Zoran Zekić i Domagoj Bukvić

 VLADO KOS/Cropix
VELIKO POMLAĐIVANJE

Jedna od najstarijih momčadi HNL-a doživjela je totalni preobražaj. U momčad ušlo čak sedam tinejdžera

Generacija nogometaša rođenih 2005. i 2006., pa čak i mlađih, već je na vratima
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 13. ožujak 2024. 13:25

Rezultatski i ova sezona po Bijelo-plave odvija se kao i prošla, daleko od borbe za trofeje (Osječani su ispali već u četvrtfinalu Kupa, dok je u prvenstvu minus za liderom Rijekom velikih 20 bodova), pa im slijedi neizvjesna borba za četvrto mjesto s Lokomotivom, dok dojmom društvo s Opus Arene varira od sjaja do očaja, što u najvećoj mjeri ovisi o tome igraju li pred svojim navijačima ili u gostima, gdje za pobjedu ne znaju pet mjeseci.

Međutim, u pozadini se istovremeno odvija jedan drugi proces. Sezonama unazad igrači iz vlastitog pogona nisu imali ulogu kakvu imaju ove sezone. Domagoju Bukviću tek je odnedavno 20, a već ima ozbiljan staž u nogama. Nema ni godinu dana otkako je debitirao, a do sada je već odigrao 40 službenih utakmica za Bijelo-plave. U aktualnoj sezoni propustio je samo jednu prvenstvenu utakmicu, pa tako samo vratar Malenica i Darko Nejašmić među Osječanima imaju više HNL nastupa. Ove sezone su, pak, za Bijelo-plave debitirala još sedmorica mlađih od njega, još uvijek tinejdžera.

- Skupljamo iskustvo koje će nam trebati sljedeće godine - objasnio je nedavno sportski direktor Jose Boto.

Četvorica Osijekovih tinejdžera su se u prošlom kolu našla u zapisniku, a trojica među njima su i zaigrala. Generacija igrača rođenih 2005. i 2006., pa čak i mlađih, nalazi se pred vratima. Neki već u ozbiljnim planovima. Posljednji u nizu je Krešimir Vrbanac, 18-godišnji branič, koji je u prošlom kolu na Rujevici dobio prve seniorske minute. Prije njega prvu priliku u prvenstvenim utakmicama dobili su Anton Matković i Marin Prekodravac, Amar Zahirović, te Andrej Mićić i Ante Barišić, kojima su njihovi premijerni nastupi u HNL-u zasad bili i posljednji. U Kupu protiv Kutjeva je, pak, priliku dobio 18-godišnji veznjak Luka Barić, koji će ostatak sezone provesti na posudbi u Zrinskom.

image

Marin Prekodravac

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Da će vrijeme Vrbanca uskoro doći Zoran Zekić je nedavno i najavio.

- To je dijete o kojem ćete još čuti i kod kojeg ćete vidjeti puno dobrih stvari. Jako je mlad, nažalost, imao je ozljedu pa nije nastupao posljednjih sedam-osam mjeseci ni za juniore, ali sada je s nama mjesec dana i moram reći da sam oduševljen. Vrlo brzo će dobiti svoju šansu - kazao je Zekić prije nekoliko tjedana.

Mladi stoper našao se u zapisniku u tri prvenstvene utakmice, prije nego što je prošlog vikenda dobio šansu u posljednjih 20 minuta utakmice protiv Rijeke.

Budućnost kluba

Anton Matković je na Rujevici, svega tri tjedna nakon 18 rođendana, prvi puta prvenstvenu utakmicu počeo od prve minute. Jesenas je u velikom stilu ušao na HNL pozornicu, golom Dinamu na Maksimiru. Prije toga već je bio vruća tema u nogometnom svijetu. O 191 centimetra visokom junioru Osijeka početkom studenog pisao je Fabrizio Romano ustvrdivši kako je mladi napadač na meti više europskih klubova, a Joško Gvardiol vidi ga budućom hrvatskom zvijezdom.

image

Anton Matković

IVAN PERIĆ/Cropix

Ove sezone Matković je odigrao devet utakmica za seniore Osijeka, a taj će broj bitno narasti. Isto vrijedi i za Marina Prekodravca, koji ima ozbiljnu minutažu. Od posljednjih deset prvenstvenih utakmica nastupio je u njih devet, od čega je u pet bio starter.

- On je budućnost NK Osijeka, on je naš budući kapetan - najavio je jesenas Ivo Smoje, kod kojeg je Prekodravac upisao svoj seniorski debi.

Amar Zahirović ove sezone je u juniorskoj HNL sedam puta zatresao protivničku mrežu, dok je u najboljoj momčadi Bijelo-plavih priliku dobio u dvije utakmice.

image

Krešimir Vrbanac

IVAN PERIĆ/Cropix

- On će biti igračina - kazao je Zekić jednom prilikom.

Andrej Mićić (rođen 2007.) je najmlađi među Osijekovim debitantima ove sezone. Prvu priliku dobio je nedavno protiv Gorice i to 28 dana nakon svoga rođendana. Samo su dvojica mlađih igrača, i to ne puno mlađih od njega, ove sezone dobila svoje minute u HNL-u. Jedan nastup upisao je i Ante Barišić.

U nabrajanju Osijekove mladosti ne treba zaboraviti niti na Dominika Babića i Filipa Živkovića, dvojca rođenog 2006., koji je debitirao još lani u proljeće. Babić je s deset postignutih pogodaka jedan od najboljih strijelaca juniorske HNL, dok je Živković lani postao najmlađi Osijekov strijelac u povijesti (bilo mu je 16 godina i 6 mjeseci kada je zabio Hajduku u Kupu), a ove sezone zasad je dohvatio sedam nastupa. I Šimun Mikolčić, koji je prije mjesec dana proslavio 20 rođendan, također spada u red mladih igrača koji čekaju svoju šansu. Mladi veznjak jesen je proveo na posudbi u Širokom s koje je ove zime povučen. Ove sezone je čak 11 puta bio na klupi u utakmicama Osijeka, ali još nije dobio niti minute. Sva trojica su, inače, prošla zimske pripreme s prvom momčadi.

A donedavno najstariji...

Osijek je, inače, posljednjih nekoliko sezona imao uvjerljivo najstariji roster u ligi. Danas su, pak, Bijelo-plavi među najmlađima s prosječnom dobi od 24,2 godine. Tek Istra i Lokomotiva imaju u prosjeku mlađu svlačionicu. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. ožujak 2024 13:50