Napadnut je rodni grad Jevhena Čeberka, Melitopolj

 CROPIX/AFP
NAJTEŽI DANI

Jedini Ukrajinac u HNL-u došao na trening, ali više nije vedar i nasmijan: Napadnut je njegov rodni grad!

Moji roditelji nisu u najugroženijoj zoni, pričao je prije oko mjesec dana. Nažalost, prevario se...
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. veljača 2022. 17:10

Nije lako Jevhenu Čeberku. Branič Osijeka i jedini ukrajinski nogometaš u Prvoj HNL mislima je u domovini. Ujutro je ipak došao na trening u Gradski vrt, ali kažu kako to više nije bio nasmijani i vedri Čeba, kako mu je nadimak među suigračima.

Nevoljko je Čeberko i ranije pričao o stanju u svojoj domovini, a i klub ga je odlučio zaštititi od medijskog interesa. Još prije nekoliko dana, kada je kriza u njegovoj domovini išla prema svome vrhuncu, zamolbu za razgovor ostavio je za neke bolje dane kada prijetnja ratom više ne bude jedna od tema.

Rodom je, inače, iz Melitopolja, grada od 170.000 stanovnika u središnjoj Ukrajini koji je važno međunarodno željezničko i cestovno čvorište.

- Moji roditelji nisu u najugroženijoj zoni jer smo iz srednje Ukrajine - pričao je ukrajinski nogometaš prije nešto više od mjesec dana tijekom zimskih priprema bijelo-plavih kada su se već čule "ratne trube".

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

No, rat je došao i u njegov rodni grad. U ranim jutarnjim satima, 5.30 po lokalnom vremenu, napadnuta je zračna luka ukrajinske vojske u blizini Melitopolja koja je inače baza velikih transportnih zrakoplova Il-76. Čulo se više eksplozija, navodno ima i ljudskih žrtava. Lokalni mediji objavili su kako vrtići i škole u gradu ne rade, prekinut je sav međugradski željeznički promet, a objavljen je popis skloništa u slučaju novih zračnih napada.

Gradski oci poručili su stanovnicima Melitopolja da ne paničare, no teško se nositi s ratnom psihozom. Bankomati su se brzo ispraznili, a u trgovinama i ljekarnama od ranog jutra su velike gužve, s polica je odmah nestala trajnija roba poput konzervi, žitarica, soli, ulja, brašna...

Jevhen Čeberko je u Osijek došao prije godinu dana i brzo se uklopio. Hrvatski govori odlično, zapravo sjajno iako sam kaže kako mu treba još nekoliko mjeseci da ga potpuno savlada. Opremu bijelo-plavih isprva je zadužio kao posuđeni igrač austrijskog LASK-a od kojeg ga je Osijek ove zime i otkupio za pola milijuna eura. Čeberku se tako ostvarila želja da trajno ostane u Osijeku s obzirom da mu je posudba završavala na koncu sezone.

U dresu kluba iz Gradskog vrta odigrao je 28 utakmica u svim natjecanjima, 15 ove sezone, i postigao jedan pogodak. Za reprezentaciju Ukrajine upisao je jedan nastup, odigrao je 45 minuta protiv Francuske. Zbog žutih kartona neće konkurirati za utakmicu protiv Dinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 11:31