi i da me nije odgurnuo, lopta sigurno ne bi došla do Galilee. No, preuzeo sam odgovornost za taj gol, jer Galilea je bio moj igrač, iako nisam mogao ostati kod njega zbog prekršaja - secirao je Žaper dva detalja, a onda i onaj najvažniji, iznijevši pri tome činjenicu koju nitko nije primijetio.

Pogledajte pogodak Galilee:

- Prije gola bio je penal na meni. Igrač Istre (Lisica. nap. a.) tako me nagazio po desnoj nozi da me palac bolio još pet dana. Vidio sam sve zvijezde, a ne gol, jer sam nakon dodavanja pao od boli i ostalo leđima okrenut golu. Kada sam čuo slavlje, mislio sam da je sudac dosudio penal, a onda su do mene došli Hire i Mario i govore gol, gol, brate ustaj... Uf, evo i sad sam se naježio - otkrio je Žaper taj zanimljiv detalj iz Pule, koji se dodatnim pregledom snimke pokazao točnim. No, za njega i momčad najvažnija su tri boda, pogotovo za bildanje atmosfere i samopouzdanja uoči derbija s Dinamom.

- Takve pobjede to jačaju, ali mi stalno imamo sjajnu atmosferu, jako smo bliski i pošteni jedni prema drugima. Vjerujte, nema većeg zadovoljstva kada se jutrom budite i znate da idete među takve ljude. Bez imalo pretjerivanja, to kakva smo mi ekipa, rijetko se viđa - s puno emocija o svojim suigračima govori Žaper.

Emocije su sjajna stvar, ali protiv Dinama će im trebati i hladne, koncentrirane glave te, možda najviše, mentalna snaga.

- Trebat će nam sve. Dinamo je jednu utakmicu odigrao lošije, i sad svi govore kako su u krizi. Svjesni smo njihove snage i znamo da moramo biti maksimalni ako želimo pobijediti. Radujemo se derbiju, ovo je trenutak u kojem moramo ići na pobjedu bez ikakvih kalkulacija. Raduje nas i što se traži karta više, samo da tako bude i nakon Dinama... Osim toga, sada smo i jači, dobili smo sjajna pojačanja, koja su se odlično uklopila u svlačionicu, što i ne čudi, jer imamo grupu, prije svega, jako dobrih ljudi, a onda i igrača - veli Žaper, kojega smo upitali i kako se Caktaš uklopio u defenzivne zahtjeve te što on, kao zadnji vezni, u tom smislu očekuje od Lovrića, koji je također poznat kao izraziti ofenzivac.

image
MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix
image
MIRKO FERLIN/CROPIX Cropix

- Svi znamo da su njihov forte golovi i asistencije, no Mijo se već pokazao kao odgovoran i u defenzivi, i baš smo dobro funkcionirali i komunicirali. Ipak, on, Lovrić, pa i Fućak, oni su koji rješavaju utakmice golovima, i osobno nemam nikakav problem trčati i za njih, da istrčim i 3-4 km više od njih, a da nam oni golovima donose bodove i rješavaju utakmice - iskazuje Žaper sjajan duh momčadi koja sanja trofeje.

- Imamo velike izglede. Imamo grupu jako dobrih igrača i ljudi, sinergiju koja nas može odvesti do naših ciljeva, a definitivno želimo trofej kao nagradu nama i svim ljudima u ovom gradu. Nema tog novca koji koji bi nam značio toliko kao što bi nam značilo da se upišemo kao osvajači nečega. Nije me strah da ćemo izgorjeti. Spremni smo za to - poručio je Žaper.

Odrastanje se mora proći

Žaper je u brojnim segmentima igre jako napredovao, a mi smo primijetili i jedan poseban. U prvoj pravoj sezoni dobio je 8 žutih kartona u 30 utakmica, u drugoj 4 na isti broj utakmica, a u ovoj je na 2 kartona u 18 utakmica. Drastično smanjenje!

- Ima nešto i do iskustva, pametnijeg postavljanja, čitanja suparničkih igrača i igre, ali ima nešto i u statusu kod sudaca. Kada sam počeo igrati, bio sam mlad, a imam dojam da suci u HNL-u imaju niži prag tolerancije prema mladim igračima, što je možda i normalno, a ja sam to vrlo brzo osjetio i na svojoj koži, pa sam tijekom svoje prve sezone čak bio u strahu, jer doslovno nisam znao što mi mogu dosuditi kao prekršaj i dati mi opomenu, čak i kada je, prema mojem subjektivnom mišljenju, nisam zaslužio. Protiv Istre jednom sam dobio karton u 2. minuti, i to nakon prekršaja nada mnom!? Vremenom su me ipak suci počeli drugačije gledati, i to je možda i razumljivo. No, općenito mislim da sam dobio nekoliko kartona koje uopće nisam trebao dobiti. To je moj dojam o odnosu sudaca prema mlađim igračima, ali sve je to dio odrastanja i to se također mora proći - reći će Žaper.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:31