Zoran Zekić i Ivan Leko

 PAUN PAUNOVIC Cropix
SPECIFIČNA SITUACIJA

Jesenas je s Poljuda ispratio nesuđenog hit-trenera Hajduka, a sada će u derbiju dočekati novog

I drugo gostovanje Bijelo-plavih na Poljudu ove sezone bit će specifično
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. travanj 2024. 08:52

Oba gostovanja Bijelo-plavih na Poljudu ove sezone bila su specifična. Jesenas je utakmica Hajduka i Osijeka bila prva Zoranu Zekiću po povratku na klupu jedinog slavonskog prvoligaša, a istovremeno je Ivanu Leki bila i posljednja. Poraz od Bijelo-plavih mu je presudio, 34. utakmica kao treneru Hajduka bila mu je posljednja. Bio mu je to ujedno i četvrti poraz u šest prvenstvenih kola. Zekić je, pak, Osijek preuzeo tek nekoliko dana ranije i s prilično uzbuđenja očekivao povratničku utakmicu. U obraćanju medijima uoči puta u Split pitali su ga koji bi ga rezultat zadovoljio.

- Pitate trenera momčadi kakav bi ga rezultat zadovoljio - u svakoj utakmici 3:0 za nas i da imamo perfektnu igru. Naravno da bi nas to zadovoljilo - rekao je uz osmijeh.

Pojašnjavanje izjave

Morao je nekima kasnije pojašnjavati svoju izjavu i kako mu pritom nije bila namjera biti bahat. Na koncu je malo nedostajalo da se Zekić kući vrati s rezultatom kojeg je poželio, a čemu se ispriječila vratnica nakon slobodnog udarca Lovrića. Mijenjao je Zekić formacije kako je utakmica odmicala. Počeo je s 3-5-2, a onda je na poluvremenu u svlačionici poručio svojim igračima:

- Rekao sam dečkima da bih ja volio pobijediti.

Vratili su se u nastavku Bijelo-plavi na travnjak u 4-2-3-1 postavi i odmah uhvatili protivnika na krivoj nozi, Brlek je zabio gol nakon 15 sekundi, potom i Omerović iako se pogodak službeno pripisuje Lučiću, a onda su utakmicu završili u taktičkoj postavci u kojoj su je i počeli. Na svaku promjenu formacije igrači su odlično odreagirali. Za “nagradu” odradili su trening odmah po povratku iz Splita, u 5:46 sati ujutro.

image

Jure Ivanković

Snimio: Miljenko Karačić

- Naravno da je svima sada zanimljivo što je trening bio u 6 ujutro, ali nakon utakmice i poslije vožnje autobusom od devet sati, a i dan prije vožnje od devet sati, tako je bilo najbolje. I ja sam se s njima malo razgibao, malo smo se istrčali, istegnuli se. Iza toga malo sauna, malo masaža i u 7 sati svi su bili čili i otišli spavati - kazao je tada Zekić.

Kasnije toga dana s Poljuda su se dva puta oglasili. Prvo su iz kluba obznanili rastanak s dotadašnjim trenerom.
Ivan Leko od danas više nije trener prve momčadi HNK Hajduk. Sa sada već bivšim trenerom Bijelih je, nakon obavljenog razgovora i analize dosadašnjeg stanja te rezultata, dogovoren raskid suradnje. S njim odlaze i njegovi pomoćnici Adnan Čustović, Tomislav Rogić te Matthias de Baerdemaeker”, navedeno je.

A onda je nekoliko minuta kasnije uslijedila nova objava.

“Gospodin Karoglan se na klupu Bijelih vraća nakon 10 mjeseci kada je zbog privatnih razloga morao otići s mjesta glavnog trenera”.

Inače, sve donedavno ta pobjeda na Poljudu bila je bijelo-plavima i posljednji gostujući trijumf u HNL-u. U idućih šest gostujućih utakmica, sve do nedavne pobjede protiv Slaven Belupa u Koprivnici gdje su prekinuli taj crni niz, osvojili su svega dva boda. U tri od tih šest utakmica između gostovanja u Splitu i Koprivnici nisu uspjeli zatresti mrežu protivnika.

U pola godine koliko je već prošlo od posljednje utakmice Hajduka i Osijeka na Poljudu obje su momčadi prošle kroz turbulentan period. Proje svega, oba su kluba ostala bez šansi da sezonu završe s trofejom. Osijek već u četvrtfinalu Kupa ispao od Lokomotive u Kranjčevićevoj, a Hajduku se isto dogodilo u polufinalu protiv Dinama pred tribinama Poljuda. Osijek je uoči svoga posljednjeg gostovanja na Poljudu već prilično kaskao za vodećima, a ta je bodovna razlika u međuvremenu samo još i narasla, dok je Hajduk prošao put od velikih očekivanja do velikog razočaranja nakon što je ispao iz utrke za naslovom.

Dosta promjena

Kao i šest mjeseci kasnije, utakmica Hajduka i Osijeka opet je specifična. Za početak, igrat će se pred praznim tribinama nakon što je Hajduk zbog nereda nakon polufinala Kupa kažnjen s dvije utakmice bez navijača, a obje su momčadi prošle kroz promjene. Bijelo-plavi ni izbliza u mjeri u kojoj Splićani. U odnosu na posljednje gostovanje Osijeka na Poljudu Hajduk je promijenio dvojicu trenera, a Juri Ivankoviću to će biti premijerna utakmica na klupi Bilih, smijenjeni su klupski čelnici, dok istovremeno kod Bijelo-plavih nema trojice igrača koji su sudjelovali u pobjedi - Caktaš, Fiolić i Manev više nisu dio svlačionice - dok su neki poput Brleka i Gržana koji su bili starteri taj status u međuvremenu izgubili.

U Osijeku se uoči trećeg uzastopnog prvenstvenog gostovanja ne osvrću na Hajdukove probleme. Uhvatili su konačno niz od dvije uzastopne pobjede, vratili su se opet na europsku poziciju i žele ju zadržati do kraja prvenstva. A za to trebaju u kontinuitetu osvajati bodove.

Osijek raspucan u Josipovcu, slavio je s 5:0

U tjednu uoči utakmice, Bijelo-plavi su odigrali utakmicu kojom je Radnik iz Josipovca proslavio 70. godina djelovanja i zaključili gostovanje u predgrađu Osijeka s 5:0 trijumfom. Strijelci su bili Brlek u 40., Mićić u 51., Zebec u 54. te Bukvić u 76. i 88. minuti. Utakmica je bila specifična i po dva neiskorištena jedanaesterca.

Prvi je dosuđen već nakon stotinjak sekundi igre, ali je udarac Nađa obranio vratar Bijelo-plavih Kolić, da bi sredinom prvog poluvremena Lovrićev šut s bijele točke zaustavio golman domaćih Perković. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 22:10