VLADO KOS/CROPIX Cropix
NAJČVRŠĆI PROTIV NAJJAČIH

Kad bi se igrali samo derbiji Osijek u Prvoj HNL ne bi imao konkurenciju! Evo što im predstavlja problem...

U međusobnim utakmicama momčadi koje konkuriraju za vrh Bijelo-plavi su najbolji
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. ožujak 2022. 17:48

Osijek se više od dva desetljeća u tako kasnoj fazi sezone nije nalazio u sličnoj situaciji, na vrhu prvenstvene ljestvice i s plasmanom u polufinale Kupa. Posljednja generacija koja je u ožujku makar i teoretski bila u igri za oba trofeja bila je ona koju je u prvom dijelu sezone 2000./01. s desetkom na leđima predvodio Nenad Bjelica.

Te jeseni, s Bjelicom u momčadi, Osijek je u prvenstvu imao skor od 12 pobjeda, četiri neodlučena uz jedan poraz, prvi dio sezone su Bijelo-plavi završili sa sedam bodova prednosti čak i uz utakmicu manje od najbližeg pratitelja. Međutim, nakon što je tijekom zime bijelo-plava “desetka” napustila Gradski vrt u transferu koji je u tom trenutku klubu značio život rasplinuli su se šampionski snovi, momčad je skliznula u prvoligašku prosječnost i u idućih 15 kola doživjela čak osam poraza, izvukla dva remija i ostvarila svega pet pobjeda. Poveznica te dvije sjajne generacije je, naravno, Nenad Bjelica koji za razliku od zime otprije 21 godine sada želi dovršiti posao, napraviti korak više u odnosu na prethodnu sezonu, a to znači i podići pokal s Bijelo-plavima.

Dva gola za osam bodova

Uoči konačnog raspleta prvenstva ostatak lige gleda Osijeku u leđa, u idućih 11. kola važan će biti svaki bod, pogotovo u međusobnim utakmicama četiri momčadi koje konkuriraju naslov prvaka. A Osijek voli igrati derbije. U posljednje četiri utakmice s konkurentima za titulu momčad iz Gradskog vrta nije primila niti jedan gol! I ne samo to, u tih 360 minuta Dinamo, Hajduk i Rijeka jedva da su pred vratima Bijelo-plavih uspjeli i stvoriti situaciju koja bi “mirisala” na pogodak. Toliko malo je momčad Nenada Bjelice dala suparnicima. S druge strane ni Osijek nije zabio puno u te četiri utakmice, svega dva puta, ali i to je bilo dovoljno za osam osvojenih bodova.

U devet ovosezonskih prvenstvenih derbija obrana Osijeka pala je pet puta, ali istovremeno u pet utakmica sačuvala svoju mrežu. Za usporedbu, u utakmicama s konkurentima za titulu obrane Dinama i Hajduka svladane su po deset puta, a ona Rijeke čak 15. Rijeka, najefikasnija momčad Prve HNL ove sezone, Osijeku nije zabila pogodak u tri prvenstvene utakmice, Hajduk je u tri ogleda Bijelo-plavima dva puta zabio, oba puta uz obilnu pomoć sreće, a Dinamo je protiv Osijeka zabio tri gola. Neobično zvuči podatak kako istovremeno momčadi s najtanjim napadačkim učinkom u ligi, Hrvatski dragovoljac i Slaven Belupo, protiv Bijelo-plavih više zabijaju (po dva gola) nego što to čine momčadi koje se s Osijekom “tuku” za vrh.

Momčad Nenada Bjelice svoje najbolje lice u pravilu pokazuje u derbijima. A to potvrđuju i brojke. U međusobnim utakmicama momčadi koje konkuriraju za vrh Osijek je uvjerljivo najbolji. U devet utakmica protiv Dinama, Rijeke i Hajduka momčad Nenada Bjelice osvojila je ukupno 16 bodova, odnosno upisala po četiri pobjede i remija uz tek jedan poraz. Dinamo (uz dva derbija manje) je u utakmicama protiv izazivača za vrh osvojio devet bodova, isti učinak u utrci za naslov s najvećim konkurentima ima i Rijeka, dok je Hajduk u derbijima (a odigrao je također dva manje od Osijeka) skupio, osam bodova, dvostruko manje od bijelo-plavih.

Bit će jednako teško

- Pokazujemo da možemo u derbijima. Važno je osvajati bodove, mi smo tu dosta dobri. Ali treba nastaviti. Ima još 11 kola do kraja sezone, bit će jednako teško kao i u ovih 25 kola do sada - prokomentirao je Bjelica.

Kad bi se igrali samo derbiji Osijek u Prvoj HNL ne bi imao konkurenciju, ali utakmice protiv ostatka lige stavljaju Bijelo-plave u drugačiji položaj. Dinamo je, naime, u dvobojima protiv preostalih šest momčadi u Prvoj HNL osvojio 41 bod, Rijeka 40, Hajduk 39, a Osijek najmanje u toj konkurenciji na vrhu, 36. Za usporedbu, Slaven Belupo je protiv Osijeka ove sezone osvojio bodova koliko i Dinamo (četiri), a više nego Hajduk (dva) i Rijeka (jedan). U preostalih 11 HNL kola Osijek će odigrati još tri derbija, protiv Hajduka u Gradskom vrtu te Rijeke i Dinama u gostima, ali ključne za Osijek mogle bi biti ne one na papiru najteže utakmice već one protiv momčadi iz sredine ljestvice i njezina dna u kojima si momčad iz Gradskog vrta više ne smije priuštiti prosipanje plijena nego potvrđivati bodove osvojene protiv najvećih konkurenata za titulu.

Najviše čistih mreža Osijeka po prvenstvima

20 - 2020./21.

18 - 2019./20.

15 - 1995./96., 2012./13.

14 - 2016./17.

13 - 1997./98.

12 - 2015./16.

11 - 2010./11., 2021./22.

Caktašev dres na aukciji za djecu Ukrajine

Nenad Bjelica društvene mreže koristi uglavnom za humanitarne akcije. Redovno na svojoj Facebook stranici ponudi na licitaciju dres nekog igrača Osijeka, loptu s potpisima svih igrača iz svlačionice ili potpisani dio opreme Osijekovih nogometaša, a novčani iznos prikupljen u tim aukcijama bude uplaćen na račun onima kojima je najpotrebniji. Dres Kristijana Lovrića prošli tjedan je tako izlicitiran na 5.000 kuna, a aukcija za Osijekov rođendanski dres kojeg je u derbiju protiv Dinama nosio Mijo Caktaš nadmašit će i taj iznos. Nakon svega sat vremena licitacije s početnih 700 kuna najveća ponuda za Caktašev dres došla je do iznosa od 6.000 kuna. Aukcija, inače, završava u četvrtak u 20 sati, a iznos od njegove prodaje bit će uplaćen na UNICEF-ov račun za pomoć djeci Ukrajine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 17:29